رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی: نگاه حکیمانه رهبری به قلم و عرصه‌های فرهیختگی اعتبار بخشید

رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی گفت: نگاه رهبری به قلم، نویسندگی و عرصه‌های فرهیختگی اعتبار بخشید و در این راستا نیز مرهون نگاه حکیمانه ایشان هستیم. اهل قلم نیز افتخارشان این است که قلمشان، نوشته‌هایشان و کتاب‌هایشان مورد عنایت خاص رهبری قرار گیرد.

به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، حجت‌الاسلام محمدحسن مهدوی‌مهر، امروز 28 تیرماه در مراسم اختتامیه «دوازدهمین دوره جشنواره بین المللی کتاب سال رضوی» ضمن عرض خیرمقدم به محققان، پژوهشگران و اهل قلم اظهار کرد: فرهنگ و تاریخ ارزشمند کشورمان مرهون قلم‌های قوی و توانمند عزیزانی است که گنجینه کتابخانه‌های ما را از آثار گران‌سنگ پر و در طول تاریخ تمدن را به بشریت هدیه کرده‌اند.

وی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل و شهداء، گفت: تمام برکات و هر آنچه در عرصه‌های مختلف عرضه می‌شود، مرهون قیام امام و آنان که در رکاب امام جان‌فشانی کردند و هستی خود را برای اسلام در طبق اخلاص گذاشتند، است تا امروز در این فضای امن علی‌رغم عداوت شرق و غرب به دنبال علم و دانش و اندیشه باشیم.

رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی ابراز کرد: باید گرامی بداریم یاد و خاطره آنان را که قلم زدند و آثاری به جا گذاشتند و امروز میراث‌دار خدمات آنان در حوزه فرهنگ و پژوهش هستیم که امیدواریم با رفع این بلیه در فضایی پرشور بتوانیم از این خدماتشان تقدیر کنیم.

وی افزود: خداوند سیر تکاملی بشر را طوری رقم زده که در ابتدا پیامبران به اولویت‌های هدایت بشری پرداختند و نیازی به کتاب آسمانی نداشتند ولی به مرور زمان سیر تکاملی بشر پیشرفت کرد و انسان به مراحل بالاتری دست یافت که نیاز به معجزه برای هدایت بشر احساس شد.

مهدوی‌مهر اضافه کرد: با نگاه مردم در زمان پیامبران پیشین، ید بیضا و شفای بیمار و ... به عنوان معجزه مطرح بود اما این سیر تکاملی تا جایی پیش می‌رود که در حد علم و کتاب و دانش رشد کرده و در زمان پیامبر اسلام کتاب آسمانی معجزه پیامبر(ص) می‌شود.

رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی ابراز کرد: این سیر تکاملی بشر پیام‌آور رشد انسان در تمدن است. یک زمانی معجرات قابل حس و مشاهده است و مردم مقابله می‌کنند و پیامدشان عذاب الهی است که مانند باران سنگ و ... نازل می‌شود. وقتی زمان پیامبر خاتم می‌رسد، معجزه کتاب آسمانی به میدان می‌آید، در اینجا دیگر خدا عذاب نازل نمی‌کند، این حرکت بشر فقط در حرکت زمان نیست بلکه یک امر در جوهره انسان است.

مهدوی‌مهر با اشاره به آیات قرآن که به قلم و آنچه می‌نویسد سوگند یاد کرده است، اظهار کرد: امروز جشن کتاب را گرامی می‌داریم که ارزش این کتاب‌ها برگرفته از کتاب آسمانی قرآن، سنن ائمه هدی(ع)، زیارات اهل بیت(ع) و قال‌الباقرها و قال‌الصادق‌ها است.

رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی افزود: امروز خدا را شاکریم که در پرتو عنایات الهی کتاب، نویسنده و قلم را گرامی بداریم و بتوانیم به مهم‌ترین اصول هدایت بشر از طریق کتاب با تفکر، گفتار و اندیشه بپردازیم و گام‌های بلندتر، موثرتر و وسیع‌تری را در این راستا برداریم.

انتهای پیام

کمبود نیروی انسانی و اعتبار معضل حوزه فرهنگی تایباد

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تایباد گفت: در وضعیت کنونی که ترویج فرهنگ و هنر می‌تواند سبب رشد و توسعه جوامع بشری شود، کمبود نیروی انسانی و اعتبارات مشکلات اساسی در این حوزه را فراهم کرده است.

جابر آفریدون در گفت‌وگو با چاپارطوس خراسان رضوی عنوان کرد: فرهنگ و ارشاد اسلامی در سه حوزه قرآنی، فرهنگی و هنری در قالب تشکل‌ها و انجمن‌ها فعالیت دارد که فرهنگ و هنر در تایباد به دلیل کمبود نیروی انسانی و اعتبارات با مشکلات فراوانی روبه‌رو شده است.

وی با اعلام فعالیت ۵۲ کانون فرهنگی و هنری مساجد در تایباد افزود: همچنین ۱۰ انجمن با ۳۰۰ عضو فعال در گروه‌های موسیقی، شعر، ادبیات داستان، هنرهای تجسمی و نمایشی در این شهرستان فعالیت دارند.

آفریدون با اشاره به فعالیت ۲ موسسه چند منظوره قرآنی، فرهنگی و هنری در تایباد، اظهار کرد: همچنین اکنون ۹ آموزشگاه هنری دارای مجوز رسمی در این شهرستان فعالیت دارند، ۲ کانون تبلیغاتی و ۲ چاپخانه با مجوز فرهنگ و ارشاد نیز در حال فعالیت هستند.

وی ادامه داد: علاوه بر این یک باجه روزنامه و خبرنگاران مطبوعات، خبرگزاری‌ها و کانال‌های فعال در فضای مجازی زیر مجموعه این نهاد فرهنگی هستند که بیشترین سهم را در ترویج فرهنگ و هنر شهرستان بر عهده دارند.

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تایباد گفت: مجتمع مفاخر که متشکل از ساختمان اداری و مکان فعالیت انجمن‌هاست با بیش از ۴۰۰۰ متر مربع مساحت، به دلیل وسعت بالا با یک سری از نواقص همچنان روبه‌رو است که نیازمند حمایت‌های مالی در سطح شهرستان و استان برای بر طرف شدن کمبودها است؛ اکنون اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیون ریال برای هزینه‌های ابتدایی مانند تعمیرات، نصب دوربین، ایزوگام و... نیاز است.

وی تصریح کرد: ساختمان قدیمی ارشاد با یک بافت فرسوده نیازمند بیش از ۳۰۰ میلیون ریال اعتبار برای تعمیرات و بازسازی است همچنین یکی از معضلات اصلی بر سر راه فرهنگ و هنر این شهرستان نبود بودجه کافی برای حمایت هنرمندان است، در این راستا تمهیدات سازمان بر واگذاری ساختمان مفاخر به بخش خصوصی است که تمام تلاش فرهنگ و ارشاد شهرستان بر این است تا در صورت واگذاری مجتمع به بخش خصوصی با اولویت هنرمندان بومی شهرستان صورت گیرد و عواید مالی آن نیز به مجموعه فرهنگ و هنر شهرستان بازگرداننده شود.

انتهای پیام

خبرنگار، شوکت سالاری

مروری بر زندگینامه سید حسین محصل از مفاخر بزرگ شاندیز

معرفی سید اهل قلم؛ سید حسین محصل مبتکر، مخترع و از مفاخر بزرگ شاندیز

روز سوم خرداد 1318 در روستاي ارچنگ فرزندي زاده شد که سراسر زندگي اش با آموختن، ياد دادن، کار مداوم ،  و جست و جوي انديشه هاي نو در زمينه هاي علمي و فني سپري شد.

 او فرزند آقا سيد عبدالله محصل ، روحاني آزاده ، ساده زيست بود که معيشت خويش و فرزندانشان را از دسترنج شخصي تامين مي کرد و سراسر عمرش را به تعليم علم دين و مواعظ اخلاقي گذراند .

مادرش بانويي پرهيزگار و خوش خلق بود که محيط خانه را از محبت و اخلاق و شادماني دروني سرشار نگه مي داشت.

 سيد حسين در دامان طبيعت زيبا و پاک روستا پرورش يافت و از آموزه هاي پدر بهره هاي فراوان گرفت که در همه عمر به او توش و توان مي بخشيد اما خصيصه ي اصلي و بسيار مهم او که در همسالانش کمتر ديده ميشد و از دوره ي ابتدايي نمودار شد. کنجکاوي فراوان و توجه ويژه او به پديده هاي علمي پيرامونش بود و از کنار هيچ پديده هاي طبيعي و نو به آساني نمي گذشت.

در کلاس سوم ابتدايي يک بار وقتي که نخستين بار در دست همکلاسي اش پرگاري ديد، با دقت آن را بررسي کرد و روز بعد وقتي وارد مدرسه شد، پرگاري دست ساخته با چند ميله و پيچ به همراه داشت و مورد تشويق مدير مدرسه و ساير معلمان قرار گرفت در حالي که هنوز خود اهميت کاري که کرده بود در نيافته بود. اين رويداد، نقطه عطفي در زندگي او گرديد. چنين نوآوري هاي به ظاهر خام و ساده ادامه مي يافت و به تدريج او را از ديگر شاگردان متمايز مي ساخت.

حرکت هاي نوآورانه ي او ادامه يافت. بعنوان مثال يک روز که نمازگزاران از راهروي مسجد تازه ساخت محل وارد مي شوند با پديده تازه اي روبرو شدند. چراغي روشن شد و تابلوي رنگي "خوش آمديد" ورود آنان را به مسجد خوش آمد گفت. چنين پديده اي در آن زمان کاري تازه و شگفت انگيز بود.

علاقه ي شديد او به آموزش و انتقال تجربيات متفاوت به نوآموزان و کودکان، او را براي امر باارزش تدريس در روستا شايسته ساخت. کوشش هاي او براي تاسيس دبستاني چند کلاسه با استقبال روبرو شد و سيد حسين محصل به عنوان آموزگار روز مزد، کار آموزشي خويش را آغاز کرد.

محصل حتي به روستاهاي اطراف سر مي زد و کودکان مستعد و آماده به تحصيل را شناسايي مي کرد و مي کوشيد آنان را به پشت نيمکت کلاس بکشاند.

خود خاطره اي از روستاي "برکل"  نقل مي کند که : با پسرکي به نام عباس روبرو شده است. عباس با خانواده اش در کلبه اي به همراه چند گوسفند زندگي مي کردند و گرماي آشيانه شان از بدن و پشم گوسفندان تامين مي شد. او عباس را به شاگردي پذيرفت و به او تعليم داد. سال ها بعد در سنين ميان سالي وقتي سر و کارش به بيمارستاني در مشهد افتاده بود ، ناگهان با چهره اي آشنا که حالا جواني در لباس سپيد بود روبرو شد و کم و بيش عباس را شناخت. عباس، کودک اهل روستاي برکل حالا پزشک شده بود. سيد حسين محصل از آن روز هميشه به عنوان يکي از مهم ترين روزهاي زندگي اش ياد مي کرد.

در روستا، تدريس در دبستان تنها بخشي از کار او بود. در همان زمان به قدري تلاش و رفت و آمد کرد تا موفق شد  براي نخستين بار معبر اصلي روستا را مجهز به ستون هاي برق کند. او با خود چراغ آورده بود. به قول شاعر: اگر به خانه من آمدي اي مهربان با خود چراغ بياور.

             

در دوره اول فعاليت آموزشي اش، سيد حسين محصل، کارهاي ابداعي فراوان کرد که بعضي از آنها به ثمر نشست و نتيجه ي عملي و ملموسي در زندگي مردم داشت اما اولين نوآوري و کار جدي او که در رديف ده ها کار ابداعي او قرار مي گيرد، در سال 1343 به صورت دستگاه شمارش اعداد ساخته و پرداخته شد و مورد تشويق فراوان قرار گرفت. پس از آن، اين روند شتاب گرفت. او دائم فکر مي کرد، طرحي تازه مي ريخت، نمونه مي ساخت، آزمايش مي کرد و دست به تکميل ساخته هاي خود مي زد و آرزويش آن بود که اين ساخته هاي تازه و ابداعي در مقياس گسترده توليد شود و در اختيار مراکز آموزشي و مربيان و دانش آموزان قرار گيرد.

اما کار چندان ساده نبود. مشکلات و موانع به ويژه از جنس اداري اش فراوان بود. اما او کسي نبود که از ميدان به در رود. عشق و علاقه اش به ساختن و آزمايش کردن و تکميل ابزارهاي آموزشي ساده و پيچيده در حدي بود که موانع و مشکلات قادر نبودند او را خسته و دلزده کنند.

او براي تحقق اهدافش به فکر توليد انبوه تر بخشي از ابزارهاي ابداعي اش افتاد بنابراين براي نخستين بار با فروش قطعه زميني در يکي از بهترين مناطق مشهد که از سوي اداره فرهنگ به او واگذار شده بود، کارگاهي در منطقه قلعه ساختمان احداث کرد. در اين کارگاه ده ها وسيله ي کمک آموزشي خود را که ابداع و به ثبت رسانده و تعدادي از آنها موفق به دريافت گواهي ثبت اختراع از وزارت صنايع شده بود، در حد توان و بضاعت مالي، در چرخه توليد انبوه و نيمه انبوه قرار داد.

او در جريان يک سرقت مسلحانه در دي ماه سال 1370 در اطراف محل سکونتش هدف تيراندازي قرار گرفت و به شدت زخمي شد. اما آيا اين حادثه دردناک او را نااميد کرد و از کار انداخت؟ واقعيت خلاف اين را مي گويد: توان روحي او دست نخورده باقي ماند.

سالها پس از واقعه ي ياد شده او به کار خستگي ناپذير خود ادامه داد. شواهد نشان مي دهد که ايشان، هرچند با سختي و رنج جسمي و در حين سفرهاي دائمي و دوره اي ناگزير به تهران براي ادامه معالجه ، به کار ابداع و نمونه سازي و سير توليد در کارگاه خانگي خود در ارچنگ ادامه داد.  

از پيامدهاي تمرکز او بر هدف ها و پيگيري هاي مکرر ، آن بود که او از توجه کافي به تندرستي خود تا حدودي غافل بماند اما کساني که او را از نزديک مي شناختند به اين واقعيت اذعان دارند که او از وقت گذراني بيهوده و تبديل شدن به زينت المجالس و ريش سفيد محل دوري مي کرد.

وي به راستي قدر گوهر عمر را شناخته بود و دريافته بود که عمر را فقط يک بار به انسان مي دهند که هر لحظه اش را بايد قدر شناخت و چيزي برآن افزود که به کار ديگران بيايد و به رشد و پيشرفت کشور کمک کند.

با اين ترتيب توجه خاص او به تربيت و آموزش فرزندانش از فلسفه اي ناشي مي شد که اساس تفکر و تربيت خود وي را شکل داده بود. او نمي خواست مصداق آن دانشمند حکايت سعدي باشد که پيوسته در حال نظاره بر آسمان ها و کواکب بود و از خانه اش بي خبر مانده بود. مرحوم محصل در مرداد ماه 1394 چند روز پس از تشخيص پزشکان مبني بر وجود عارضه جسمي در شرايطي آرام از لحاظ روحي چشم از جهان فرو بست و در گورستان زادگاهش روستاي خادر آرام گرفت.

 

خبرنگار : حمیدرضا بارانی

با آغاز سال تحصیلی جدید هشت مدرسه با سی و شش کلاس به بهره برداری می رسد

به گزارش خبرنگار چاپارطوس خراسان رضوی، جلسه شورای آموزش وپرورش شهرستان تایباد به ریاست فرماندار و با حضور حداکثری اعضای شورا در محل سالن جلسات آموزش و پرورش برگزار شد.

محمود آریامنش، رئیس آموزش و پرورش تایباد با بیان این که شاهد رشد و توسعه آموزش و پرورش در همه ی حوضه ها هستیم اعلام کرد، اولین مرحله خرید مایع ضدعفونی کننده با همکاری فرماندار در اختیار مدارس قرار می‌گیرد.

وی گفت: خراسان رضوی 2600 نفر در آزمون پذیرش استخدامی سهمیه دارد و فقط این افراد در شهرستان ها جذب می شوند و نواحی مشهد از این قاعده مستثنی و سهمیه ندارد.

وی از اخذ مجوز دو هنرستان در شهرستان خبر داد و گفت باید پنجاه درصد دانش آموزان جذب هنرستان شوند.

در این جلسه که با محوریت پروژه مهر برگزار شده بود فرماندار تایباد با بیان این که شرایط کنونی نباید مجموع فعالیت های تعلیم و تربیت را مختل کند بلکه با جدیت بیشتر دنبال گردد گفت: باید خود را آماده شرایط خاص و سخت تر از این بکنیم و کارها باید کار شناسی شده باشد.

وی در بحث استخدام نیرو با اولویت نیروهای بومی مخصوصا در مناطق محروم و مرزی تاکید کرد و افزود: در بحث مشارکت از ظرفیت های مردمی غیر دولتی و دولتی استفاده شود.

رئیس شورای آموزش و پرورش شهرستان تایباد بیان کرد: حساسیت آفرینی را در زدن ماسک و ایجاد فاصله‌ی اجتماعی در مردم ایجاد کنید و خطر بیماری کرونا را در مردم درست تبیین نمایید.

در این جلسه فدایی معاون آموزش و پرورش اظهار کرد: کمبود فضای آموزشی باعث شده تا نرخ گذر تحصیلی هفتاد و پنج درصد باشد.

خدادادی نایب رئیس شورای اسلامی شهر ضمن اعلام آمادگی کمک به آموزش و پرورش گفت: متاسفانه تصمیمات گرفته شده در آموزش و پرورش از بالا به پایین است که این روش در منطقه ما جواب نمی دهد.

انتهای پیام

خبرنگار، محمد قالیباف

ثبت‌نام داوطلبان آزمون تیزهوشان در مدارس عادی تا پیش از اعلام نتایج منوط به نظر والدین است

خراسان رضوی/چاپارطوس رئیس سازمان استعدادهای درخشان گفت: والدین این اختیار را دارند که نسبت به ثبت‌نام فرزندان خود در مدرسه عادی،‌ پیش از برگزاری آزمون تیزهوشان اقدام کنند.

«فاطمه مهاجرانی» رئیس سازمان استعدادهای درخشان درباره بلاتکلیفی داوطلبان آزمون تیزهوشان برای ثبت‌نام در مدارس با توجه به اینکه هنوز آزمون برگزار نشده و دانش آموزان برای ثبت نام در مدارس عادی و کتب درسی دچار تردید شده‌اند گفت: طبیعتا وقتی بنا بر آزمون است یک حالت بلاتکلیفی پیش می‌آید. این بلاتکلیفی در تمام آزمون‌هایی که برگزار می‌شود وجود دارد، زیرا نمی‌توان ادعا کرد که هر کسی در آزمون شرکت می‌کند، حتما قبول می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: لذا اگر کسی خودش احساس می‌کند که ممکن است در آزمون تیزهوشان قبول نشود،‌ می‌تواند فعلا در مدرسه عادی ثبت‌نام کند تا حداقل از روال تحصیلی خود عقب نماند. این انتخاب به عهده والدین است و ما نمی‌توانیم توصیه خاصی کنیم.

رئیس سازمان استعدادهای درخشان توضیح داد: البته برنامه ما این بود که آزمون تیزهوشان را در هفته اول اردیبهشت و قبل از ماه مبارک رمضان برگزار کنیم، ولی به خاطر شرایط اجتماعی پیش آمده و شیوع کرونا ویروس، ما به سمت دیگری سوق داده شدیم و وضعیت مجبورمان کرد که به گونه دیگری رفتار کنیم.

مهاجرانی با بیان اینکه والدین این اختیار را دارند که نسبت به ثبت‌نام فرزندان مدرسه عادی،‌ پیش از برگزاری آزمون تیزهوشان اقدام کنند، گفت: این انتخاب به عهده والدین است و می‌توانند در یک مدرسه دولتی ثبت‌نام کنند تا آزمون تیزهوشان برگزار شود. چنانچه فرزند آنها در آزمون قبول شد، مشکلی نیست و می‌توانند در مدرسه تیزهوشان نسبت به ثبت‌نام اقدام کند، اما اگر قبول نشد، حداقل می‌دانند که قبلا ثبت نام در مدرسه عادی را انجام داده و از چیزی جا نمانده‌اند.

رئیس سازمان استعدادهای درخشان گفت:‌ من این پیشنهاد را به صورت اعم مطرح نکردم، بلکه آن را به عهده والدین می‌گذارم. بالاخره از بین ۳۴۰ هزار نفری که در آزمون‌های پایه هفتم و دهم تیزهوشان ثبت‌نام کرده‌اند،‌ امکان قبولی همگی آنها وجود ندارد و ما مسلما طبق ظرفیتی که داریم، می‌توانیم آنها را پذیرش کنیم.

 وی در پایان تاکید کرد: ‌طبیعتا نه مدارس تیزهوشان ظرفیت همه داوطلبان را دارد و نه جامعه هدف می‌تواند تمام این دانش‌آموزان را در بر بگیرد، لذا خود والدین باید تشخیص بدهند که چه کاری کنند، از این رو یکی از کارها همین است که در مدرسه دولتی ثبت‌نام کنند و اگر فرزندشان در تیزهوشان قبول شد، می‌توانند مدارک او را از مدرسه دولتی به تیز هوشان ببرند

منبع/ایلنا