اقدامات جهادی نیازمند افراد دغدغه‌مند و میدانی است

رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان تایباد گفت: انجام اقدامات جهادی در حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و قرآنی نیازمند افراد دغدغه‌مندی است که برای پیشبرد اهداف خود وارد میدان شود.

حجت الاسلام علی‌اصغر علیپور، در گفت‌وگو با چاپارطوس خراسان رضوی، اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که بر سر راه اقدامات جهادی قرار دارد سرکار نبودن مجریان دغدغه‌مند است، افرادی که در این حوزه فعالیت دارند نباید وابسته به هیچ نهاد و سیاستی باشند.

وی اساسی‌ترین مشکل این اداره را در حال حاضر کمبود نیرو اعلام کرد و افزود: با توجه به اینکه اقدامات سازمان تبلیغات در حوزه‌های مختلف عمومیت دارد و باید به صورت میدانی انجام شود یکی از مشکلات اصلی در این حوزه این است که مدیریت دو شهرستان تایباد و باخرز با یک اداره و پنج نفر کارمند انجام می‌شود.

علیپور ادامه داد: با وجود شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بیشتر برنامه‌ها، کار این سازمان بیشتر از سال‌های قبل شده و بیشتر برنامه‌ها علاوه بر حضور میدانی در فضای مجازی نیز انجام شد. کرونا برنامه‌های جدیدی را به ارمغان آورد از جمله توزیع بسته‌های معیشتی و غذای گرم بین نیازمندان که در قالب طرح "مواسات و همدلی" انجام می‌شود.

رئیس اداره تبلیغات اسلامی تایباد با اشاره به اهم برنامه‌های انجام شده در سال 1399 توسط این نهاد گفت: سال گذشته بالغ بر 220 برنامه آموزشی، قرآنی، اجتماعی، تبلیغی و طرح‌های مواسات و همدلی در این شهرستان انجام شد.

وی بیان کرد: پارسال بیش از 100 هزار پرس غذای گرم، بالغ بر هشت هزار بسته معیشتی، توزیع کمک هزینه تجهیزات آموزشی، کارت هدیه، تولید و توزیع ماسک بهداشتی بین نیازمندان در مناطق محروم انجام شده است.

حجت الاسلام علیپور اظهار کرد: تاسیس چند کانون فرهنگی و تبلیغی، تشکیل گروه‌های خدمت‌رسانی طلبگی، برگزاری کارگاه‌های خانواده، طرح‌های عملیاتی با نام و یاد شهدا در حوزه‌های معیشتی در 10 قالب با موضوعات تخصصی به ویژه کارگران از دیگر اقدامات انجام شده این سازمان در سال 1399 است.

وی با عنوان این مطلب که اداره تبلیغات اسلامی تایباد به لحاظ کیفی و کمی از ادارات برتر استان در سال‌های ۹۸ و ۹۹ معرفی شده، مطرح کرد: این شهرستان به عنوان پایلوت اولین قرارگاه جهادی استان معرفی و بالغ بر ۳۰۰ نفر در قالب 12 گروه استانی و یک گروه شهرستانی از ابتدای امسال طی ۱۴ روز در حوزه‌های فرهنگی، تبلیغی، عمرانی، پزشکی به ارائه خدمات پرداختند.

استاندار خراسان رضوی با آیت‌الله سیدان دیدار کرد

چاپارطوس خراسان رضوی، استاندار خراسان رضوی با آیت‌الله سیدجعفر سیدان از علما و مدرسان درس خارج فقه حوزه علمیه مشهد دیدار و گفت‌ و گو کرد.

به گزارش روز سه‌ شنبه استانداری خراسان رضوی، محمدصادق معتمدیان با حضور در بیت حضرت آیت‌ الله سیدان، گزارشی در خصوص اقدامات انجام شده پیرامون حوزه محرومیت زدایی، ساماندهی حاشیه شهر مشهد، طرح ویژه تفصیلی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی، سفرهای شهرستانی، اقدامات عمرانی و اقتصادی ارائه کرد.

نماینده عالی دولت در خراسان رضوی در این دیدار با بیان اینکه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در حاشیه شهر مشهد ساکن هستند، اظهار کرد: در حال تهیه طرح تفصیلی حاشیه شهر مشهد و به دنبال هویت دادن به این مناطق هستیم که با این طرح مردم در نوسازی حاشیه شهر مشارکت خواهند کرد و ۴۰ هزار میلیارد ریال هم از سوی دولت برای حاشیه شهر مشهد اختصاص یافته است.

آیت‌الله سیدان نیز در این نشست صمیمانه از استاندار خراسان رضوی به واسطه تلاش‌های ارزشمند وی و توجه به اقشار گوناگون مردم در سطح استان قدردانی و برای وی آرزوی موفقیت کرد.

استاندار خراسان رضوی در روزهای گذشته و در دیدارهایی جداگانه با آیت الله رجبعلی رضازاده از علمای برجسته و عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان و آیت الله سیدحسن مرتضوی شاهرودی استاد درس خارج حوزه علمیه مشهد، دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

هوای مشهد پاک شد

چاپارطوس خراسان رضوی، مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: با کاهش چشمگیر حجم آلاینده‌ها، کیفیت هوای مشهد روز سه‌شنبه پاک شد.

تورج همتی میانگین کنونی شاخص کلی کیفیت هوای مشهد را ۴۳ ای.کیو.آی اعلام کرد و افزود: این عدد نشانگر هوای پاک است.

وی ادامه داد: کیفیت هوا در چهار منطقه مشهد سالم و در ۱۹ منطقه دیگر این شهر پاک است.   

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: شایسته است شهروندان مشهدی با کاهش رفت و آمدهای غیرضروری نقش مؤثر خود را در بهبود وضعیت هوای این شهر ایفا کنند.

قرار داشتن شاخص کلی کیفیت هوا تا ۵۰ ای.کیو.آی به معنای وضعیت پاک و بین ۵۱ تا ۱۰۰ ای.کیو.آی نشانگر وضعیت سالم است.

همچنین قرار گرفتن شاخص کلی کیفیت هوا بین اعداد ۱۰۱ تا ۱۵۰ ای.کیو.آی به معنای آلودگی هوا برای افراد حساس و کودکان و بین اعداد ۱۵۱ تا ۲۰۰ ای.کیو.آی به معنای آلودگی هوا برای همه سنین محسوب می‌شود.

قرار داشتن شاخص کلی کیفیت هوا بین اعداد ۲۰۱ تا ۳۰۰ ای.کیو.آی نیز نشانگر وضعیت اضطراری و بالاتر از عدد ۳۰۰ نمایانگر وضعیت بحرانی آلودگی هواست.

روزانه افزون بر یک میلیون دستگاه خودرو در کلانشهر ۳.۵ میلیون نفری مشهد رفت و آمد می‌کنند.

عزلت "هرکاره" در بازار سوغات مشهد

چاپارطوس خراسان رضوی، شاید از سنگ "هرکاره" بتوان به عنوان قدیمی ترین سوغات مشهد نام برد که امروزه با توسعه شهری و پیشرفت فناوری از سبد تحفه‌های زائران امام رضا (ع) خارج شده و در کنج خانه های قدیمی یا بازارهای پیشین این شهر جا خوش کرده است.

امروزه در بین انواع سوغات با بسته بندی‌های رنگین و پرنقش و نگار در پاساژهای لوکس مشهد، دیگر چشم کمتر زائری به دیگ سنگی ساده ای می افتد که زمانی برای خود اسم و رسمی داشت و از سبد خرید هیچ مسافری دور نمی‌ماند.

سنگ هرکاره مشهد که قدمت آن به بلندای تاریخ این شهر است، دیگ سنگی است که پیشینیان در آن غذا می‌پختند و به خوشمزه شدن غذا در آن باور داشتند و معتقد بودند این دیگ سنگی به کیفیت غذا افزوده و طعم آن را لذیذ می‌کند.

اما امروزه دیگر هرکاره، نشو و نمای گذشته را ندارد، دلیل آن را هم می توان در دو بخش معدن و بازار جستجو کرد، بطوریکه بخش عمده ای از ذخایر این سنگ دیگر در اختیار نیست و بازار آن نیز همچون گذشته رونق ندارد.

هرکاره مشهد، یگانه در کشور

سنگ هرکاره جزو ذخایر معدنی شهرستان مشهد به شمار می‌رود که سالها مورد بهره برداری قرار گرفته و بسیاری از مردم از طریق تراشیدن آن و ساخت دیگهای سنگی امرار معاش می‌کردند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره این سنگ به خبرنگار ایرنا گفت: سنگ هرکاره یا "آمفی بولیت" تنها سنگی در دنیا است که خاصیت حرارت پذیری دارد و دچار شوکهای حرارتی نمی شود.

محمد توکلی افزود: این نوع سنگ فقط در سه کشور شامل کره جنوبی، برزیل و ایران وجود دارد و روستای ذکریا در جنوب مشهد نیز تنها نقطه ای در کشور است که معدن این سنگ را در اختیار دارد.

وی ادامه داد: ذخایر اکتشاف شده سنگ هرکاره در معادن مشهد به حدود ۲۰۰ هزار تن می‌رسد که سالانه ۱۰ هزار تن از آن برداشت می‌شود، با وجود ذخایر متعدد سنگ هرکاره در اطراف مشهد، تنها یک معدن متعلق به یکی از بهره برداران، پروانه بهره برداری و فعالیت دارد و مصنوعات سنگ هرکاره نیز متعلق به برداشتها از این معدن است.

امرار معاش ۶۰۰ سنگ تراش از هرکاره

قدمت سنگ هرکاره مشهد به چهار هزار سال می‌رسد و بخشی از هویت شهر مشهد را تشکیل می دهد، ظروف ساخته شده از این سنگ منتسب به حضرت امام رضا (ع) است و حتی آن امام همام هنگام مشاهده این سنگ، حدیثی دارند که از پختن غذا در آن اظهار شگفتی کرده اند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: ۲۵ کارگاه بزرگ تراش سنگ هرکاره و چندین کارگاه کوچک در مشهد فعالیت دارند که ۶۰۰ نفر سنگ تراش از این بخش امرار معاش می‌کنند.

محمد مطیع افزود: با همت بخش خصوصی دوره های آموزشی برای تراشیدن سنگ هرکاره در زندانهای مشهد، تربت‌حیدریه و چناران برگزار شده و زندانیان بسیاری جذب این کار شده اند تا پس از آزادی بتوانند شغل و درآمدی از این حرفه داشته باشند.

وی ادامه داد: معروفترین محصول تراش سنگهای هرکاره، دیزی سنگی است اما ظروف دیگری مانند شکلات خوری، سماور، فنجان و نعلبکی و سینی نیز از آن ساخته و عرضه می‌شود.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: سنگ هرکاره در برابر حرارت مقاوم است و می توان از آن برای پخت و پز استفاده کرد، خواص این سنگ باعث لذیذ شدن بیشتر غذا می‌شود.

وی افزود: اغلب زائرانی که به مشهد سفر می‌کنند از دیگ سنگی معروف مشهد اطلاع دارند و در مجموع می‌توان گفت ۴۵ درصد مردم ایران نیز این سنگ را می شناسند و به خاصیتهای آن واقف هستند.

مطیع ادامه داد: تولید مصنوعات از سنگ هرکاره سخت تر از مس است و زمان بیشتری باید صرف کرد تا بتوان ظرفی از این سنگ را ساخت و قیمت یک دیگ چهار نفره از سنگ هرکاره نیز بسته به کیفیت و نقش و نگار آن بین ۷۰ هزار تا ۱۰۰ هزار تومان است که البته کمی گران می‌باشد.

بازار مهجور هرکاره

با وجود قدمت زیاد و ارزش کم نظیر کار هنرمندان سنگ تراش بر روی هرکاره، مصنوعات این سنگ آنگونه که باید جای خود را در بازارهای جهانی به دست نیاورده که این امر دلایل متعدد دارد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: بیشترین نشان تجاری مربوط به مصنوعات ساخته شده از سنگ هرکاره در سایتهای خارجی بازارهای جهانی بویژه سایت آمازون، متعلق به کشورهای کره جنوبی و برزیل است و این موضوع نشان دهنده جایگاه خوب سنگ هرکاره در بازار جهانی است.

توکلی افزود: در صورتی که بتوان تولید مناسب و کافی از ظروف سنگ هرکاره در مشهد داشت می توان دست ساخته های سنگ تراشان این شهر را در قالب نشان تجاری شناخته شده ای به بازارهای جهانی معرفی کرد.

وی ادامه داد: قیمت مصنوعات سنگ هرکاره برزیلی یا کره ای در بازارهای جهانی بیش از ۴۰ دلار است و گاهی نیز به ۱۸۰ دلار هم می‌رسد لذا اگر مصنوعات هرکاره شهر مشهد در بازارهای جهانی عرضه شود، درآمد بسیار نصیب فعالان این صنعت خواهد کرد.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز در این باره گفت: تاکنون غرفه ای در تمامی نمایشگاه های داخلی و خارجی به دیگ سنگی و سایر مصنوعات هرکاره مشهد به عنوان سوغات این شهر اختصاص یافته و این اداره کل تلاش بسیار برای معرفی هر چه بیشتر آن انجام داده است.

مطیع افزود: حتی در برخی غرفه های نمایشگاه ها، تولید زنده مصنوعات سنگ هرکاره از تراش سنگ تا تولید محصول نهایی در معرض بازدید عموم قرار گرفته و مورد استقبال واقع شده است.

وی ادامه داد: از محل تبلیغات اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی، مصنوعات سنگ هرکاره مشهد بازار خوبی به دست آورده است اما از آنجا که وزن سنگ هرکاره زیاد است و بسته بندی یا برند مشخصی برای عرضه آن به بازارهای خارجی ندارد، صادرات یا فروش خارجی آن از توجیه اقتصادی زیاد برخوردار نیست با این حال در چند سال اخیر راه هایی برای صادرات آن به کشورهای همسایه باز شده که امید است این مهم توسعه یابد.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: سنگ هرکاره مشهد ظرفیت بسیار برای تبدیل شدن به مزیت صادراتی مهم برای خراسان رضوی دارد اما این موضوع نیازمند برنامه ریزی و تولید مناسب مصنوعات این سنگ است.

امید به رونق بازار هرکاره در گرو ایجاد معادن جدید

وی افزود: بسیاری از معادن قدیمی سنگ هرکاه در مسیر توسعه شهر، زیر ساختمانهای جدید مدفون شده اند اما ذخایر دیگری از این سنگ در رشته کوه های "خلج" وجود دارد که می‌توان آنها را مورد بهره برداری قرار داد.

مطیع ادامه داد: یکی از مهمترین درخواستهای هنرمندان سنگ تراش مشهدی، صدور پروانه های بهره برداری برای معادن جدید سنگ هرکاره است تا بتوانند سنگ کافی برای تراشیدن و عرضه مصنوعات از آن را داشته باشند زیرا با تولید بیشتر مصنوعات امکان درآمدزایی، برندسازی، صادرات و کاهش قیمت آن فراهم می‌شود.

وی گفت: از سوی دیگر اگر مسوولان، مکانی را برای بازار فروش محصولات سنگ تراشان در مشهد ایجاد کنند تا با استقرار کارگاه های سنگ تراشی و فروشگاه های آن، بتوان بازار سنتی سنگ تراشان قدیمی مشهد را احیا کرد، کمک بزرگی به رونق بازار این مصنوعات خواهند کرد.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز گفت: یکی از مشکلات اصلی در حوزه بهره برداری معادن سنگ هرکاره مشهد این است که بخش اعظمی از ذخایر این معادن در حریم جنوبی شهر مشهد قرار گرفته و مسوولان ادارات کل "حفاظت محیط زیست" و "راه و شهرسازی" خراسان رضوی با بهره برداری از این ذخایر مخالفت کرده‌اند و در شرایط کنونی نمی توان این معادن را به سرمایه گذاران واگذار کرد.

توکلی افزود: مشکل دیگر در ارتباط با بهره برداری از ذخایر معدنی سنگ هرکاره این است که پروانه معدن سنگ هرکاره در حال بهره برداری را نمی توان تمدید کرد و در چند سال آینده که اعتبار پروانه معدن فعال به پایان برسد، دیگر قابل تمدید نیست و تنها منبع تامین مصنوعات حاصل از سنگ هرکاره از بین می‌رود.

وی ادامه داد: در آخرین نشست شورای معادن استان در سال گذشته، از ذخایر معدنی مربوط به سنگ هرکاره صحبت و مشکلات مرتبط با آن مطرح شد تا چاره ای برای آن اندیشیده شود.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: به دستور استاندار خراسان رضوی، مقرر شد کارگروهی متشکل از نمایندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت، اداره کل حفاظت محیط زیست، دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری و اداره کل منابع طبیعی تشکیل شود و در قالب کمیته فنی و تخصصی ذیل شورای معادن استان پیشنهادات لازم برای فعال سازی معادن جدید سنگ هرکاره با رعایت موازین زیست محیطی به شورا ارایه شود تا تصمیمات لازم در مورد این معادن اتخاذ گردد.

آرامستان‌های مشهد در ایام چراغ‌برات تعطیل است

چاپارطوس خراسان رضوی، مدیرعامل سازمان آرامستان‌های شهرداری مشهد گفت: با تصمیم ستاد کرونا و اعلام استاندار خراسان رضوی، آرامستان‌های استان و مشهد در ایام منتهی به نیمه شعبان تعطیل است.

حجت‌الاسلام مهدوی دامغانی افزود: بر این اساس برای ارائه خدمت به شهروندان در آیین ایام نیمه شعبان مانند سال گذشته، امسال هم محدودیت اعمال خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا آرامستان ها در روزهای جمعه، شنبه و یکشنبه (٦ تا ٨ فروردین) تعطیل خواهد بود.

وی تاکید کرد: شهروندان به منظور پیشگیری از انتشار ویروس کرونا، زیارت اهل قبور را به زمان دیگری موکول کنند.

حجت ‌الاسلام مهدوی دامغانی، از کاشت حدود ۲ هزار گلبوته فصلی و دائمی در آستانه بهار در سطح آرامستان‌های مشهد خبر داد و افزود: هزار اصله درخت نیز در بلوک‌های تازه احداث کاشته شده است.

مردم استان خراسان رضوی از دیرباز در مراسمی با عنوان "چراغ برات" از دوازدهم تا چهاردهم شعبان با روشن کردن شمع بر مزار مردگان و توزیع خیرات، برای شادی روح آنان دعا می‌کنند.