Written by on

مشهد- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ ای خراسان رضوی گفت: چالش کم آبی به یک تهدید تبدیل شده و ماندگاری جمعیت را در این استان به خطر انداخته است.

محمد علایی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: موضوع آب در سه وضعیت می تواند عامل توسعه، مانع توسعه و یا مانع پایداری جمعیت باشد. اکنون در خراسان رضوی از این وضعیتهای سه گانه قرار دارد.
وی ادامه داد: مشکل کم آبی از دیرباز در ایران وجود داشته و به همین خاطر ایرانیان 'تمدن کاریزی' را بنا نهادند که مبنای آن سازگاری با خشکی و استفاده به جا از قطره قطره آب است اما اکم آبی سالیان اخیر به شدت گسترش و تعمیق یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ ای خراسان رضوی میانگین بارندگی 45 ساله اخیر را در این استان 221 میلیمتر اعلام و بیان کرد: و این میزان بارش نسبت به 250 میلیمتر کل کشور و 750 میلیمتر در سطح جهان 'بسیار اندک' می باشد ضمن آنکه تبخیر و تعرق آب نیز در خراسان رضوی نسبت به کل کشور و جهان 'بسیار زیاد' است.
وی گفت: میزان بارندگی در خراسان رضوی طی سالهای اخیر با 'شیب تند' کاهش یافته است. همچنین به علل مختلف از جمله تداوم خشکسالی شدید یا تغییر اقلیم، میانگین بارش 15 ساله در این استان به 209 میلیمتر، میانگین بارش 10 ساله به 198 میلیمتر، میانگین بارش سال آبی گذشته به 182 میلیمتر و میانگین بارش در سال آبی جاری به 122.5 میلیمتر رسیده است.
علایی افزود: این وضعیت بدان معنا است که ظرف 45 سال اخیر سالانه 1.5 میلیمتر از حجم بارندگی در خراسان رضوی کاسته شده ضمن اینکه هوا نیز بطور همزمان گرم شده و تبخیر و تعریق آب افزایش یافته است.
تابستان امسال 30 شهر از مجموع 74 شهر خراسان رضوی با تنش آبی مواجه بودند اما بخاطر تمهیدات صورت گرفته بدون قطع و نوبت بندی آب از این شرایط عبور کردند. پیش بینی می شود تابستان آینده نیز 32 شهر در این استان با تنش آبی مواجه شوند.
همچنین 34 دشت از مجموع 37 دشت آبی خراسان رضوی در وضعیت ممنوعه و بحرانی قرار دارند.
بر اساس مطالعات انجام شده، کسری آب خراسان رضوی در افق سال 1420 افزون بر شش هزار و 200 لیتر در ثانیه خواهد بود. حجم تولید سالانه آب در این استان 140 میلیون مترمکعب و میزان مصرف آن 110 میلیون مترمکعب است.
در چنین شرایطی 27 درصد آب تولیدی در خراسان رضوی به مصرف انشعابات غیرمجاز رسیده و یا بخاطر فرسودگی شبکه آبرسانی به هدر می رود. تامین و توزیع آب در 74 شهر این استان به جز کلانشهر سه و نیم میلیون نفری مشهد بر عهده شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی است. در مجموع یک میلیون و 750 هزار مشترک در سطح این استان زیر پوشش شبکه آبرسانی قرار دارند. هم اینک 485 روستای خراسان رضوی بخاطر تداوم پدیده خشکسالی و افت منابع آب با تانکر آبرسانی می شوند.
استان شش میلیون و 400 هزار نفری خراسان رضوی 32 سد در حال بهره برداری در تربت حیدریه، قوچان، مشهد، خواف، درگز، سبزوار، تایباد، تربت جام، چناران، سرخس، نیشابور، کلات و فریمان دارد که هم اینک 85 درصد ظرفیت پشت آنها خالی است.

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.