بیش از ۹۰ درصد توفیقات علمی بر دوش ۳۰ درصد از محققان دانشگاهی است

چاپارطوس/خراسان رضوی                                                                                                                                                                                unname_20210408-12Aprth_1معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: بیش از ۹۰ درصد توفیقات علمی روی دوش حدود بیش از ۳۰ درصد محققان دانشگاهی است که این آمار باید بیشتر از این باشد.

دکتر غلامحسین رحیمی، صبح امروز ۱۹ فروردین‌ماه، در نشست جلسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی که در سازمان مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: از نظر سطحی علمی، زمانی که جمهوری اسلامی شروع به رشد نظام علمی خود کرد صفر یا منفی بودیم و در ستاد انقلاب فرهنگی، در بحث تربیت نیروی انسانی در مقطع دکتری و ارشد خطاب به ما می‌گفتند شما هنوز دانشجو هستید و راه زیادی داریم. امروز در همین دانشگاه فردوسی مشهد چندهزار دانشجوی خارجی در مقاطع ارشد و دکتری در حال تربیت هستند و آموزش می‌بینند. در حال حاضر، دانشگاه فردوسی بیشترین دانشجوی خارجی را در این مقاطع که عمدتا از کشورهای همسایه هستند دارد.

وی افزود: حدود ۳ میلیون و سیصد هزار دانشجو داریم که به نحوی به صورتی بی‌رویه عمل کردیم و در سال گذشته این تعداد کاهش داشته است و دانشگاه‌هایی با مراکز تحقیقاتی شکل گرفت، مراکز تحقیقاتی که به دانشجویان خدمات می‌دهند و دسته‌ای که به صنایع تعلق دارد.

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری  با اشاره به اینکه «چند صنعت نوآوری خودشان را در آنجا محقق می‌کنند»، عنوان کرد:  اگر دانشگاه نباشد حتی قادر به تولید کلید و پریز هم نخواهیم بود. اگر نتوانیم خودمان را پا به پای دنیا پیش ببریم باید واردات داشته باشیم. تعداد قابل توجهی از دانشگاه‌های ما آزمایشگاه‌های تحقیقات آکادمیک دارند و این ادبیات دهه اخیر دانشگاه‌های ماست.

 رحیمی عنوان کرد: از منظر پژوهش کمّی در رتبه‌های، ۱۴، ۱۵ و ۱۶ دنیا هستیم و در چند سال گذشته نرخ رشد بالایی داشته‌ایم و در تعدادی از زمنیه‌ها مانند مهندسی رتبه ۱۲ داشته‌ایم و در حوزه فناوری و تکنولوژی رتبه ما زیر ده است که باید با پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا رقابت کنیم.

وی با بیان اینکه «بیش از ۹۰ درصد توفیقات علمی روی دوش حدود بیش از ۳۰ درصد محققان دانشگاهی است»، خاطر نشان کرد: این آمار باید بیشتر از این باشد. در حوزه فناوری، زیرساخت‌های ۴۶ پارک علم و فناوری بوجود آمده که میزبان شرکت‌های فناور است و حدود ۱۰ هزار شرکت فناور در حال فعالیت هستند. پارک علم و فناوری خراسان، جزو شش پارک مهم ایران است. حدود ۱۷۰۰ شرکت دانش بنیان  از بین بیش از ۸۰ هزار شرکت ثبت شده داریم و بیش از ۲۰۰ مرکز رشد در حال فعالیت هستند.

 رحیمی با اشاره به اینکه «چند سالی است که تعداد شرکت‌های دانش بنیان ما زیاد نمی‌شوند»، تصریح کرد: شتاب‌دهنده‌ها بسیار بسیار مهم هستند و شتابدهنده‌ها از ایده‌ها حمایت می‌کنند، در فرایند شتابدهی قرار می‌گیرند و تحت حمایت فنی و مالی قرار می‌گیرند. به صورت کلی از هر ۵۰ شرکت، ۱۰ شرکت بیرون می‌آید و در نهایت از همین تعداد، ۳ تا ۴ شرکت دانش بنیان فعالیت جدی خواهند داشت. در همه استان‌ها وشهرستان‌ها تاکید کرده‌ام که یک مرکز نوآوری شتابدهی و یک مرکز رشد واحد فناور داشته باشیم.

وی ادامه داد: قدم بعدی پس از ایجاد مرکزهای نوآوری، احداث پردیس علم وفناوری است و پارک حد نهایی ماست که این زیرساخت‌ها فراهم شده است. فضاییکه با امیدواری بالا از آن صحبت می‌کنیم. اگر این موارد را ببینیم، به آینده جمهوری اسلامی در حوزه علم و فناروی بسیار امیدوار خواهید شد.

رحیمی اظهار کرد: در استان خراسان، همه شهرستان‌های ما دانشگاه آزاد و پیام نور دارند و آموزشگاه‎‌های فنی و حرفه‌ای، علمی کاربردی و غیرانتفاعی داریم و از نظر دانشگاه‌های دولتی روزانه وابسته به وزارت علوم، دانشگاه نیشابور، قوچان، منابع طبیعی، کاشمر، گناباد و... را داریم که بازدید داشته‌ایم و استان خراسان رضوی نسبت به دیگر استان‌ها توزیع متعادل‌تری را از نظر تعداد دانشگاه‌ها دارد. در مشهد، دانشگاه صنعتی و هنر را نداریم. پس از دانشگاه فردوسی، دانشگاه سبزوار را دراین استان داریم. به صورت کلی، دانشگاه مشهد یکی از افتخارات علمی کشور در حوزه پژوهش و توسعه فناوری است و جزو ده دانشگاه برتر کشور است.

وی خاطر نشان کرد: توسعه آموزش عالی کشور توسط مصوبات مجلس بوجود آمده، در اواخر سال ۱۳۹۹، توانستیم حداکثر اعتبارات را جذب کنیم. در حوزه  آموزش، از ۲۲۰ میلیارد، ۲۱۰ میلیارد را توانسته‌ایم جذب کنیم و امیدواریم در سال ۱۴۰۰ جذب صددصدری اعتبارات را داشته باشیم. پپیش‌بینی‌های خیلی خوبی در قانون برای ارتباط بخشیدن بین دانشگاه و صنعت شده است و دانشگاه مشهد در انجام پروژه‌های بزرگ بسیار موثر بوده است.

نظرات (0)

نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه به عنوان مهمان
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما