رشد ۳ برابری شاخص های مهم کتابخانه ای خراسان رضوی در ۲ سال اخیر

مدیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی، گفت: کتابخانه‌های استان در دو سال اخیر در ۴ شاخص متراژ، منابع، عضویت و امانت رشد سه برابری داشته است.
حجت الاسلام علی اکبر سبزیان در گفت‌وگو با اداره ‌کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: یکی از افتخارات دولت در نهاد کتابخانه‌های کشور، ایجاد نهضت کتابخانه سیار است، راه‌اندازی هر کتابخانه سیار نقش ۵ کتابخانه ثابت را ایفا می‌کند.
وی ادامه داد: استان خراسان رضوی در دو سال اخیر با ایجاد ۱۱ کتابخانه در کل استان، دارای رتبه اول کشور است، همچنین در بحث برگزاری رویدادهای فرهنگی نیز مقام اول کشور را دارد.

حجت الاسلام سبزیان تصریح کرد: توجه به کتابخانه های سیار بحث عدالت فرهنگی را ایجاد می کند، بطوریکه ایجاد هر کتابخانه سیار کمک می‌کند تا مردم حاشیه شهر نیز از خدمات کتابخانه‌ای بهره بگیرند.
مدیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی، گفت: طی این دو سال عضویت در کتابخانه‌های استان افزایش یافته، همچنین در بحث متراژ نیز که یکی از شاخصه‌های مهم این نهاد است، با افزایش کتابخانه‌های مشارکتی، نهادی و سالن‌های مطالعه رتبه برتر را در کشور داریم.

خاتون‌ها) پشت صحنه زندگی شهدای مدافع حرم هستند)

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی گفت: شما پرچمدار راه ابوحامد هستید و کتاب «خاتون‌ها» پشت صحنه زندگی شهدای مدافع حرم قرار دارند و امروز پیرامون شهدای مدافع حرم صحبت می‌کنیم و این کتاب به توضیح پشت صحنه این نبرد و حضور می‌پردازد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد،  حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر سبزیان امروز در مراسم نقد و بررسی کتاب «خاتون و قوماندان» که با حضور همسر شهید علیرضا توسلی(ابوحامد) برگزار شد، ضمن تسلیت شهادت حضرت رقیه(س) و قبولی عزاداری‌ها با اشاره به برگزاری این آیین در کتابخانه عمومی شهدای مدافع حرم شهرستان مشهد، اظهار داشت: با توجه به افتتاح کتابخانه در منطقه مردمان عزیز افغانستان و حضور بسیاری از داوطلبین مدافعین حرم در این منطقه، به دنبال انتخاب اسمی شایسته و در خور شأن بودیم. نام بسیاری از شهدا انتخاب شد، اما در نهایت تصمیم بر آن شد تا در راستای احترام و ادای دین به همه شهدای مدافع حرم، نام «شهدای مدافع حرم» برای این کتابخانه انتخاب شود.

وی خطاب به ام‌البنین حسینی، همسر شهید علیرضا توسلی(ابوحامد) بیان کرد: شما پرچمدار راه ابو حامد هستید. «خاتون‌ها» پشت صحنه زندگی شهدای مدافع حرم است. امروز پیرامون شهدای مدافع حرم صحبت می کنیم و این کتاب به توضیح پشت صحنه این نبرد و حضور می‌پردازد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی با اشاره به ساخت سریال «بچه زرنگ»، ابراز کرد: قلم قوی مریم قربان‌زاده، نویسنده کتاب در اثرگذاری و شیوایی این سریال به ویژه در بخش شهید علیرضا توسلی بی‌تاثیر نبوده است. نگاه موجود در این کتاب و سریال «بچه زرنگ» از دید همسر شهید و بیان مظلومیت این شهید بزرگوار است.

سبزیان افزود: مدافعین حرم قطعا از دو گروه تشکیل شده اند. گروه اول مجاهدین و مدافعین هستند و گروه دوم همسران مدافعین و ام البنین‌های حسینی هستند که همیشه در کنار مدافعین و ابوحامدها بوده‌اند، بدون شک اگر آنان نبودند ابوحامدها نیز در جبهه‌های دفاع از حرمین نمی‌درخشیند.

وی ضمن معرفی کتاب «خاتون و قوماندان» اثر مریم قربان‌زاده، اظهار کرد: همانگونه که در تقریظ مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در مورد این کتاب آمده است، «خاتون و قوماندان» می‌تواند الگوی صبر، رضایتمندی و نشاط زندگی مومنانه باشد. اگر به دنبال روزنه امید و نشاط هستید، «خاتونِ» این کتاب نمونه شکرگزاری، صبر و تاب آوری در برابر مشکلات است. کم نیستند از این الگوها که می‌توان به سادگی از آنان نام برد و استفاده کرد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی تاکید کرد: کاری که به واسطه ساعتها تدریس در حوزه صبر و تاب‌آوری به دنبال آن هستیم را می‌توان با خواندن یک بار این کتاب انجام داد. امروز می‌توان شبکه مسائل، راه مقابله و مدیریت سختی‌ها را به راحتی در این کتاب پیدا کرد.

وی با اشاره به نقش امام راحل(ره) در پرورش نسل انقلابی و اسلامی، افزود: بلندای نام امام راحل(ره) است که ابوحامد را می‌سازد؛ چرا که شهید علیرضا توسلی ارادتی خاص به ایشان داشته‌اند. این تاثیرپذیری به اندازه‌ای بوده است که شهید با الگوپذیری از نامه امام(ره) به همسرشان، دست به نگارش نامه‌ای عاشقانه و عارفانه به خاتون خود زد. نامه ابوحامد به همسرش نشان از عطوف و مهربانی فردی مجاهد و مبارز دارد که در جبهه‌های جنگ، مردانه ایستاده در حالیکه در مقابل همسر خاشع و فروتن است.

در ادامه ام البنین حسینی، همسر شهید علیرضا توسلی(ابوحامد)، فرمانده لشکر فاطمیون در خصوص انتخاب اسم کتاب «خاتون و قوماندان»، اظهار داشت: این انتخاب حسن سلیقه مریم قربان‌زاده، نویسنده کتاب است که در تمامی طی این مسیر همراه من بود. در زندگی شخصی شهید، همیشه مرا «خاتون» خطاب می‌کرد و در هنگام معرفی ایشان برای ازدواج نیز، شهید را «قوماندان» به معنای فرمانده و مبارز به زبان افغانستانی به من معرفی کردند. انتخاب این نام باعث شد بسیاری از علاقمندان و مخاطبین پیگیر خوانش آن باشند.

وی تصریح کرد: شهید دائم السفر و همیشه هبه مبارزه حق علیه باطل مشغول بودند. ابوحامد همانگونه که جبهه‌های جنگ توانمند بود، در زندگی شخصی نیز پدری دلسوزی و همسری مهربان برای خانواده بود.

همسر شهید علیرضا توسلی در خصوص تحمل دوری شهید در زندگی، افزود: در هنگام ازدواج با ایشان و دوری گاه و بی گاه شهید به واسطه کار و حضور در جبهه به صورت ناخودآگاه صبر و تاب آوری در من بوجود آمد. هیچگاه از این دوری بی‌تابی نکردم، بلکه این سختی‌ها را رزق و روزی خود برای عاقبت دانسته‌ام؛ چرا که همواره بر این باور بوده‌ام که رسالت زینبی را بر گردن دارم و باید در این مسیر ثابت قدم و استوار همچون بانو حضرت زینب(س) باشم.

وی پیرامون ارادات خاص شهید به حاج قاسم سلیمانی و حضرت امام خمینی(ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، گفت: در مدت 2 سال حضور شهید در سوریه و برگشت ایشان به منزل بسیار تصادفی نام «سردار شهید حاج قاسم سلیمانی» را شنیدم و آن زمان متوجه شدم که ایشان سرباز حاج قاسم هستند. همچنین پدر شهید و ایشان همواره به سخنرانیهای امام راحل(ره) گوش داده و توصیه‌های ایشان را چراغ راه خود قرار دادند.

علیرضا مهرداد، نویسنده و منتقد با اشاره به تقریظ مقام معظم رهبری(مدظله العالی) گفت: این کتاب بیشتر محور زندگی مردم افغانستان است که در کشور ایران زندگی می‌کنند و همیشه خود را بخشی از این مملکت دانسته و در مسیر حق علیه باطل گام نهاده‌اند. این کتاب به شهدای افغانستان اشاره دارد و بخشی از زندگی ابوحامدها و خاتون‌ها را بیان می‌کند.

وی افزود: نکته مهم در تقریظ رهبر معظم انقلاب مسائل مربوط به مهاجرین افغانستانی است که در کنار مشکلات معیشتی خود، به دعوت رهبر انقلاب برای دفاع از حرمین لبیک می‌گویند.

مهرداد ضمن خوانش بخشی از کتاب «خاتون و قوماندان» افزود: ام البنین حسینی از نزدیک بسیاری از مسائل را در جامعه مهاجرین لمس و درک کرده است که شاید کمتر کسی بتواند درکی از آن داشته باشد.

مریم قربان‌زاده، نویسنده کتاب «خاتون و قوماندان» ضمن تقدیر از برگزاری این آئین، گفت: مایه خوشبختی است که تقریظ رهبر معظم انقلاب باعث توجه بیشتر مردم و مسئولین به مهاجرین شد.

وی تاکید کرد: برای تمدن سازی باید دست به این قبیل اقدامات زد. بدانید ملتهایی که دفاع می‌کنند ادبیات دارند و بالطبع تمدن‌ساز نیز هستند، در مقابل مهاجمین به واسطه حمله و جنگ به دنبال کسب اعتبار هستند. ملت‌هایی که ادبیات دارند در پی بیان تمدن و اصالت خود هستند.

قربان‌زاده با بیان اینکه روایت وقایع باعث ماندگاری آنها می‌شود، افزود: باید خود را روایت کنیم پیش از آنکه دشمنان آن گونه که می‌خواهند، ما را روایت کنند. هدف از نگارش این کتاب نیز ماندگاری از خودگذشتگی مدافعین حرم و شهیدانی است که برای حفاظت از دین و شرع از جان خود گذشتند.

نویسنده کتاب «خاتون و قوماندان» اظهار کرد: هر شهید عقبه‌ای در حوزه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و غیره دارد که می‌توان با پویش و کنکاش در آن به زوایای مختلف زندگی و شخصیتی آنان پی برد.

در ادامه محمدکاظم کاظمی، شاعر اهل افغانستان به خوانش شعری از آثار خود پرداخت.

نمایشگاه توانمندی‌ها وظرفیت‌های روستایی وعشایری کشور درمهرماه

رویداد و نمایشگاه توانمندی‌ها و ظرفیت‌های روستایی و شهری کشور، به مناسبت روز ملی روستا و عشایر، مهر ماه در مصلی تهران برگزار می‌شود.
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، حمیدرضا سراجی مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان رضوی در نشست هماهنگی نمایشگاه که صبح امروز در استانداری تشکیل شد، اظهار داشت: تفاوت عمده این دوره نمایشگاه سالانه با سال‌های گذشته، امکان عرضه و فروش محصولات روستایی می‌باشد.
دبیر ستاد استانی روز ملی روستا و عشایر کشور در این نشست گفت: این رویداد ملی از دوازدهم تا هجدهم مهرماه در تهران برگزار خواهد شد و برای استان خراسان رضوی بیشترین تعداد غرفه را در نظر گرفته اند.

حمیدرضا سراجی با دعوت از تولید کنندگان، روستاییان، عشایر و واحدهای اقتصادی فعال افزود: استان خراسان رضوی حداقل ۵۵ غرفه را در اختیار خواهد داشت که در صورت استقبال، قابل افزایش نیز می‌باشد.

مدیر کل امور روستایی و شوراهای استانداری خراسان رضوی گفت: گسترش مشارکت مردمی، فعال‌سازی ظرفیت‌ها، هماهنگی بین بخشی، احیای گفتمان جهاد سازندگی و سنت‌های اصیل اسلامی از جمله راهبردهای این رویداد ملی است.

سراجی اضافه کرد: برای دستیابی به راهبردهای مذکور ۱۲۰۰ غرفه از ۳۱ استان کشور، محصولات، خدمات و ظرفیت‌های خود را ارائه خواهند کرد که علاوه بر جنبه معرفی، جنبه انتفاعی و سودآوری نیز خواهد داشت.

وی افزود: واحدهای اقتصادی که در قالب غرفه داران، در این رویداد ملی، مشارکت خواهند کرد می‌توانند از حامیان دولتی و بخش خصوصی در حوزه اقتصادی و سرمایه‌گذاری استفاده کنند.

نیاز به ۵۰۰ کلاس درس با افزایش ۲۰ هزار نفری دانش‌آموزان در خراسان

مدیرکل آموزش وپرورش خراسان رضوی گفت: سال گذشته با افزایش اتباع خارجی روبه‌رو بودیم به طوری که بدون برنامه با افزایش ۲۰ هزار نفری دانش‌آموزانی روبه‌رو شدیم که حدود ۵۰۰ کلاس درس نیاز داشتند.
سیدامیر شوشتری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در مشهد، اظهار داشت: یک افزایش معمولی 8.10 درصدی دانش‌آموز را سالانه داشتیم که امسال هم طبیعتا باید داشته باشیم، سال گذشته افزایش غیرعادی داشتیم که بعد از شروع سال تحصیلی اتفاق افتاد و ناشی از افزایش اتباع بود به طوری که بدون برنامه با افزایش 20 هزار نفری دانش‌آموزانی روبه‌رو شدیم که حدود 500 کلاس درس نیاز داشتند.

وی افزود: امسال همانند سال گذشته مشکلات کمبود فضای آموزشی و کمبود معلم را داریم، بدون کمبود نیستیم، اما تلاش می‌کنیم در زمان باقی مانده  تا آغاز مدارس حدود 9 هزار جذب جدید داریم که از اول تابستان روزی بیش از هزار نفر از همکاران و ارزیابان و گزینش گرانمان روزانه نسبت به صدها داوطلب معلمی مصاحبه و گزینش انجام دادند.

شوشتری بیان کرد: گزینش‌ها با شیوه‌های جدید و فیلترهای حساب شده و علمی در نظر گرفته شده است و این روند در جذب به‌کارگیری معلم کافی نیست، قطعا نیازمان در کمبود معلم باقی خواهد ماند، چرا که تعداد معلمان زیادی در سطح استان به مرحله بازنشستگی رسیده‌اند.

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: اگر 12 هزار بازنشسته داشتیم قطعا حدود 8500 نفر می‌روند و بقیه را حفظ می‌کنیم.

وی ادامه داد: با به‌کارگیری بازنشستگان مشکلات را حل می‌کنیم و ضمانت می‌دهیم هیچ کلاس درسی بدون معلم نمی‌ماند و همچنین با به‌کارگیری بازنشستگان شیوه‌های متفاوتی از جمله سرباز معلم و دانشجو معلم هم می‌توان بخشی از مشکلات کمبود معلم را رفع کرد.

شوشتری تاکید کرد: این کمبود نیرو قطعا روی کیفیت بخشی مدارس ما تاثیر بسزایی خواهد داشت، قسمت مهمی از تلاش ما برگزاری ضمن خدمت برای آماده کردن معلمان جدید و خروجی دانشجویانی که فارغ‌التحصیل و راهی آموزش و پرورش می‌شوند در جهت تامین و آموزش نیروهای سال جدید و آماده کردن زیرساخت مدارس برای ورود دانش‌آموزان است.

وی تصریح کرد: قطعا با کمبود کلاس مواجه بودیم و هستیم و بسیار تلاش می‌کنیم و کردیم و علاجی نداشتیم در سال گذشته یک هزار و 100 مدرسه و پروژه به آموزش و پرورش در یک سال تحصیلی اضافه شد؛ امسال مهرماه افتتاح  200 مدرسه استارت می‌خورد ولی بسیار کم است یعنی نیاز دانش آموزان بیش از این‌ها است و طی تدبیرهایی که اندیشیدیم نوبت دوم‌ را در شهرهای بزرگ که امکان بیشتری وجود دارد برگزار می‌کنیم.

مدیرکل اموزش و پرورش خراسان رضوی گفت:در بعضی کلاس‌های‌مان تعداد 36 تا 40 نفر دانش‌ آموز داریم که گاهی از 40 نفر نیز بیشتر است و تدبیر این است که بتوانیم همه کلاس‌ها را پوشش دهیم.

دپارتمان سواد سلامت در خراسان رضوی افتتاح شد

با حضور معاون وزیر بهداشت، دپارتمان سواد سلامت در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد ، پیرو اجرای سند ملی ارتقای سواد سلامت، دپارتمان سواد سلامت با برنامه‌ریزی در مسیر ارتقای سلامت در ابعاد آموزشی، پژوهشی، ارتباط با صنعت، رسانه و مجله برنامه‌های متعددی را در دستور کار خود قرار داده است.

حسین فرشیدی در حاشیه بهره‌برداری از این مرکز، اظهار داشت: مهمترین رسالت مراکز سواد سلامت، آشنایی مردم به حقوق خود در ابعاد مختلف سلامت و آموزش خود مراقبتی است.

معاون بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه باید در حوزه‌ سلامت به سمتی برویم که سایر ارگان‌ها نقش مؤثر تری در حوزه‌ سلامت ایفا کنند، خاطرنشان کرد: در بهترین حالت 25 تا 30 درصد از خدمات سلامت برعهده وزارت بهداشت است و مابقی برعهده سایر ارگان‌ها است، به عنوان مثال بخش مهمی از عوامل موثر بر کاهش آمار  مرگ و میر ناشی از سوانح رانندگی بر عهده سایر ارگان‌ها است.

وی با بیان این که آموزش خود مراقبتی و آشنایی مردم با حقوق سلامت رویکرد اصلی مراکز سواد سلامت است، تصریح کرد: در آینده می توان با بهره‌گیری از هوش مصنوعی و خدمات الکترونیک، خدمات گسترده‌ای را به مراکز ارائه دهیم تمام دانشگاه‌ها وظیفه گسترش و راه‌اندازی مراکز سواد سلامت را دارند.

تدوین و اجرای برنامه‌های ملی افزایش و ارتقای سلامت در دولت سیزدهم کلید خورد

 فرشید رضایی، مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز اظهار داشت: موضوع سواد سلامت در واقع تلفیق دو موضوع علم و هنر بوده و از این جهت برگزاری اولین کنگره بین‌المللی سواد سلامت و چهارمین کنگره بین‌المللی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و ما باید با مفهوم سواد سلامت به درستی آشنا شویم.

وی تصریح کرد: متاسفانه در موضوع سواد سلامت صرفاً به پوسته ظاهر سواد و انتقال دانش توجه شده و نداشتن یک برنامه منسجم با وجود داشتن تلاش‌های بسیار این حوزه یکی از مهمترین اشکالات بوده است و در دولت سیزدهم با همکاری اساتید دانشگاهی  به نوشتن برنامه ملی سواد سلامت اقدام کردیم و در این کنگره به باز کردن مفهوم آن می‌پردازیم.

مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه سلامت از سوی اغلب افراد به معنای پیشگیری نگاه شده، در حالی که از ابعاد فنی و خانوادگی که در شکل‌گیری حوزه سلامت و اهمیت خودمراقبتی و سبک زندگی سالم غافل شده‌ایم، خاطرنشان کرد: ما باید قبل از آن که نیازمند مقوله‌های دارو و درمان شویم، روی موضوع پیشگیری کار کنیم و یکی از مهمترین موارد آن موضوع بسیار مهم سبک زندگی سالم است.

رضایی افزود: کسی که دارای سواد سلامت است، متناسب با دانشی که دارد، بهترین اقدامات پیشگیرانه را با داشتن یک رفتار سالم دارد و بی‌شک محیط‌های کار و زندگی موجب تسهیل در شکل‌گیری این رفتار می‌شود و می‌توانیم بگوییم آموزش صحیح و سبک زندگی سالم ما را از بسیاری از نیازهای حوزه درمان بی‌نیاز می‌کند و نیازی به مراجعه به پزشک خانواده و عمومی سطح یک و حتی پزشک متخصص نخواهیم داشت.

وی با تاکید بر اینکه اگر سواد سلامتمان کامل باشد دنبال اصلاح سبک زندگی‌مان هستیم تا که گرفتار بیماری نشویم، گفت: همچنین اگر نیازمند به خدمات درمانی شدیم مستقیم به سطح 3 مراجعه نمی‌کنیم و از سطح یک شروع می‌کنیم و در صورت نیاز به سطوح 2 و 3 ارجاع داده می‌شویم و در همین خصوص باید اشاره کنیم که یکی از موفق‌ترین برنامه‌های دولت سیزدهم در موضوع سلامت اجرای موفقیت‌آمیز طرح سلامت خانواده در تمامی مناطق شهری و روستایی با همکاری پزشکان، مراقبان سلامت و بهورزان بوده است.

مدیرکل آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: موضوع تغییردادن سطح سواد زمان‌بر بوده و کار یک سال نیست، به‌طور کلی وضعیت سواد سلامت در دنیا به‌گونه‌ای است که از هر 3 نفر یک نفر فاقد سواد سلامت کافی بوده و در برخی از کشورهای دنیا نیز از هر 2 نفر یک نفر با این نقیصه مواجه بوده و در کشور خودمان هم می‌توانیم بگوییم که رشدی 20 درصدی در بحث ارتقای سواد سلامت جامعه داشتیم.

رضایی با ذکر این نکته که در دولت سیزدهم تدوین برنامه‌های ملی افزایش و ارتقای سلامت کلید خورده است تاکید کرد: ما معتقدیم که همگرایی و همسویی دستگاه‌های موثر در مقوله سواد سلامت موجبات خیرات و برکات بسیار در این حوزه خواهد شد و در نظر داریم تا که با همراهی و همکاری رسانه‌ها گام به گام در مسیر پیشرفت در موضوع سواد سلامت قدم برداریم.

وی خاطرنشان کرد: ما می‌توانیم با همکاری تمامی مجموعه‌ها از قبل از سن ورود به مدرسه تا مقاطع دانشگاهی و حتی محیط‌های کار و منزل در موضوع رشد و ارتقای سواد سلامت تمامی گروه‌های جامعه گام برداریم، مسیری که تا رسیدن به وضعیت مطلوب 20 سال زمان می‌برد، اما می‌توان با طی کردن مسیر درست حرکتی که در 2 سال اخیر مثمرثمر واقع شده به وضعیتی نسبتاً ایده‌آل و قابل قبول تا پایان دولت سیزدهم دست یافت.