دکتر زهرا عنابستانی مشاور امور بانوان و خانواده و رییس مجمع مشورتی زنان شهرستان بینالود.متخصص در برنامه ریزی شهری با رویکرد آینده پژوهی طی مصاحبه ای اختصاصی با خبرگزاری شاندیز فردا عنوان نمود:
در دین اسلام، زن جایگاه بسیار والایی دارد؛ هم در اجتماع و هم در خانواده. زن سازنده خانواده است و خانواده کوچک ترین واحد اجتماعی جامعه میباشد؛ لذا میتوان گفت که زن سازنده جامعه است و قادر است جامعه را به سمت سعادت و تعالی و یا به سمت انحراف و فساد سوق دهد.
شرط اصلی برای سعادت و نیک بختی زن و مرد حرکت کردن در مسیرصحیح الهی تا رسیدن به اهداف خود است. در این بین زنان علاوه بر مسئولیت اجتماعی به تربیت نسل نیز می پردازند. یعنی دارای دو مسئولیت الهی هستند. یکی در قبال خود و شناخت آن و دیگری تربیت نسل آینده.
در جامعه امروزی زن به عنوان تکمیل کننده شخصیت اخلاقی فرد بار سنگینی را بر دوش دارد. او با ایمان و تقوای خود می تواند مکتبی بسازد که هر کسی لیاقت حضور در این مکتب الهی را پیدا نکند.
انقلاب اسلامی با بهرهگیری از تعالیم نورانی اسلام، جایگاه و نقشی والا و مهم برای زنان در نظر گرفت است. در جمهوری اسلامی ایران زنان از یک طرف توانمندیهای خویش را در عرصههای مختلف اجتماع به اثبات میرسانند( انقلاب ، جنگ ، سازندگی و.....) و از طرف دیگر از فضای خانه و تربیت فرزند و نقشهای همسری و مادری خود نیز فاصله نمیگیرند. این عملکرد نتیجه احترام به آموزههای اسلام در مورد اهمیت دادن به خانواده و نقش محوری زن در آن است.
توسعه و رقابت در دنیای اقتصاد امروز، یکی از مسائل مهم تمام کشورها است . و برای رسیدن به این منظور استفاده از نیروی کار و استعداد زنان الزامی است. و این وظیفه ی دولت هر کشور است که شرایط کافی برای آموزش های تخصصی را برای زنان جامعه ی خود به وجود آورد و تمام تلاش خود را برای آماده سازی هر چه بهتر شرایط کاری و حضور زنان در اجتماع فراهم سازد. تا از این طریق بتواند از حداکثر نیروی انسانی خود در رقابت جهانی استفاده کند.
یک نگاه اجمالی به وضعیت جمعیتی کشور بیانگر این واقعیت است که:
در بستر تغییرات جمعیتی مرحلهای از تحولات جمعیتی در کشور از سال ۱۳۸۵ آغاز شده است که به قول جمعیتشناسان «پنجره جمعیتی» و «هدیه جمعیتی» نامیده میشود. این وضعیت که از آن بهعنوان دوران طلایی جمعیت نیز نام برده میشود تا سال ۱۴۳۰ طول میکشد. در این دوران نسبت جمعیت در سنین فعالیت افزایش یافته و به حداکثر خود یعنی بالای ۷۰ درصد میرسد. در حال حاضر، در کشور ۷۱ درصد جمعیت در سنین فعالیت ۶۴-۱۵ سال قرار دارد. مکانیزمهای ترکیبی و رفتاری پنجره جمعیتی نظیر افزایش عرضه نیروی کار، افزایش مشارکت زنان، کاهش نسبتهای وابستگی (بار تکفل) خواهد بود.
بهطور کلی،اگر روندهای جدید تغییرات ساختار سنی جمعیت و پنجره جمعیتی کشور به درستی مدیریت شود و سیاستهای مناسب و موثر اتخاذ شود، میتوان زمینه بهرهبرداری از پنجره طلایی جمعیتی را فراهم آورد و ابعاد مختلف توسعه را بهبود بخشید. اما در مقابل، اگر بد و ضعیف مدیریت شود نهتنها این فرصت از دست خواهد داد، بلکه با روی دیگر سکه یعنی تهدیدها، چالشها و مسائل و مشکلات اجتماعی آن روبهرو خواهیم شد.
بانگاهی اجمالی به وضعیت جمعیت و جمعیت زنان شهرستان و بویژه ترکیب سنی آنان می توان چنین بیان کرد که؛
جمعیت کل شهرستان بالغ بر 75 هزار نفر که تقریبا 36 هزار نفر را زنان در سنین مختلف تشکیل میدهند. 67 درصد جمعیت زنان شهرستان در سنین فعالیت( 15 تا 65 سال ) قرار دارند. در این میان افزایش زنان بیسرپرست و بد سرپرست رو به افزایش است.
زنان سرپرست خانوار که هیچ گونه پناه و یاوری در زندگی ندارند افرادی هستند که علاوه بر فقدان چتر حمایتی مورد نیاز و تامین مالی زندگی از شرایط نامساعد دیگری نیز برخوردارند. تبعیض اقتصادی، نبود شرایط مناسب تحصیلی و در نتیجه اشتغال در بخش های کارمزدی با دستمزد کم و دیدگاههای تعصب آلود و غیر منصفانه جامعه نسبت به زنان فاقد شوهر، احساس حقارت، ترس و خجالت و درماندگی، خود بخشی از موضوعاتی است که بر رنج بی پناهی این زنان می افزایدو در نهایت بسیار ی از این شرایط دست به دست هم داده و زمینه بروز مفاسد اجتماعی را نیز فراهم می سازد.
از آنجا که آسیب پذیرترین بانوان جامعه ، بانوان خود سرپرست و بد سرپرست هستند و مهمترین مشکل آنان ، مشکلات اقتصادی است و از آنجا که بسیاری از آسیبهای اجتماعی زنان منشاء اقتصادی خواهد داشت، از این رو یکی از اولویتهای اصلی دفترامور بانوان و خانواده شهرستان بینالود(طرقبه شاندیز) درسال 96 و همچنین سال 97 توانمند سازی زنان سرپرست خانوار در بعد اقتصادی از طریق ایجاد اشتغال، آموزش ، بازاریابی و فراهم آوردن بازار فروش محصولات بومی ومحلی بانوان از طریق حمایت از احداث بازارچههای روستایی و شهری و جذب تسهیلات بانکی جهت ایجاد اشتغال است.
در ادامه سرکار خانم دکتر عنابستانی در خصوص اجرایی شدن اهداف برنامه ششم توسعه و رسیدن به عدالت جنسیتی و دستایابی بانوان به 30 درصد از پستهای مدیریتی توضیحاتی را بیان نمودند؛
زنان به عنوان نيمی از جمعیت تاثیر، مستقیم در پیشرفت و توسعه همه جانبه جامعه دارند و رفع موانع مشارکت فعال زنان در امور اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی می تواند راهگشای مسیر توسعه باشد.
در جهت تحقق اهداف برنامه ششم توسعه (ماده31) مبنی بر "تقویت نهاد خانواده و جایگاه زن در آن و استیفاي حقوق شرعی و قانونی زنان در همه عرصه ها و توجه ویژه به نقش سازنده آنان" و نیز به منظور بهره مندي جامعه از سرمایه انسانی زنان در فرآیند توسعه پایدار و متوازن ، نسبت به اعمال رویکرد عدالت جنسیتی ، دستورالعمل ابلاغی استان در خصوص انتصاب بانوان در پستهای مدیریتی از سوی دفتر امور بانوان و خانواده شهرستان در حال پیگیری است.
در راستای حمایت از انتصاب بانوان بر اساس رویکرد شایسته سالاری و منطبق با شرایط قانونی ،عرفی ودینی جامعه بطوریکه تا پایان دولت دوازدهم افزایش30 درصدی پستهای مدیریتی را در شهرستان شاهد باشیم ، اولین نشست مشورتی مسئولان دراین خصوص با حمایت فرماندار محترم و پیگیری دفتر امور بانوان برگزار گردید.
سرکار خانم عنابستانی با اشاره به دقت ، نکته سنجی و ریزبینی زنان درانجام امور و با توجه به عملکرد مثبت اکثر بانوان در پستهای عالی مدیریتی از روسای محترم دستگاهای اجرایی شهرستان تقاضا نموده تا ظرفیت های بالقوه بانوان در این خصوص شناسایی نموده و در عزل و نصبهای مدیریتی خود در صورت برخورداری از توانایی شغلی و تخصصی برابرمردان زمینه حضور بانوان در جایگاههای مدیریتی را فراهم نمایند.
در پایان سرکار خانم دکتر عنابستانی از تمامی بانوان فرهیخته و توانمند شهرستان جهت تحقق اهداف و آرمانهای جمهوری اسلامی ایران ، در برقرای عدالت بویژه عدالت جنسیتی و حل مشکلات بانوان در حوزههای مختلف دعوت به همکاری نمود.
خبرنگار : حمیدرضا بارانی