درمان بیماریهایی همچون فلج مغزی یا اوتیسم رؤیا نیست، بلکه در دنیای واقعی هم همانند فیلمهای علمی تخیلی با کمک سلولهای بنیادی خون بند ناف یا مزانشیم کارآزمایی بالینی درمان این بیماران به شکل تحقیقاتی آغاز شده و نتایج یکساله این تحقق امیدهای تازهای در درمان
بیماران اوتیسم و فلج مغزی ایجاد کرده است.
یکی از نمونههای موفق طرح درمان بیماران فلج مغزی و اوتیسم در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، روی سه بیمار صورت گرفته و با موفقیت همراه بوده است.
علی قاسمی رئیس بخش پیوند مغز استخوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در اینباره میگوید: بر این اساس در این مرحله یک بیمار مبتلا به اوتیسم و دو بیمار مبتلا به فلج مغزی در بیمارستان دکتر شیخ تحت درمان قرار گرفتند. به گفته وی، برای انجام این عمل در نخستین گام بررسی ژنتیک بیماران از نظر سیستم HLA انجام شد و پس از آن HLA به پژوهشگاه رؤیان برای هماهنگ کردن آن با بندنافهای موجود در پژوهشکده ارسال و متناسب با شرایط هر بیمار بند ناف انتخاب شد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه این روند بیش از شش ماه به طول انجامید، خاطرنشان میکند: در مرحله آخر بهطور مجدد نمونهها از نظر میکروبی و بیماریهای عفونی مورد بررسی قرار گرفتند و پس از دریافت نتایج شرایط برای انجام عمل مهیا شد. قاسمی میافزاید: با توجه به اینکه نمونه سلولهای بندناف از نظر تعداد بسیار بالاست باید این سلولها تغلیظ شده و در میزانهای پنج تا ۱۰ سیسی در شرایط کاملاً استریل به بیماران تزریق شود که طی سه مرحله به بیماران تزریق خواهد شد.
به گفته وی، این بیماران به مدت دو روز در بیمارستان بستری هستند و پس از آن مرخص میشوند و به فاصله زمانی یکماهه، ششماهه، یکساله و دوساله از نظر بررسی عملکرد در بیماران فلج مغزی و از نظر عملکردی و شناختی و رفتاری در بیماران اوتیسم مورد ارزیابی قرار میگیرند.
رئیس بخش پیوند مغز استخوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه این روش در مورد این بیماران اثربخش بوده، تأکید میکند: باید بدانیم این پروژههای تحقیقاتی است و نمیتوان برای عموم آن را مورد استفاده قرار داد.