رییس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: بستن آبهای بالادستی و آب رودخانهها توسط کشورهای همسایه، حجم تاثیرپذیری از کانونهای گرد و غبار و ریزگردها را در کشور افزایش میدهد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی؛ محمدحسن نامی در نشست تخصصی مدیران بحران کلانشهرهای کشور در مشهد افزود: مساله آب امروز از مباحث مهم است و طبق کنوانسیون حقوق بینالملل رودخانه ها، کشور بالادست نمیتواند تمامی آب را ببندد اما کشورها آب را میبندند، ترکیه آب دجله و فرات را بسته و سرشاخههای رود ارس را هم میبندد که این اقدام تاثیر زیادی در جغرافیای ما دارد.
وی گفت: هشت کانون مهم ریزگرد که ایران از آن تاثیرپذیر است، مربوط به عراق است و با بسته شدن رودخانهها باید آماده پذیرش ریزگردهای بیشتری باشیم.
نامی اضافه کرد: کشورها در حوزه ژئوپلیتیک تلاش می کنند خود را از وابستگی به مولفههای مهم ژئوپلیتیک کشورهای پیرامونی رها کنند، در حوزه آب کشور ایران آسیبپذیر است و امروزه در کشور هیچ آب مطمئنی جز دریا وجود ندارد.
وی بیان کرد: در موضوع آب با کشور افغانستان قرارداد داریم و طبق قرارداد سال ۱۳۵۱، کشور افغانستان از رودخانه هیرمند باید ۵۰ متر مکعب آب در ثانیه به ایران تحویل دهد، اما تاکنون حتی یک متر مکعب آب نیز به ایران تحویل داده نشده است.
نامی افزود: ۳۲ حوزه آبریز در کشور وجود دارد که باید این حوزهها از آب دریای عمان و خلیج فارس پر شوند، از این طریق، کشور میتواند همیشه آب دائمی داشته باشد.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور افزود: بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ویلای شخصی در کشور وجود دارد که ۶۰۰ هزار باب از این تعداد مجوز چاه برای آبرسانی دارند و مابقی هیچ مجوزی برای تامین آب ندارند، منافع عمومی ایجاب میکند همه استخرها پر شوند اما برداشت بیرویه از سفرههای زیرزمینی میتواند بحران به همراه داشته باشد.
وی افزود: قوه قضاییه در این خصوص خوب عمل کرده و برای برخورد با انشعابات غیرمجاز پای کار است که باید از این ظرفیت استفاده شود.