شوق بندگی دوست در حریم انیس النفوس

به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، آستان ملائک پاسبان رضوی در عید قربان که یکی از بزرگترین اعیاد مسلمانان جهان است محل تقرب الی الله صدها زائر و مجاوری است که به واسطه حضورشان، معنویت فضای حرم دو چندان شده و فضایی دلچسب را برای هر کس که دل در گرو ولایت و امامت دارد ایجاد کرده است.

عید قربان که می‌رسد مومنان مشهدی با حضور در پیشگاه مقدس حضرت رضا(ع) و سجده کردن در برابر حضرت دوست، زنگارهای دنیوی را از دل پاک می‌کنند و در تلاش برای زدودن غبار غفلت از فطرت سلیم و بی آلایش خویش و بازگشت به سوی ذات اقدس ربوبی برمی‌آیند و چه زمانی بهتر از عید قربان که درهای معرفت بیش از همه وقت به روی انسان گشوده می‌شود.

عید قربان به معنای فدا کردن همه عزیزها در آستان عزیزترین و گذشتن از همه وابستگی‌ها به عشق مهربان‌ترین حاکم دنیا یعنی ذات اقدس باریتعالی است، زائران ثامن الحجج (ع) در چنین عیدی دلشان را قربانی محبت و عشق معبود و مالشان را فدای آخرت خویش می‌کنند و رسم خلیل الله را به جا می‌آورند.

عید قربان خاطره یک پدر و قصه یک پسر است، عیدی که یادبود ابراهیم خلیل است و قصه ایثار اسماعیل را می‌گوید و زائران کوی دوست در مشهد به یاد این دو مرد بزرگ تاریخ در درگاه انیس النفوس حاضر می شوند.

رسم دلدادگان کوی دوست در عید قربان اقامه نماز صبح و قربانی کردن است اما شیوع بیماری همه گیر کرونا باعث شده است که نماز جماعت این عید بزرگ در حرم مطهر امام رضا (ع) برگزار نشود اما به جای آن خدمه آستان و ذاکران اهل بیت فضایی دلچسب را برای زیارت فراهم کرده‌اند.

جشنهای عید قربان در حرم مطهر رضوی قدمتی چندین ساله دارد و آخرین سند مبتنی بر برگزاری جشن در این آستان متبرک به سال ۱۱۶۰ هجری قمری می‌رسد.

یکی از کارشناسان سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این باره گفت: مجموعه‌ای از اسناد مکتوب در مرکز اسناد آستان ‌قدس‌ رضوی موجود است که چگونگی برگزاری مراسم عرفه و عید قربان را در حرم مطهر رضوی در گذشته‌های دور روایت می‌کند.

اعظم نظرکرده افزود: از دل این اسناد، می‌توان چگونگی برگزاری مراسم عرفه و عید قربان را در حرم مطهر رضوی در گذشته‌های دور دریافت.

وی به قدیمی‌ترین سند روز عرفه اشاره کرد و گفت: این سند تاریخی متعلق به سال ۱۱۶۰ قمری در دورۀ افشاریه است که در آن، خرج سوخت قنادیل روشن در صحن مقدس عتیق و گلدسته‌های دورِ سقاخانه در شب عرفه و عید قربان، محاسبه و پرداخت شده است.

کارشناس مرکز اسناد آستان قدس رضوی با بیان این که مراقبت در امر روشنایی یکی از وظایف خادمان بوده است و آنان از محل موقوفۀ روشنایی، حقوق و مزایا دریافت می‌کردند افزود: یکی از موارد مراقبت این خادمان، روشن نگهداشتن شمعها تا صبح شب عرفه بوده است.

نظرکرده افزود: در برخی اسناد، هزینه‌ای که به چراغچیان مأمور در شبهای عرفه، عید قربان و نیمۀ رجب و شعبان ۱۱۶۰ قمری اختصاص یافته است تا قندیل‌های صحن عتیق و گلدسته‌ها را تا صبح روشن نگه‌ دارند، ۱۸ تومان و ۲ هزار و ۵۰۰ دینار ذکر شده است.

وی اضافه کرد: در یکی از این اسناد، جهت خرید موم، پیه گداخته و شمع برای روشنایی شب عید اضحی(قربان) و شب عرفۀ سال ۱۱۷۶ قمری، چندین دینار به حسین ابواب‌ جمع‌دار تحویل شده است.
کارشناس مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: تنها در دو سند که قدمت آنها به سال ۱۱۷۳ قمری و دورۀ افشاریه بازمی‌گردد، از شب عید قربان در کنار یادآوری شب عرفه، با عنوان «عید طواف» نام برده شده است و در این دو سند، به پرداخت مواجب به مؤذنان در شب عرفه و شب عید طواف اشاره شده است.

هرچند شیوع بیماری برخی از آیینهای مرسوم آستان قدس رضوی در عید قربان را لغو کرد اما خادمان بارگاه منور رضوی تلاش کردند که فضای معنوی را برای زائران ایجاد کنند، همچنان که عصر دیروز مراسم روز عرفه با وجود بارش باران رحمت الهی، با شور و شکوه در صحن جامع رضوی برگزار شد.

همچنین به واسطه آغاز جشنهای دهه امامت و ولایت که شروع آن با روز عرفه و خاتمه آن با عید غدیر است، پرچم گنبد طلای حضرت رضا (ع) که سیاه بود تعویض شد و به رنگ سبز درآمد.

صحن و سرای حضرت به واسطه آغاز دهه امامت و ولایت به بهترین گلها مزین و گرداگرد صحن‌ها آذین بندی شد تا این حرم بیش از پیش درخشیده و نور آن بر کل شهر ساطع شود.

معاون تبلیغات آستان قدس رضوی درباره برنامه‌های پیش بینی شده برای روز و شب عید قربان گفت: ویژه‌برنامه جشن شب عید قربان شب گذشته بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء با سخنرانی حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید مهدی میرباقری و مداحی امیر عارف و شعرخوانی محمدرضا غفورزاده در صحن جامع رضوی برگزار شد.

حجت الاسلام حجت گنابادی نژاد اجرای گروه تواشیح فدک الزهرا، مسابقه، پخش تصاویر و اجرای نمایش آیینی را از دیگر برنامه‌های شب عید قربان ذکر کرد و گفت: در پایان مراسم دعای کمیل قرائت شد.

وی اضافه کرد: در عید قربان نیز برنامه‌های متعددی تدارک دیده ‌شده که با سخنرانی حجت‌الاسلام‌ سید مهدی میرباقری، مدیحه ‌سرایی و مولودی‌ خوانی مداحان و ذاکران اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) و اجرای گروه تواشیح همراه است.

او ادامه داد: کارشناسان در صحنهای محوری حرم از جمله در صحن جامع رضوی به صورت حضوری پاسخگوی سوالات اعتقادی، شرعی و مشاوره به زائران هستند.

 

منبع/ ایرنا

بین فضای قرنطینه کرونا و اقتصاد باید تعادل برقرار شود

امام جمعه مشهد گفت: باید تعادلی بین درمان و مراقبت در فضای قرنطینه ناشی از کرونا و بحث اقتصاد و معیشت مردم برقرار شود.

به گزارش چاپارطوس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آیت الله سید احمد علم الهدی وی روز سه‌شنبه در دیدار با جمعی از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: برای بخش‌های مختلف، پروتکل‌های مخصوص به خودش را ارائه دهید و یک نفر مامور اجرای پروتکل‌ها شود تا استیصال اقتصادی مردم بیشتر از این نشود.

او تاکید کرد: باید در این شرایط حواسمان بیشتربه مردم باشد که در این چندین ماه بتوانند با کرونا زندگی کنند و اقتصادشان فلج نشود.

وی ادامه داد: می‌شود با محافظان سلامت، مردم را وادار به رعایت بهداشت نمود و پروتکل‌های بهداشتی را درست اجرا کرد تا مردم هم با رفع نیاز اقتصادیشان دغدغه رعایت بهداشت را بیشتر پیدا کنند.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: قرار است در حال حاضر همراه با این بیماری زندگی کنیم پس باید برنامه‌ریزی کنیم که اجتماعات را با این شرایط مدیریت کنیم تا استیصال اقتصادی برطرف شود و مردم را در تنگنای اقتصادی قرار ندهیم.

علم الهدی افزود: هزاران کارگر روزمزد در فضاهای تفریحی و رستورانها داشتیم که بیکار شده اند و این مساله خیلی از زندگی‌ها را به هم ریخته است پس باید به معیشت مردم بیشتر بها داده شود.

وی با تشکر از مسوولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در زمینه مدیریت کرونا در خراسان رضوی گفت: همه برای بهبود وضعیت این روزهای استان در تلاش هستند اما ضربه اصلی ما از استیصال است که اقتصاد مشهد به خاطر وابسته بودن به موضوع زیارت سقوط کرده است و این باعث شده تا مردم در مضیقه سخت مالی قرار بگیرند.

بر اساس اعلام رسمی تاکنون ۲۹۶ هزار و ۲۷۳ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۶ هزار و ۱۴۷ نفر رسیده است.

 
  

اهتزاز پرچم عزا بر فراز گنبد رضوی در آستانه شهادت امام محمدباقر(ع)

حرم منور رضوی در آستانه شهادت امام محمدباقر(ع) سیاهپوش شد. صحن‌های حرم منور رضوی همزمان با شب شهادت آن امام همام سیاه‌پوش شده‌اند و پرچم سیاه نیز بر فراز گنبد منور رضوی به اهتزاز درآمده است.

به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، همچنین ویژه برنامه‌هایی همزمان با شب و روز شهادت امام محمدباقر(ع) در حرم رضوی برگزار خواهد شد.

برنامه‎ شب شهادت امام باقر(ع) از غروب دوشنبه 6 مردادماه در صحن جامع رضوی آغاز خواهد شد.همچنین برنامه محوری شب و شام شهادت آن حضرت بعد از نماز مغرب و عشاء در صحن جامع رضوی برگزار می‌شود که در آن حجت الاسلام و المسلمین محمدباقر حیدری کاشانی به ایراد سخنرانی و مداحان اهل‌بیت(ع) به مرثیه‌سرایی شهادت پنجمین امام شیعیان می‌پردازند.


ویژه برنامه روز شهادت امام باقر(ع) از ساعت 11:15 صبح روز سه‎شنبه در مسجدگوهرشاد آغاز می‌شود و در این مراسم آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی و امام جمعه مشهد سخنرانی می‌کند.

همچنین در طول روز کارشناسان پاسخگویی به سوالات اعتقادی در صحن‎ها حضور دارند تا به سوالات زائران عزیز در مورد زندگانی این امام عظیم الشان پاسخ دهند.

 

 

ویژه برنامه‎های شهادت امام باقر(ع) در حرم رضوی برگزار می‌شود

معاون تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی از برگزاری ویژه برنامه‎های شهادت حضرت محمد باقر(ع) در حرم مطهر رضوی خبر داد.
به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، حجت اسلام و المسلمین حجت گنابادی نژاد گفت: امام محمد باقر(ع) ملقب به باقر العلوم، پنجمین امام شیعیان حدود ۱۹ سال بار سنگین امامت را بر دوش داشتند و در این مدت جنبشی علمی پدید آوردند که این جنبش در دوره امامت فرزندشان امام صادق(ع) به اوج خود رسید.
وی ادامه داد: از امام باقر(ع)، روایات بسیاری در زمینه‌های فقه، توحید، سنت نبوی، قرآن، اخلاق و آداب نقل شده است. همچنین در دوره امامت ایشان، تدوین دیدگاه‎های شیعه در رشته‌های گوناگون مانند اخلاق، فقه، کلام و تفسیر آغاز شد.
معاون تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه برنامه‎های متعددی به مناسبت ایام شهادت امام باقر(ع) تدارک دیده شده است تا عموم زائرانی که برای تسلیت شهادت آن حضرت به محضر امام هشتم(ع) مشرف می‌شوند، از آن بهرمند شوند، عنوان کرد: برنامه‎ شب شهادت امام باقر(ع) از غروب دوشنبه 6 مردادماه در صحن جامع رضوی آغاز خواهد شد.
گنابادی نژاد افزود: همچنین برنامه محوری شب و شام شهادت آن حضرت بعد از نماز مغرب و عشاء در صحن جامع رضوی برگزار می‌شود که در آن حجت الاسلام و المسلمین محمدباقر حیدری کاشانی به ایراد سخنرانی و مداحان اهل‌بیت(ع) به مرثیه‌سرایی شهادت پنجمین امام شیعیان می‌پردازند.
وی گفت: ویژه برنامه روز شهادت امام باقر(ع) از ساعت 11:15 صبح روز سه‎شنبه در مسجدگوهرشاد آغاز می‌شود و در این مراسم آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی و امام جمعه مشهد سخنرانی می‌کند.
معاون تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: همچنین در طول روز کارشناسان پاسخگویی به سوالات اعتقادی در صحن‎ها حضور دارند تا به سوالات زائران عزیز در مورد زندگانی این امام عظیم الشان پاسخ دهند.

تجلیل از ۱۱۰ بانوی محجبه در طرقبه شاندیز

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر طرقبه شاندیز گفت: همزمان با گرامیداشت هفته عفاف و حجاب، تعداد ۱۱۰ بانوی نمونه و محجبه این شهرستان تجلیل شدند.

سیدداوود نبی‌زاده، در گفت‌وگو با خبرنگار چاپارطوس خراسان رضوی، بیان کرد: با همکاری مجموعه ستاد امر به معروف طرقبه شاندیز و رؤسای ادارات شهرستان و به مناسبت گرامیداشت هفته عفاف و حجاب، تعداد ۱۱۰ نفر از بانوان نمونه و محجبه از کارمندان شاغل در ادارات شهرستان و بانوان فعال گشت‌های ستاد امر به معروف طرقبه شاندیز، تقدیر شد.


وی با اشاره به اینکه طبق بند اول مصوبه ستاد امر به معروف طرقبه شاندیز، رؤسای ادارات شهرستان موظف شدند که در هفته عفاف و ححاب از بانوان محجبه کارمند خود تقدیر کنند، تصریح کرد: ابتدا این برنامه از شهرداری شاندیز شروع شد و با حضور امام جمعه و شهردار شاندیز و دبیر ستاد امر به معروف شهرستان تعداد ۱۵بانوی محجبه و نمونه در شهرداری شاندیز تقدیر شدند.


نبی‌زاده افزود: برنامه بعدی تقدیر از بانوان نمونه و محجبه، با حضور امام جمعه طرقبه و رئیس اداره آموزش و پرورش در محل این اداره همراه با تقدیر از پنج بانوی مححبه و نمونه این اداره برگزار شد.


وی اظهار کرد: با حضور رئیس دادگستری، دادستان شهرستان نیز ۱۶ نفر از قضات، دادیاران نمونه و محجبه مورد تقدیر قرار گرفتند.


دبیر ستاد امر به معروف طرقبه شاندیز گفت: طی مراسمی که در محل باغ پونه طرقبه برگزار شد با حضور رئیس دادگستری، دادستان، شهردار و رئیس سازمان فرهنگی شهرداری طرقبه، از ۱۵ بانوی محجبه شاغل در شهرداری طرقبه توسط شهرداری و توسط نیروی انتظامی نیز از ۱۵ بانوی پلیس و توسط ستاد امر به معروف طرقبه شاندیز از خبرنگار بانوی این شهرستان به همراه ۴۴ نفر از بانوان فعال گشت‌های ستاد امر به معروف شهرستان که همواره با لباس جهاد که همان چادر است در تمام مراحل تذکر لسانی امر به معروف در شرایط سخت آب و هوا و محیطی حضور داشتند نیز تقدیر شد.


وی افزود: طبق تفاهم مقرر شده ستاد امر به معروف شهرستان با رؤسای اداره صنعت، معدن و تجارت، فرهنگ و ارشاد اسلامی، این ادارات نیز از تعداد هشت نفر از بانوان کارمند محجبه واحدهای صنفی که موازین شرعی را رعایت کرده و رفتار آنان مورد رضایت مردم بوده از طرف این ادارات تقدیر شدند.


نبی‌زاده با اشاره به مرحله آخر برنامه‌های گرامیداشت هفته عفاف و حجاب شهرستان، بیان کرد: گشت‌های طلایه‌داران و نیروهای ستاد امر به معروف طرقبه شاندیز با حضور در سطح معابر و خیابان‌های شهر طرقبه و شاندیز در روز جمعه با اهدای ۵۰۰ شاخه گل رز به بانوان محجبه که در حال عبور و مرور بودند هفته عفاف و حجاب را به آنان تبریک گفتند.

 

انتهای پیام

خبرنگار، اعظم دوست حصار

photo_2020-07-26_09-56-11photo_2020-07-26_09-56-28photo_2020-07-26_09-56-23photo_2020-07-26_09-56-33photo_2020-07-26_09-56-38photo_2020-07-26_09-56-41photo_2020-07-26_09-56-46