همان زمان که بسیاری از جوانان غیرتمندمان رفتند، تا میهن و ناموس کشورمان به دست بیگانه نیفتد. حالا پای دل هر مادر و پدر و همسری از آن نسل آسمانی که بنشینی، یک دنیا دلدادگی را میتوان شنید. حالا تنها از هر کدام آنها وسایلی جامانده است
که یک دنیا عشق و خاطرههای بسیارناب پشت آن وجود دارد. می توان با به اشتراک گذاشتن آنها یاد آن روزگار را تا نسلها بعد حفظ کرد و به قهرمانهای بیادعای شهرمان بالید.
یکی از راهکارهای ماندگار کردن روزهای جنگ، هنر است. هنر همواره به عنوان یکی از ابزارهای حفظ دستاوردهای دفاع مقدس مطرح بوده و طی سالهای پس از جنگ، هنر و هنرمندان تلاشهایی را در جهت حفظ، انتقال وماندگاری ارزشهای دفاع مقدس انجام دادهاند و راهاندازی باغ موزههای دفاع مقدس در حقیقت تلاشی جدید برای انتقال فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس به نسل جدید به صورت ملموستر است.
شروع یک وعده
از عملیات ساخت باغ موزه دفاع مقدس خراسان رضوی که با حضور مسئولان در مهر ماه 94 افتتاح شد، پیشرفت اجرایی 10 درصدی به جا مانده است. موزهای که قراربود، قسمتی از آن درپارک کوهسنگی و قسمت دیگر آن در بزرگراه شهید شوشتری مقابل مجتمع آیهها باشد. آن زمان مسئول باغ موزه دفاع مقدس استان خراسان رضوی، رقم تکمیل این باغ موزه را 50 میلیارد تومان اعلام کرد و این در حالی است که قرار بود در سال 98 این موزه به بهرهبرداری برسد. چندی پیش مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: برآورد اولیه ساخت این موزه 60 میلیارد تومان بود اما درحال حاضربا وجود تورم این رقم به 100 میلیارد تومان میرسد.
سرتیپ دوم پاسدار اکبر نجاتی تأکید کرد: به جز هزینههای انجام شده به 70 میلیارد تومان بودجه برای تکمیل و افتتاح این پروژه نیازاست.
اثر نداشتن موزه دفاع مقدس
از این رو این موضوع را با نماینده مردم مشهد در مجلس مطرح کردیم، وی ابتدا به خبرنگار ما درباره ضرورت موزه دفاع مقدس در شهر مشهد گفت: موضوع دفاع مقدس اتفاقی نیست که اگر به تأخیر بیفتد، هیچ اثر مستقیم و یا غیرمستقیم در فرهنگ ما نداشته باشد.
ظرفیتهایی که از دست میروند
حجت الاسلام نصرالله پژمانفر افزود: ما امروز در استان و شهر مشهد در حوزه دفاع مقدس، دارای ظرفیتهایی هستیم که در حال از دست دادن آن هستیم. چه در قالب کسانی که خانواده معزز شهدا هستند و چه ایثارگرانی که هر روز آنها را از دست میدهیم، چرا که شرایط جسمانی آنان مشخص نیست به گونهای باشد که ما بتوانیم این خلأ را در آینده از ظرفیت آنها پرکنیم. وی بیان داشت: بسیاری ازاموری که ما در حوزه برگزاری این ظرفیت باید داشته باشیم، متأسفانه به ادله مختلف در استان ما بخصوص مشهد در حال از بین رفتن است. بخشی از آن نیز رو به فراموشی است و حال اینکه ظرفیتهای استان و شهرما در مقایسه با کل کشور، در بحث دفاع مقدس، از ظرفیت بالایی برخوردار است که میتوان از آن استفاده کرد.
موزه رشادتها
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: امروز میزبانی بیش از 30 میلیون زائر در شهر مشهد به علاوه مردمی که مجاور امام رضا (ع) هستند را در آمار شهرمان داریم و از این رو به جز زیارت در حرم مطهر، بخشی از وقت آنها آزاد است که اگر ما این موزه راداشته باشیم، میتوانند دربخشی از مدت زمان حضور در شهرمان با رشادتها و توانمندیها و اتفاقاتی که در طول دفاع مقدس توسط شهدا و جانبازان و آزادههای شهر و استانمان افتاده است، آشنا شوند.
غفلت اعتباری
حجت الاسلام پژمانفر خاطرنشان ساخت: این موضوع متأسفانه مورد غفلت واقع شده است و این در حالی است که هم درردیفهای بودجه ملی و هم در ردیفهای اعتباری رقمی برای این موضوع پیشبینی نشده است. به اعتقاد من بعد از این که دولت، نسبت به موضوع دفاع مقدس این گونه سیاستگذاری کرده است که اعتباراتی را برای این موضوع در لایحه بودجه، پیشبینی نکرده است یا بسیارمحدود بوده، با این مشکل مواجه شدیم.
رفتارهای سلیقهای
وی تأکید کرد: در بخشی مقرر شد، تأمین اعتبار واگذار به درآمدهای شهری و استان شود و اما امروز شهرداریها در این موضوع کوتاهی میکنند و همین موضوع سبب شده است که با رفتارهای سلیقهای، مواجه شویم. برای مثال در یک شهرستان، برای موزه دفاع مقدس، اعتبارات خوبی گذاشته میشود و باکیفیت عالی این موزه راهاندازی و افتتاح میشود، اما دراستان ما این اتفاق نیفتاده است. نماینده مردم مشهد در مجلس درباره قصور ساخت موزه در مشهد اعلام کرد: بحثی که درباره ساخت موزه دفاع مقدس در حال حاضر مطرح است، چیزی است که به خود استانداری برمیگردد که متأسفانه حتی در مصوبات سفر رئیس جمهور به مشهد این اعتبارات مورد لحاظ قرار نگرفت و چیزی را برای موزه دفاع مقدس قرار ندادند. این نماینده مجلس در ادامه اذعان داشت: شهرداری هم با آن که شورای شهرقبلی، مصوباتی داشت و پرداخت یکسری مبالغ به صورت مصوبات قانونی را هم داشت، شورا به بهانه نداشتن و محدودیت منابع، هیچ مشارکتی برای این موضوع انجام نداد.
شفاف سازی برای اولویت
حجتالاسلام پژمانفر پیشنهاد داد: به اعتقاد من اگر طی گزارشی شفاف از این آقایان بخواهید، عدد و رقمهایی که بالاخره پرداخت و منجر به این شده است که موزه دفاع مقدس ما حرکتی داشته باشد را اعلام کنند تا در مقایسه با سنوات گذشته یک آمار مقایسهای داشته باشیم و با این آمار خیلی از مسائل روشن میشود و حداقل برای همه روشن میشود که اولویت شهردار درباره موزه دفاع مقدس چیست.