حجت الاسلام علی مظفری امروز در نشست خبری با خبرنگاران به مناسبت هفته بزرگداشت قوه قضاییه در دادگستری خراسان رضوی با ارایه گزارشی از فعالیتهای این مجموعه اظهار کرد: از تیر ماه سال ۹۶ تا تیر ماه امسال یک میلیون و ۵۰۰ هزار پرونده به واحدهای مختلف دستگاه قضایی استان و شوراهای حل اختلاف وارد
شده و به همین میزان هم دادگستری استان پرونده مختومه کرده و ۱۰ تا ۱۲ هزار پرونده از سنوات قبل هم رسیدگی شده است. در واقع عملکرد دستگاه قضایی استان مثبت شده و ورودیها کنترل شده است.
وی ادامه داد: امروز پروندههای زیاد و تراکم آن در شعب که موجب اطاله دادرسی شود وجود ندارد، میانگین پروندهها در هر شعبه در سالهای ۹۳ تا ۹۴، ۸۰۰ تا ۹۰۰ پرونده بعلاوه ۱۰۰ پرونده در ماه بود، با این حال امروز این میانگین به ۲۰۰ پرونده رسیده است، در واقع این رقم کاهش ۴۰ درصدی پروندههای رسوبی را نشان میدهد، به همین جهت زمان دادرسیها خیلی کوتاهتر شده است. امروز امکان دعوت از طرفین دعوا به ۱۵ روز کاهش یافته است و این حداقل زمان روال قانونی است، همچنین زمان دادرسی در دادگاه ها محدودیت زمانی ندارد. این میزان در گذشته ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بود. همچنین تعداد جلسات دادگاه ها نیز کمتر شده است تا فرصت مطالعه پرونده افزایش یابد.
مظفری خاطرنشان کرد: سال گذشته در کمیسیونها و شوراهای مختلف دادگستری در بخش پیشگیری از وقوع جرم و اقدامات خارج از روال تشکیل پرونده که منتهی به دادرسی شده، موفقیتهای خوبی داشتهایم، به عنوان نمونه در شورای حفظ حقوق بیت المال در یک مورد اراضی اعاده شده به دولت ۱۲ هزار و ۷۳۳ هکتار بوده است، این با استفاده از ابزار تمام سازمانها این مقدار از اراضی از دست متجاوزین گرفته شده است و از طریق اداره ثبت اسناد سند هم صادر شده است. همچنین آزادسازی بستر و حریم رودخانه کشف رود به طول ۷۴ کیلومتر یکی دیگر از این موفقیت هاست. ما در این مورد اگر میخواستیم برای هر کدام از متجاوزین پرونده تشکیل دهیم، کار طولانی میشد، برای همین با اقدام جهادگونه همه سازمانها با محوریت قوه قضاییه در دستور کار قرار گرفت. رفع تصرف از ۱۰۰۰ هکتار از ارتفاعات جنوب مشهد مقدس یکی دیگر از این اقدامات بوده است. امروز عدد ناچیزی از این میزان باقی مانده است.
رئیس کل دادگستری خراسان رضوی با بیان اینکه آزادسازی اراضی بالادست و پایین دست سد ارداک از دیگر این اقدامات بوده است، گفت: شکلگیری گشتهای مشترک موجب شده از این تصرفات جلوگیری شود، جمعآوری چاههای غیرمجاز با توجه به بحران آب نیز نمونه دیگری از این اقدامات است. تشکیل شورای حفظ حقوق بیت المال در ۶ شهرستان بزرگ استان از دیگر اقدامات ما بوده که شامل چناران، کاشمر، سبزوار، تربت جام، تربت حیدریه، نیشابور و طرقبه شاندیز برای نخستین مرتبه این شورا تشکیل شده است.
وی تصریح کرد: در بخشهای مختلف مانند اجرای احکام مدنی و کیفری به صورت متمرکز اقدامات در سطح استان مدیریت شده و امروز هیچ پروندهای بعد از صدور حکم نداریم که در روند اجرای احکام قرار نگیرد. در اجرای احکام کیفری تمام پروندهها در حال اجراست و بخش عمدهای از جمعیت کیفری ما که طی این ۲ تا ۳ سال جمعیت ثابتی بوده و افزایشی نداشته ناشی از اجرای احکام است. همچنین جرایم خاص و مهم که امنیت جامعه را به خطر می اندازد، تشکیل پرونده و اجرای احکام آن به صورت ویژه دنبال می شود.
مظفری افزود: به عنوان نمونه دو پرونده اخیر که به قتل یک دختربچه ۸ ساله و پسربچه ای ۱۰ ساله منتهی شدف همه مراحل به صورت فوق العاده پیگیری شد و کمتر از یک هفته در دادسرا کیفرخواست صادر شد. روال طبیعی این امر بیشتر است ولی به لحاظ اهمیت این موضوع رسیدگی به صورت فوق العاده انجام شد. در دادگاه کیفری یک مقدمات قانونی وجود دارد ولی به لحاظ مجوزهای قانونی دادگاه به صورت فوق العاده برای دو پرونده تشکیل و در همان جلسه نخست حکم صادر شد. برای دو متهم نیز حکم قصاص صادر شده که مقدمات آن در حال آماده شدن است.
رئیس کل دادگستری خراسان رضوی تاکید کرد: همه پرونده هایی که با جان و مال و ناموس مردم ارتباط داشته و جنبه امنیتی دارد، به صورت فوق العاده رسیدگی می شود، در اکثر شهرستانها شاهد افزایش شعب دادگاهها هستیم. طی سال گذشته برای شهرستانهای ساختمان دادگستری و بعضا کلات، سبزوار، طرقبه شاندیز، فریمان، سرخس، بخش گلبهار، با مجوز از رئیس دستگاه قضا به مردم بخش گلبهار و شهرستان داورزن دادگاه به دادگستری ارتقا پیدا کرد. انشالله بعد از هفته قوه قضاییه اقدامات اداری آن انجام خواهد شد و تشکیلات دادگسرتی در این دو منطقه راه اندازی می شود. سال گذشته زبرخان با اینکه بخش است، به صورت دادگستری فعالیت دارد. ساختمان بخش کوه سرخ ترمیم شده و به دادگستری ارتقا یافته است.
وی اضافه کرد: همچنین ساختمانهای بخشها و شهرستانهای میان جلگه، فیض آباد، جغتای، خوشاب، ششتمد ترمیم یا ساخته شده و در مشهد نیز مجتمع قضایی عدالت در ابعاد ۵۰۰۰ متر ساخته و تحویل شد، این ساختمان به دادگاههای کیفری اختصاص داده شده است. مجتمع قضایی شهید مدرس نیز اختصاص به اجرای احکام مدنی شده است. در شهرستان جوین هم دادگستری جدید ساخته شده است. دادگاه بخش سرولایت نیز آماده افتتاح است. برای ساخت این ساختمان ها به جز ۳ شهرستان کلات سبزوار و فریمان بخشی از بودجه ملی بوده اما سایر ساختمان ها از خود قوه قضاییه بوده است. برای مشهد نیز امسال قرار است در قاسم آباد ساختمانی به ابعاد ۱۵ هزار متر ساخته شود که واحدهای قضایی کل استان در آن مستقر میشود.
رئیس کل دادگستری خراسان رضوی با بیان اینکه دستگاه قضایی طی روند کاری خود در سال گذشته موضوع شاخصی را دنبال می کرد، عنوان کرد: مساله حقوق عامه و نظارت بر حسن اجرای قوانین موضوعی بود که سال گذشته به جد دنبال شد و امسال نیز دنبال می شود. ما در اصول مختلف قانون اساسی مانند اصل ۱۶۱ امروزه به لحاظ اینکه اقدامات زیادی فراتر از این به ما ارجاع می شود، بخشی از انرژی ما به وظیفه اصلی ما صرف میشود ولی در کنار این فشار زیاد نه به بودجه و نه به نیروی انسانی ما افزوده شده است، دادستانهای مراکز استان و شهرستانها در رابطه با حقوق عمومی وظیفه ورود دارند، در اصل ۱۵۶ نیز یکی از وظایف مهم برای دستگاه قضایی احیای حقوق عامه و گسترش عدل و ازادی های مشروع است.