Written by on
تولیت آستان قدس رضوی گفت: متاسفانه زیارت فقط به ابراز احساسات خلاصه شده است در حالیکه به تعقل و تفکر در مکتب قرآن و عترت بسیار تاکید شده است.
به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، حجتالاسلام احمد مروی، امروز ۲۸ تیرماه در اختتامیه «دوازدهمین دوره جشنواره بینالمللی کتاب سال رضوی»، اظهار کرد: در محضر پژوهشگران، محققان و اساتید صحبت درباره فضائل کتاب، قلم و نوشتن و مباحثی از این مقوله زیره به کرمان بردن است مانند اینکه ما بخواهیم در محضر یک طبیب از درمان صحبت کنیم در حالی که معقول آن است در محضر طبیب از درد صحبت شود تا راه درمان اندیشیده شود.
وی ادامه داد: ما در حوزه کتاب و کتابخوانی کمبودها، نقایص و کاستیها داریم و باید چاره ای برای این نقایص و کمبودها اندیشیده شود.
مروی با بیان اینکه علم، کتاب و قلم در اسلام بسیار ارزشمند است، اظهار کرد: نفس برگزاری این جشنوارهها ارزشمند و قابل تقدیر است اما اگر کتاب بنویسیم ولی در جامعه امتداد نداشته باشد بی فایده است؛ لذا باید به گونهای کار کنیم تا معارف دین در زندگی مردم جامعه جاری شود.
وی با اشاره به اینکه درصد جاری شدن معارف در متن زندگی جامعه ما مطلوب نیست، ادامه داد: فلسفه اسلامی در حد تدریس در حوزه، دانشگاه و محافل علمی باقی مانده است، اما غربیها همان فلسفه خود را در متن جامعه امتداد دادهاند و برای کودکان و مردم عادی و سطوح مختلف جامعه نوشتهاند.
مروی بیان کرد: امتداد فلسفه اسلامی در سطح حوزه، دانشگاه و محافل علمی است و در متن زندگی مردم جاری نشده؛ لذا باید برای اینکه فلسفه اسلامی به متن جامعه بیاید راهی پیدا کرد و چارهای اندیشید.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: باید کار کرد تا معارف الهی، آموزههای دینی و سیره ائمه هدی(ع) در سطوح مختلف و در متن جامعه امتداد یابد. این روزها به دلیل کرونا زائر کم شده، اما در شرایط عادی سالانه ۳۰ میلیون زائر به حرم مطهر رضوی مشرف میشوند که اگر این تعداد فقط سه روز اقامت داشته باشند و روزانه یک مرتبه به حرم مشرف شوند با احتساب تشرف مجاوران ۱۲۰ میلیون تشرف به حرم داریم؛ اما آیا از این تعداد چند نفر امام رضا(ع) را به عنوان عالم آل محمد(ص) میشناسند؟
وی اضافه کرد: اکثر نامههای زائران در بخش پیشنهادات و انتقادات که به دستم میرسد در خصوص در خواست غذای حضرتی است. هر چند درخواست این زائران نیز از باب تبرک جویی است و نگاه مادی در این بین مطرح نیست و ما نیز برای این درخواست احترام قائلیم؛ اما اکثریت زائران امام رضا(ع) را تا این حد میشناسند. خانه عالم آل محمد(ص) باید مکانی برای معرفتافزایی باشد نه اینکه زیارت مقبول را در خوردن غذای حضرت بدانند. چرا نباید بهره معنوی از زیارت امام برده شود؟
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه پیشنهاد شده تا یکی دو رواق برای زائران به عنوان رواق کتابخوانی در نظر گرفته شود، عنوان کرد: وقتی حرم امام رضا(ع)بسته شد دیگر کسی برای تفرجگاه طرقبه شاندیز و موجهای آبی به مشهد سفر نکرد؛ چراکه مردم برای امام رضا(ع) به مشهد میآیند، اما وقتی برنامهای برای این افراد در حرم مطهر نداشته باشیم پس از زیارت به مراکز تفریحی و خرید هم میروند. اگر مدیریت داشته باشیم و برای زائران برنامهریزی کنیم دیگر زائر به دنبال تفریح در طول مدت سفر خود نخواهد رفت.
وی ابراز عقیده کرد: متاسفانه زیارت فقط به ابراز احساسات خلاصه شده است در حالیکه به تعقل و تفکر در مکتب قرآن و عترت بسیار تاکید شده است، اما بیشتر نگاهها به مقوله عبادت کاسبکارانه و سوداگرانه است. این را من از خود نمیگویم، این کلام گوهربار امام حسین(ع) است که در تقسیمبندی عبادت فرمودند: گروهی خدا را از روی تحصیل منافع بهشت بندگی میکنند، این عبادت تجار است . گروهی خدا را از روی ترس بندگی می کنند، این عبادت بردگان است. گروهی خدا را شایسته پرستش میدانند و از اینکه خدا منت بندگی را برآنها نهاد، شکر و سپاس او را میگویند. این عبادت آزادگان است که برترین عبادتهاست.
مروی تصریح کرد: در مراسم دینی هم نگاه بسیاری از ما کاسبکارانه است و فقط برای ثواب کاری را انجام میدهیم. اگر به عدهای از افراد با این نگاه بگویید یک صفحه کتاب برای معرفتافزایی بخوان، ترجیح میدهد یک صفحه دعا را برای کسب ثواب بخواند تا یک صحفه از کتاب برای اینکه معرفتش افزایش یابد.
تولیت آستان قدس رضوی بیان کرد: کرونا هرچند آفات زیادی داشت اما برکاتی هم داشت. قبل از بسته شدن درب حرم وقتی ضریح ضدعفونی میشد عدهای این نگاه را داشتند که چرا امامی که شفا میدهد باید ضریحش ضدعفونی شود؛ اما ۲۵ سال پیش هم وقتی اطراف ضریح بمبگذاری شد عدهای شهید شدند آن زمان هم امام رضا(ع) حضور معنوی داشتند؛ لذا وقتی این عده در جامعه با این تفکر هستند به مرور اعتقاداتشان متزلزل میشود در حالیکه نمیدانند باورشان غلط بوده و این تزلزل در اعتقادات یک خطر است.
وی گفت: ضرورت دارد اهل قلم روی این مباحث کار کنند و بیشترین اهتمامشان در حوزه فرهنگی احیاء امر حضرت رضا(ع) باشد. ما در این حوزه نگاهمان در تولید کتاب کیفی و در توزیع و نشر کمی است و در مجموع نگاه آماری به این مقوله نداریم. اینکه یک کتاب با تیراژ بالا به چاپ رسد بیشتر اهمیت دارد تا اینکه کتب زیادی چاپ و در قفسهها بماند.
مروی با اشاره به حدیث امام رضا(ع) که فرمودند «إِنَّ النّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعُونا»، اگر مردم محاسن کلام ما را بدانند از ما تبعیت خواهند کرد گفت: این حدیث رضوی مخاطبش فقط شیعیان، مسلمانان و اهل کتاب نیستند؛ بلکه همه مردم مخاطب این روایت رضوی هستند؛ این گفتمان باید به صورت جهانی امتداد یابد.
انتهای پیام
Written by on
همزمان با ولادت باسعادت امام رضا(ع) هر ساله در سراسر کشور شور و شادی برپا است امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و اعلام وضعیت قرمز در برخی مناطق جشن و شادی به صورت فیزیکی محدود شد.
به گزارش خبرنگار چاپارطوس خراسان رضوی، به همین مناسبت مریدان حضرت امام رضا(ع) در کانون خادمیاران رضوی شهرستان تایباد به صورت مجازی این حال و هوا را برگزار کردند، همچنین تعداد ۴۰۰ بسته شکلات همراه با یک حدیث از امام رحمت و مهربانی بین مردم توزیع گردند.
شب گذشته با همکاری خادمیاران رضوی، حوزه مقاومت بسیج، امور مساجد دفتر امام جمعه و عقیدتی سیاسی فرماندهی هنگ مرزی تایباد سه خودرو در سطح شهر حرکت کرده و مولودی ملایمی را پخش کردند، همچنین از تمامی مساجد مولودی پخش شد.
از دیگر برنامه های شب میلاد مراسم نورافشانی در بخش مرکزی و میان ولایت تایباد بود که با همکاری خادمیاران رضوی و حوزه مقاومت بسیج اجرا شد.
برگزاری مسابقات میلاد در فضای مجازی نیز با همکاری خادمیاران رضوی، امور مساجد دفتر امام جمعه و مدیریت منطقه ویژه اقتصادی دوغارون از دیگر برنامه های شب ولادت امام رضا(ع) در شهرستان تایباد بود.
انتهای پیام
خبرنگار، شوکت سالاری
Written by on
دوشنبه نهم تیرماه صفحات معارفی رسانهها خبرهای معارفی متنوعی را بر روی خروجی خود قرار دادهاند که از جمله مهمترین آنها میتوان به انتشار خبرهایی با موضوع دهه کرامت اشاره کرد. در ادامه نگاهی گذرا به خبرهای منتشر شده در صفحات معارفی رسانهها انداخته شده است.
صفحه دین، قرآن و اندیشه خبرگزاری تسنیم گفتوگویی با «حسین شالچی»، قاری ممتاز کشورمان با موضوع آداب تلاوت قرآن کریم منتشر کرده است. شالچی در بخشی از گفتوگوی خود با بیان اینکه تلاوت قرآن قطعاً آدابی دارد، گفته است: «همانگونه که ما در هنگام شرفیاب شدن به محضر بزرگانمان به ظاهر و نوع پوششمان حتماً توجه و دقت نظر داریم برای حضور یافتن در پیشگاه و ساحت مقدس قرآن که کلام خالق هستی است نیز باید دقت و توجه کافی و وافی داشته باشیم و در این خصوص اهمال و کوتاهی نکنیم».
خبرنگار تسنیم همچنین برای ارزیابی بخشی از عملکرد ستاد اقامه نماز و برنامههای آن گفتوگویی با قائم مقام این ستاد انجام داده است. «سیداحمد زرهانی» در بخشی از این گفتوگو اظهار کرده است: «اساساً ستاد اقامه نماز کار خود را از امور تربیتی و مدارس آغاز کرد. از سال ۷۰ به بعد تمام همّ و غمّ ما بر اقامه نماز در مدارس کشور متمرکز بود و انصافاً در امتداد همان حرکت، اکثر قریب به اتفاق مدارس، نمازخانه دارند. حدود ۱۷ هزار مدرسه امام جماعت روحانی دارند. برای سال جدید تحصیلی سیاستی را اتخاذ کردهایم که در هر مدرسهای هیئت اندیشهورزی ایجاد شود. در این مجموعهها بناست معلمان، مربیان، دانشآموزان و مدیران مدرسه با مأموریتی تعریفشده بر چهار اصل متمرکز شوند».
«مناظرات امام رضا(ع) | تفسیری از امام هشتم درباره جایگاه والای عترت»، «کرسی تلاوت در جوار حرم رضوی برگزار میشود»، «فرصت ثبتنام حوزههای علمیه کشور امروز به پایان میرسد»، « ماجرای کودکانی که روحیهبخش بیماران کرونایی شدند/ میخواستیم «نشاط» را با روش دیگری به جامعه منتقل کنیم+ فیلم»، «بهشتی: بخشندگی فقط بخشی از معنای کرامت است»، «خانواده ایرانی|آتشی که همه تلاشهای دنیایی و معنوی را از بین میبرد/ چرا بیاحترامی به والدین همردیف شرک و قتل مؤمن است؟» و «ادامه جوانگرایی در سازمان تبلیغات اسلامی/ حجتالاسلام قمی: در قبالِ فضایمجازی مسئولیت داریم» از دیگر عناوین خبری منتشر شده در صفحه دین، قرآن و اندیشه خبرگزاری تسنیم در روز نهم تیرماه است.
صفحه قرآن و فعالیتهای دینی خبرگزاری فارس امروز تلاوت ترتیل صفحه ۴۰۵ قرآن کریم شامل آیات ۶ تا ۱۵ سوره مبارکه روم را با صدای مرحوم «مصطفی اسماعیل» منتشر کرده است. این خبرگزاری همچنین اثر «شاه پناهم بده» جدیدترین کار گروه مدیحهسرایی و همخوانی «انوارالهدی» که همزمان با دهه کرامت و در آستانه میلاد با سعادت امام رضا(ع) رونمایی شده را منتشر کرده است.
فارس همچنین در یادداشتی به بررسی جایگاه اجتماعی و سیاسی ویژه امام رضا(ع) پرداخته است. در بخشی از این یادداشت که با تیتر «پنج الگوی اخلاقی امام رضا(ع) در مواجهه با مردم» منتشر شده آمده است: «از نگاه دین اسلام و فارغ از همه تفاوتهای انسانها با یکدیگر، تقوا تنها ملاک برتری شمرده میشود؛ چنان که قرآن کریم میفرماید: «یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثى وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیر؛ [۱] اى مردم، ما شما را از مرد و زنى آفریدیم، و شما را ملّت ملّت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایى متقابل حاصل کنید. در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست. بىتردید، خداوند داناى آگاه است» از همین رو، چه عالمان و ثروتمندان و صاحب منصبان و چه غلامان و خادمان حضرت رضا علیه السلام، با ایشان هم سخن میشدند و حتی بر سر یک سفره حاضر میشدند».
این خبرگزاری در خبر دیگری از برگزاری ویژهبرنامه مقابر به مدت سه شب همزمان با دهه کرامت در حرم حضرت معصومه(ع) خبر داده است. سه موضوع این برنامه عبارت از «نقش زن در فرهنگ و ادب»، «نقش ستارگان حرم در تمدنسازی اسلامی» و «نقش شهدای مدافع حرم در حفظ میهن اسلامی» هستند.
خبرگزاری کتاب در صفحه دین از انتشار کتاب «رویکردهای معناشناسی در مطالعات قرآنی» در آینده نزدیک خبر داده است. این کتاب نوشته «احمد پاکتچی» و «آزیتا افراشی» است که کار چاپ آن به مراحل پایانی رسیده و به زودی در اختیار علاقمندان به مطالعات قرآنی قرار میگیرد. کتاب حاضر از سوی انتشارات پژوهشکده دانشنامهنگاری به چاپ میرسد.
این خبرگزاری همچنین به مخابره گزارشی از نشست تخصصی «نگاه اجمالی به آثار تألیفی با موضوع امام رضا(ع) در پنج سال اخیر» که صبح امروز ۹ تیرماه بهصورت زنده از طریق اینستاگرام موسسه خانه کتاب برگزار شد، پرداخته و بخشی از صحبتهای حجتالاسلام والمسلمین «حمیدرضا ارباب سلیمانی»، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور فرهنگی و دینی را منتشر کرده است. اربابسلیمانی در بخشی از صحبتهای خود بیان کرده است: برخی از نویسندگان کتابهایی را در زمینه شناخت امام رضا(ع) مینویسند اما بحث را به معرفی شاندیز یکی از تفریحگاههای مشهد میبرند»!
صفحه قرآن و متون دینی خبرگزاری مهر امروز از برگزاری صد و نهمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی خبر داده و در خبر دیگری از آغاز پیش ثبتنام آموزشهای غیرحضوری کوتاه مدت خبر داده است.
این خبرگزاری در سلسلهیادداشتهایی به قلم «مصطفی عباسی مقدم» قواعد اندیشه در قرآن را بررسی کرده است. در بخشی از این یادداشت که دومین سری از این یادداشتها هست، میخوانیم: «در مسیر اندیشه، دامها و لغزشگاههایی مانند عادتها، بدعتها و خرافههای فکری قرار دارند که رهایی از آنها لازمه اندیشه خالص و سودمند است. شتاب زدگی، سهلانگاری و برخورد عجولانه با مسائل فکری، عادتی نامطلوب است که ما را به کجفکری میرساند. عادت به پذیرش سخن مهتران بدون توجه به عمق آن عادتی نامیمون است. پذیرش و تکرار آداب بیهوده و تقلید بیش از نیاز نیز مخل تفکر صحیح است. از آنها مهمتر خرافههایی است که چونان علف هرزههای کنار جوی، در کنار عقاید ناب دینی ظاهر میشوند، مانند عقیده به نحوست ۱۳ در بین ما و عدد ۶ میان اروپاییها و باور به جبر و قسمت و پیشانی نوشته و امثال آن در زندگی روزمره».
خبرگزاری دانشجویان ایران تنها خبر منتشر شده در صفحه دین و اندیشه را به گزارشی ویدئویی از وضعیت برگزاری نماز جمعه و جماعات بعد از چهار ماه وقفه اختصاص داده است.
خبرگزاری میزان در صفحه دین و اندیشه گفتوگویی با یکی از کارشناسان نسخ خطی در مورد قدیمیترین نسخه منسوب به امام رضا(ع) انجام داده است. «سیدرضا صداقت حسینی» در بخشی از گفتوگوی خود بیان کرده است: «عیون اخبارالرضا (ع)» اثری ارزشمند مشتمل بر روایات و احادیث «امام رضا(ع)» و از معتبرترین منابع کتب روایی شیعه است که از سوی «ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی» معروف به شیخ صدوق از بزرگترین محدثین قرن چهارم هجری نگاشته شده است».
میزان همچنین در خبر دیگری از انتشار چاپ چهارم کتاب «پدرمعنوی حزبالله» خبر داده است. این کتاب مجموعه خاطرات و تحلیلیهای سیدحسن نصرالله «یکی از قلههای حماسه در جهان امروز و از پرورشیافتگان نور انقلاب» درباره آیتالله بهجت است که از سوی «وحید خضاب» نوشته شده و انتشارت شهید کاظمی آن را روانه بازار کرده است.
صفحه قرآن و عترت باشگاه خبرنگاران جوان تا زمان تهیه این گزارش با انتشار حدیثی از پیامبر اکرم(ص) با موضوع موانع سیر و سلوک در ملکوت بهروزرسانی شده است.
ایرنا
خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز تا زمان تهیه این گزارش نیز هیچ خبری بر روی خروجی صفحه قرآن و معارف قرار نداده است.
منبع/ایکنا
Written by on
خراسان رضوی/ چاپارطوس، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: مسجد جامع دوره تیموری نیشابور نیاز به مرمت دارد که با مشارکت مردم انجام خواهد شد.
ابوالفضل مکرمیفر روز سهشنبه در دیدار با امام جمعه و رییس هیات امنای مسجد جامع نیشابور افزود: براساس بررسیهای کارشناسی، در بخشی از پایهها و دیوارهای شبستان و ایوانی شمالی و جنوبی این مسجد، رطوبت شدید به قسمتهای بالایی نفوذ کرده که برای جلوگیری از آسیب به این بنای تاریخی ارزشمند باید عایق کاری در بخشی از پشت بام انجام شود و کانال دفع رطوبت و زهکشی در صحن حیاط و پای دیوار ایجاد گردد.
وی ادامه داد: اعتبار مورد نیاز برای این عملیات مرمتی چهار میلیارد ریال است که حدود ۲ میلیارد ریال از محل اعتبارات میراث فرهنگی و ۲ میلیارد ریال با مشارکت هیات امنای مسجد هزینه خواهد شد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانرضوی با اشاره به مرمتهای قبلی این اثر تاریخی گفت: پیش از این در سالهای ۹۱ و ۹۲ نیز هفت میلیارد ریال برای مرمت و استحکام بخشی این مسجد جامع توسط میراث فرهنگی تخصیص و هزینه شده است.
وی با اشاره به اهمیت مسجد جامع نیشابور افزود: این مسجد متعلق به دوره تیموری است و در سال ۸۹۹ هجری به همت پهلوان علی کرخی فرزند بایزید ساخته شده است.
مکرمیفر ادامه داد: مسجد جامع نیشابور از جمله مساجد دو ایوانی با حیاط مرکزی است که چهار شبستان بزرگ در پیرامون حیاط مرکزی دارد.
وی به کاربری فعلی مسجد جامع و پویایی این اثر تاریخی اشاره کرد و گفت: بر اساس آمارگیری ستاد اقامه نماز استان، بیشترین تعداد نمازگزار به نسبت جمعیت شهرها در مسجد جامع نیشابور به اقامه نماز میپردازند.
نیشابور در ۱۴۰ کیلومتری مشهد قرار دارد.
استان خراسان رضوی دارای بیش از یک هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
منبع/ ایرنا
Written by on
خراسان رضوی/ چاپارطوس، معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی گفت: مراسمات دینی و مذهبی از ابتدا تاکنون با محوریت مردم برگزار شده و باید این مسئله پر رنگ تر از گذشته ادامه یابد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، محمد صادق براتی در نشست مشورتی با مدیران اداره کل تبلیغات اسلامی و شورای هیئات مذهبی استان در خصوص مراسم پیادهروی زائران حضرت امام رضا (ع) در دهه پایانی ماه صفر، اظهار کرد: یکی از اولویتهای اصلی دبیرخانه دائمی زائران پیاده دهه پایانی ماه صفر، باید پر رنگ کردن وجه مردمی و خودجوش اجرای مراسمات دینی و مذهبی خصوصا برنامههای دهه پایانی ماه صفر باشد.
وی افزود: با توجه به گستردگی مراسمات دینی و مذهبی و شوق و ارادت مردم به اهل بیت (ع) حمایت از فعالیتهای مردمی و تسهیلگری امور از مهمترین اقدامات دبیرخانه دائمی زائران پیاده خواهد بود.
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری بیان کرد: سال گذشته اقدامات خوبی در حوزه زائران پیاده انجام شد و حضور و مشارکت مردم در خدمترسانی به زائران پیاده حضرت رضا (ع) بینظیر بود، در این راستا همه این اقدامات به یک منظور صورت میگیرد و آن ترویج سیره و فرهنگ اهل بیت (ع) است.
براتی تصریح کرد: ورود جدی و تاثیرگذار نهادهای فرهنگی و تهیه محتواهای فرهنگی در مسیر زائران پیاده و نیز زمان حضورشان در مشهد، جلوههای زیبایی از این حرکت عظیم را به نمایش خواهد گذاشت.
وی خاطرنشان کرد: تمامی اقدامات دبیرخانه از قبیل اسکان، برپایی ایستگاههای صلواتی و تغذیه باید در کنار افزایش معرفت دینی زائران و گسترش فرهنگ رضوی صورت گیرد.
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی افزود: امسال همکاری و تعامل نهادهای فرهنگی با یکدیگر و شناسایی آسیبها و تلاش در جهت رفع آنان میتواند ﺧﻸها و کاستیهای فرهنگی سالهای گذشته را جبران کند.
براتی ادامه داد: با توجه به فرصت اندکی که تا ایام پایانی ماه صفر داریم، ضروریست با برگزاری جلسات کارشناسی ملزومات فرهنگی آن ایام شناسایی و اعضای دبیرخانه ماموریتهای خود را تعریف و اجرایی نمایند.
وی به طرح مبدا به مبدا زائران پیاده اشاره کرد و گفت: پیگیری اجرای این طرح در ایام پایانی ماه صفر به مدیریت هرچه بهتر و خدمترسانی مطلوبتر به زائران کمک شایانی خواهد کرد و دبیرخانه میتواند با برنامهریزی مناسب ظرفیتهای شهرستانها را بررسی و بر اساس آن امکانات لازم را فراهم نماید.
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی تاکید کرد: حضور تمامی تشکلهای مردمی و مذهبی که در حوزه زائران پیاده خدمت میکنند و استفاده از نظرات و دیدگاههای آنان در پیشبرد اهداف دبیرخانه دائمی زائران پیاده بسیار موثر خواهد بود.
براتی در پایان گفت: با توجه به اینکه هرسال شاهد افزایش حضور زائران پیاده در دهه پایانی ماه صفر هستیم، همافزایی و استفاده از ظرفیت تشکلهای مردمی توسط دبیرخانه در کاهش مشکلات زائران پیاده تاثیرگذار خواهد بود.