۷۰ اثر تاریخی خراسان رضوی ثبت ملی می‌شود

مدیرکل دفتر ثبت و حریم آثار تاریخی کشور گفت: ۷۰ اثر تاریخی شامل تپه‌ها و محوطه‌های باستانی، بنا‌ها و ساختمان‌های مختلف و ماندگار که شامل ۱۹ بنای تاریخی و ۵۹ محوطه تاریخی است مورد بررسی کارشناسان ثبت ملی قرار می‌گیرند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد، مصطفی پورعلی، امروز در جمع مدیران وزارتخانه، مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی و جمعی از باستان‌شناسان و متخصصان مرمت بنا‌های تاریخی درهتل جهان مشهد از بررسی 70 پرونده آثارتاریخی در جلسه شورای ملی ثبت آثار تاریخی و فرهنگی کشور، برای نخستین بار به میزبانی مشهد خبرداد و اظهار داشت: در این برنامه 70 اثر تاریخی شامل تپه‌ها و محوطه‌های باستانی، بنا‌ها و ساختمان‌های مختلف و ماندگار که شامل 19 بنای تاریخی و 59 محوطه تاریخی است مورد بررسی کارشناسان ثبت ملی قرار گرفتند.

مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی در ادامه از بررسی ثبت جهانی میراث فرهنگی ناملموس زیارت رضوی در آذرماه خبرداد و افزود: برای آذرماه ثبت جهانی میراث فرهنگی ناملموس زیارت رضوی را داریم که در فهرست میراث ناملموس جهانی قرار دهیم و در این برنامه از سلسله جلسات شورای ملی ثبت آثار که خارج از تهران برگزار می‌شود قرار است 70 اثر ویژه خراسان رضوی مورد بررسی قرار گیرد البته چند پرونده موضوع حریم نیز وجود دارد که بررسی می‌شود و امیدواریم تعداد قابل توجهی از این آثار در فهرست آثار ملی ثبت شود.

وی با بیان اینکه وزارت میراث فرهنگی برحسب وظیفه سازمانی خود و به دلیل اهمیتی که میراث خراسان دارد، توجه ویژه‌ای به موضوع ثبت آثار در خراسان رضوی، شمالی و جنوبی دارد، عنوان کرد: موضوع ثبت جهانی در این فرایند مدنظر است و چند پرونده در خراسان رضوی در حوزه ثبت‌های جهانی داریم.

پورعلی گفت: یکی از اولویت‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی ثبت جهانی بارگاه حضرت رضا(ع) است که شاید برای کشور چیزی مهم‌تر از این موضوع نباشد. اگر مقامات استانی هم‌افزایی کنند می‌توانیم امسال پرونده بارگاه را برای فهرست میراث جهانی ارسال کنیم. برای آذرماه ثبت جهانی میراث فرهنگی ناملموس زیارت رضوی را داریم که در فهرست میراث ناملموس جهانی قرار دهیم.

مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی خاطرنشان کرد: در حوزه میراث ملموس نیز درخواست ما این است که اگر تولیت آستان قدس رضوی همراهی کنند، مجموعه بارگاه حضرت رضا(ع) به عنوان نامزد معرفی شود و در اولویت قرار گیرد. ضمن اینکه تعدادی از آثار تاریخی از جمله کاروانسرا‌ها در پرونده ویژه مجموعه کاروانسرا‌ها مطرح است.

پورعلی تأکیدکرد: پرونده منظر فرهنگی کلات نادری حائز اهمیت ثبت جهانی است که می‌تواند در برنامه‌های آتی کشور قرار بگیرد، برای ما نیز بسیار مهم است و در اولویت قرار دارد. این موضوع امروز رسیدگی خواهد شد و قول مساعد می‌دهیم در آینده نزدیک پرونده آن تکمیل و برای یونسکو ارسال شود البته ممکن است موانعی وجود داشته باشد که نیازمند همکاری مقامات استانی است.

وی ادامه داد: ما تعیین حریم منظر فرهنگی کتیبه نادری را انجام دادیم و این می‌تواند یکی از موارد اصلی ما باشد. ما آثار بسیار کمی از دوره افشاریه در کشور داریم. اگر همکاری خوبی توسط شهرستان کلات و استان انجام شود می‌توانیم در دو سال آینده ثبت جهانی منظر فرهنگی کلات نادری را مدنظر قرار دهیم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز تأکیدکرد: استان خراسان رضوی همیشه دارای اهمیت و تمدن بوده و با وجود دست‌یافته‌های حاشیه کشف‌رود کمتر به تمدن شرق توجه شده است.

سید جواد موسوی اضافه کرد: با توجه به اینکه در سطح مدیران استان مطالبه‌گری زیاد شده باید این جلسه را به این می‌منت بگیریم که در راستای ثبت آثار تاریخی ملموس و ناملموس کمک کنیم و بتوانیم از مراجع قضایی کمک بگیریم.

وی تصریح کرد: در حوزه معاونت میراث فرهنگی بیش از 2000 اثر ثبت شده و در این جلسه پرونده 70 اثر در استان تکمیل شده که شامل 19 بنا و 51 محوطه است.

موسوی اظهار کرد: در جلسه امروز تاکنون مسجد دهبار با قدمتی از زمان قاجار و در محل طرقبه و شاندیز، سیلوی گندم مشهد، پهلوی اول و در مشهد، آساد‌های سنگان خواف اززمان قاجار قدمت دارد و در خواف است، خانه قرشی اززمان پهلوی اول ودرمشهد است، ساختمان اداری نوغان داری از پهلوی اول قدمت دارد ودرتربت حیدریه می‌باشد، کتیبه نادری اززمان افشاریه ودرکلات است، منظر فرهنگی تاریخی دژ کلات، سنگ نگاره شلگردازاوایل هزاره دوم قبل ازمیلاد تااوایل تاریخی خود قدمت دارد و درطرقبه وشاندیز، ثبت ملی شدند.

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location