چند هفته پیش در پی افزایش قیمت گوجه فرنگی و به تبع آن رب گوجه فرنگی در بازار، خبری در فضای مجازی مبنی بر واردات رب گوجه از افغانستان و عرضه آن به قیمت ۱۰هزار تومان در بازار منتشر شد.
خبری که وقتی درباره آن با مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی گفت و گو کردیم، او آن را تکذیب کرد و گفت: «به هیچ عنوان واردات رب گوجه فرنگی تاکنون از کشور افغانستان صورت نگرفته و این خبر تکذیب می شود، چرا که ما یکی از صادر کنندگان و تامین کنندگان رب مصرفی کشور افغانستان هستیم.» عرضه رب با برند افغانستانی در بازار با وجود تکذیب پس از این گفته ها برای بررسی موضوع به نقاط مختلف شهر رفتیم و برخلاف گفته مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری به راحتی این رب را پیدا کردیم. در بازار، وقتی کمی به دنبال رب ارزان باشی، برخی فروشنده ها ربی را معرفی می کنند که می گویند از افغانستان آمده است البته برخی از آن ها، جانب انصاف را هم رعایت می کنند و می گویند که این رب به اصطلاح «بریکس» پایینی در حدود 18 درصد دارد و بی کیفیت است. بریکس رب گوجه فرنگی، نشان می دهد که غلظت یا سفتی رب در چه حدی است.
در فروش رب گوجه فرنگی صنعتی، بریکس در قیمت و کیفیت اثر بارزی دارد. استاندارد ایران برای بریکس رب ۲۷ تا ۲۹ درصد است و زیر ۲۰ درصد را رب گوجه رقیق شده می نامند. بریکس نمادی از کیفیت است. این در حالی است که روی قوطی این محصول، درصد بریکس 27درصد ذکر شده و روی در آن بریکس را 18درصد نوشته است، قوطی که روی آن نه اثری از نشان استاندارد است و نه نماد سیب سلامت و نه هیچ مجوز دیگری. آدرس کارخانه ی، شهرک صنعتی هرات اما به عربی ساخت جمهوری اسلامی ایران روی قوطی درج شده و جالب تر از همه این ها، روی درهای دو سمت قوطی، دو تاریخ تولید متفاوت نوشته شده است! وقتی پس از بررسی میدانی از عرضه این رب مجهول الهویه مطمئن می شویم، دوباره به سراغ مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری می رویم اما او همچنان از ماهیت این محصول و چگونگی عرضه آن در بازار اطلاعی ندارد و از همین رو پیگیری هایمان را از طریق معاونت بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه می دهیم.
تمام محصول با این برند از بازار جمع می شود کارشناس مسئول اداره بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در گفت و گو با خراسان رضوی در این باره اظهار می کند: چندی پیش یکی از تجار افغانستانی با مراجعه به سازمان اعلام کرد این برند رب گوجه، محصول افغانستان نیست و با وارد شدن قوطی های خالی از این کشور، محصول در کارخانه ای در شهرستان سبزوار تهیه می شود. مهدی مقدسی افزود:این اظهارات، ما را برای بررسی موضوع به سمت آن شهرستان کشاند که با بررسی کارخانه های شهرستان های جوین و سبزوار، هیچ اثری از تهیه این محصول در آن کارخانه ها پیدا نشد و اگر هم بوده، مربوط به گذشته بوده است و اکنون علایمی از آن دیده نمی شد. وی ادامه داد: با این که هیچ نشانی از واردات قاچاق یا تولید داخلی این محصول وجود ندارد، به طور قطع می توان گفت موضوع قاچاق منتفی است و این محصول در داخل تولید و تخلف تقلب انجام شده است چرا که رب در کشور، پایین ترین سطح قیمت در منطقه را دارد و این موضوع، واردات رب را غیر ممکن می کند. کارشناس مسئول اداره بازرسی سازمان صمت استان گفت: این محصول به سرعت با کمک کارشناسان ما از بازار جمع می شود. وی با اشاره به وجود تناقضات قابل توجه در درج اطلاعات روی قوطی های این محصول، افزود: به هیچ عنوان نمی توان سلامت این محصول را تضمین کرد چرا که نه نشان استاندارد دارد و نه نشان سیب سلامت و نه حتی مجوز کالاهای وارداتی.