مشهد- ایرنا- رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: زمینه استفاده کارگران ساختمانی خراسان رضوی از بیمه بیکاری فراهم شد چنانکه در قانون بیمه بیکاری مصوب 1366 آمده 'کارگرانی که بدون میل و اراده بیکار می شوند
می توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند.'
علی اکبر لبافی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این عبارت 'بدون میل و اراده' در قانون محل اشکال واقع شده بود یعنی معلوم نبود مصداق عبارت 'بدون میل و اراده' کدام یک از حالات استعفا، ترک کار، اتمام کار یا کاهش حجم کار است.
وی ادامه داد: در بخش ساخت و ساز خراسان رضوی پیمانکاران طرف قرارداد دستگاههای اجرایی تعدادی از شرکتهای تاسیساتی، ساختمانی و مشاوران مختلف هستند که سه درصد بیمه بیکاری را به حساب صندوق بیمه بیکاری پرداخت می کنند. با این وجود شفافیت لازم برای برخورداری نیروی کار در مواقعی که کارگاه تعطیل می شود و یا کاهش حجم کار پیدا می کند وجود ندارد و در عمل بسیاری از اینها نمی توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند.
رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی گفت: اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی استان هم مساعدتهای لازم را در این خصوص انجام می دهند اما بخشنامه ها و تفاهمنامه هایی از مرکز برایشان صادر می شود که چون در قانون هم صراحتی ندارد به تبعیت از آن بخشنامه ها و تفاهمنامه ها نمی توانند حمایت لازم را از کارفرما و کارگر انجام دهند و این به عنوان یک مشکل مطرح بود.
وی افزود: در نشست اخیر دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی توافق شد در مواردی که به یک پروژه دولتی یا طرف قرارداد دولت کمتر تخصیص اعتبار می شود و حجم کار به نسبت پیش بینی ها کاهش یابد یا حسب تصمیمات دولت به آن پروژه تخصیص اعتباری صورت نگیرد و کار متوقف شود، در صورت تایید سازمان مدیریت مبنی بر اینکه این عدم تخصیص یا توقف منافع در اختیار پیمانکار و یا نیروی کار نبوده است، کارگران شاغل در آنها می توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند.
لبافی ادامه داد: تفاهمنامه پنج جانبه ای بین دو انجمن به نمایندگی از بخش خصوصی و اداره های کل تامین اجتماعی، تعاون کار و رفاه اجتماعی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی تنظیم شد. بر این اساس آن قرار شد سایر مواردی که به صورت ابهام وجود دارد مثل تشخیص مصادیق بیکاری بدون میل و اراده در پروژه های ساختمانی، ریز شود و طرفین بدانند کدام موارد از مصادیق بی میل و اراده و کدام موارد از مصادیق بدون میل و اراده است و در شورای گفت و گو هم طرح شود.
بر اساس قانون بیمه بیکاری صندوقی تحت عنوان صندوق بیمه بیکاری کارفرمایان کشور وجود دارد که معادل سه درصد از حقوق کارگران به این صندوق واریز می شود تا در مواقعی که کارگر با مشکل مواجه شد و نتوانست ادامه کار دهد و یا کارفرما نتوانست همه کارگران را در کارگاه خود مشغول بکار نگاه دارد بتوان با استفاده از تسهیلات این صندوق تعدادی از کارگران را برای حفظ بنگاه اقتصادی و حفظ خانواده کارگران تحت پوشش بیمه بیکاری قرار داد.
طبق مقررات قانونی، کارگران ساختمانی می توانند از شش ماه تا 50 ماه تحت پوشش بیمه بیکاری این صندوق قرار گیرند و با بهبود وضعیت تولید در کارگاهی که در آن مشغول بکار بودند، به کار اولیه خود بازگردند.