Written by on

سیناپرس: امروزه به منظور پاسخ گويی به نيازهای روزافزون غذای جامعه بشری، سیستم های مختلف تولید کشاورزی با کمک فناوری‌های نوین افزایش پیدا کرده اند اما همواره این افزایش تولید با مشکل های زیست محیطی فراوانی روبرو بوده اند.

طی چند دهه اخیر کشاورزی ارگانیک با تولید محصول های سالم و بدون مصرف کود و سم به منظور پایداری محیط زیست و کاهش مخاطره های سلامتی و بهداشتی، تنها راه برون رفت از چالش های هزاره سوم در جوامع مختلف بشری مطرح شده است اما با وجود تمام مزایای فراوان، این نوع کشاورزی هنوز در ایران با موانع و مشکل های زیادی روبرو بوده و هنوز فرآورده‌های ارگانیک جای خود را درسبد خرید خانوارها پیدا نکرده اند.

سید رضا نورانی، رییس هیات مدیره انجمن ارگانیک در این خصوص گفت: محصول های ارگانیک امروزه نقش بسیار مهم و ارزنده ای در واکسیناسیون سلامت انسان و اقتصاد کشور ایفا می کنند. هم اکنون با توجه به اینکه میزان تولید محصول ارگانیک ما خیلی کم است اما نسبت به کالاهای مشابه و سنتی خود ارزش افزوده بسیار بالاتری دارد. تولید محصولات ارگانیک علاوه بر واکسینه کردن سلامت جامعه، دارای ارزش افزوده بالایی نیز است.

وی با اشاره به اینکه قبل از سال 85 ایران در رنکینگ جهانی محصولات ارگانیک جایگاهی نداشت اما امروز در این رنکینگ قرار گرفته است، گفت: دولت هم اکنون به تولید محصولات ارگانیک توجه جدی دارد. در برنامه ششم توسعه نیز به محصولات ارگانیک توجه ویژه ای شده است.

وی افزود: امسال چهار استان خوزستان، فارس، اصفهان و زنجان به صورت آزمایشی برای تولید محصولات ارگانیک و گواهی شده انتخاب شده اند. این استان ها سموم و کودهای شیمیایی را نسبت به استان های دیگر کمتر استفاده و محصولات سالم‌تری را به بازار عرضه کرده اند.

رییس هیات مدیره انجمن ارگانیک ایران ادامه داد: استان های مدنظر محصولات گواهی شده را در عرصه های بین المللی ارایه به طوری که از استان فارس انجیر استهبان و انار نیریز گواهی های اتحادیه اروپا را دریافت کرده است.

وی با اشاره به اینکه استان های خوزستان و اصفهان در تولید محصولات ارگانیک روندی رو به رشد دارند، گفت: استان زنجان هم به دلیل داشتن خاک حاصلخیز و مرغوب می تواند به سرعت پله های ترقی را در تولید محصولات ارگانیک طی کند.

اختصاص25 درصد اراضی ایران به محصولات ارگانیک تا سال 1404

فرنوش فلاح پور، مسوول کانون کشاورزی ارگانیک دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در برنامه پنجم توسعه پیش بینی شده است که سطح محصولات ارگانیک تا سال 1404 به حدود 25 درصد از اراضی ایران برسد که سطح زیادی محسوب می‌شود، لذا ما نیازمند برنامه‌های حمایتی از کشاورزان و همت همه‌جانبه ارگان‌های مرتبط هستیم تا به سمت کشاورزی ارگانیک حرکت کنیم.

وی اظهار کرد: با وجود آن که در ایران کشاورزی ارگانیک انجام می‌شود و سطح زیر کشت این محصولات در حال افزایش است و حتی تولید کننده‌هایی داریم که محصولاتشان را به کشورهای اروپایی صادر می کنند، اما به اندازه تقاضا، محصول در بازار نیست. قطعا کشاورزی ارگانیک نیازمند حمایت‌های دولتی است تا کشاورزان به انجام آن ترغیب شوند. باید بیمه های مناسب برای کشاورزان درنظر گرفته شود، تا اگر محصولات خود را از دست دادند، پشتوانه‌ای داشته باشند.

وی با بیان اینکه کشاورزی ارگانیک سیستمی است که به دنبال سیستم پایدار کشاورزی، سلامت انسان و محیط زیست است، افزود: با توجه به اینکه محصولات ارگانیک تحت تنش‌های مختلف زیستی و محیطی قرار می‌گیرند، تولید برخی از ترکیبات متابولیت‌های ثانویه و آنتی اکسیدان‌ها در آن‌ها افزایش می یابد که خود آن‌ها ترکیباتی هستند که عمدتا خاصیت ضد سرطانی نیز دارند؛ بنابراین محصولی که از کشاورزی ارگانیک به دست می‌آید، را می توانیم برای سلامت انسان مفید بدانیم. ترکیبات شیمیایی که در کشاورزی سنتی استفاده می شود، وارد چرخه‌ زیستی و آب‌های زیرزمینی شده که به‌صورت غیرمستقیم بر سلامت انسان وسایر موجودات اثر می گذارد و سیستم پایداری به وجود نمی آورد.

مسوول کانون کشاورزی ارگانیک دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: تحقیقات مختلف ثابت کرده که بقایای سموم شیمیایی در محصولاتی که به دست مصرف کنننده می رسد، در برخی موارد بسیار بالا و خطرناک بوده و حتی ممکن است منجر به بروز سرطان در آینده شود؛ اما در کشاورزی ارگانیک ما اجازه‌ استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی از جمله سموم و کودهای شیمیایی را نداریم؛ همچنین مدیریت مزرعه باید بر مبنای ترکیبات طبیعی، معدنی و افزایش حاصل خیزی خاک و طبیعت باشد، در نتیجه محصولات به دست آمده از کشاورزی ارگانیک از سلامت، عطر و طعم طبیعی برخوردار است.

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.