چاپارطوس خراسان رضوی، ایده بزرگداشت روز جهانی زبان مادری ابتکار کشور بنگلادش است و در سال ۱۹۹۹ در کنفرانس عمومی یونسکو بهمنظور کمک به تنوع زبانی و فرهنگی تصویب شد و از سال ۲۰۰۰ در سراسر جهان در روز ۲۱ فوریه (سوم اسفند) گرامی داشته میشود.
در جهان بیش از سه میلیارد نفر به زبان مادری گفتوگو میکنند. اصطلاح زبان مادری، به زبانی اطلاق میشود که فرد از بدو تولد آن را آموخته و بهعنوان زبان غالب است که درواقع، افکار شخص را تعریف میکند و یا زبانی است که افراد بیشتر با آن گفتگو میکنند. زبان مادری برای کودک، فراتر از یک از زبان است و هویت شخصی، اجتماعی و فرهنگی وی را شامل میشود. در فرهنگهای مختلف، انتخاب کلمات و اصطلاحات معنای متفاوتی دارد.
زبان، یکی از مهمترین راههای زنده نگهداشتن فرهنگ است. مهارت در زبان مادری، باعث ایجاد حس تعلق و هویت، فرهنگ و میراث در میان کودکان میشود. تسلط به زبان مادری برای کودک مناسب و عامل ارتباط با ریشههای فرهنگ خود خواهد بود و آموزش در انواع زبان مادری افراد برای همه، فارغ از وضعیت، موقعیت جغرافیایی یا زمینههای مختلف قومی، فرصتی برابر را فراهم میکند.
نقش زبان مادری در رشد کودک
زبان مادری، نقش بسزایی در رشد هویت فردی، اجتماعی و فرهنگی دارد. کودکانی که در زبان مادری خود، پایه و اساس قوی دارند، اغلب درک عمیقتری از خود و جایگاه خود در جامعه همراه با افزایش احساس رفاه و اعتمادبهنفس دارند. البته یکی از دلایلی که باعث افزایش محبوبیت سیستمهای آموزش دوزبانه در سراسر جهان میشود این است که بسیاری از مدارس بینالمللی، منابع خود را بر ایجاد برنامههای قوی زبان مادری متمرکز کنند.