گفتگو با دکتر حسين عباس زاده امامي نماينده مردم چناران و طرقبه شانديز در مجلس شوراي اسلامي
دکترحسين عباس زاده امامي،پنجمين نماينده منتخب حوزه انتخابيه چناران، طرقبه وشانديز در مجلس شوراي اسلامي بعد از انقلاب مي باشد که در انتخابات 2 اسفند 98 با راي اعتماد حدود 24 هزار نفر از مردم اين حوزه انتخابيه به بهارستان راه پيدا کرد. متن پيش رو مصاحبه نشريه آواي شانديز با ايشان مي باشد که تقديم حضور خوانندگان عزيز مي گردد:
* استحضار داريد که وضعيت اقتصادي حاکم بر جامعه به گونه اي است که اين امر با گلايه مندي و نارضايتي اجتماعي مخصوصا اقشار آسيب پذير مواجه گشته است، لذا به نظر مي رسد اولويت مجلس يازدهم ورود جدي به مسائل اقتصادي کشور و علاج مشکلات اين حوزه باشد. برنامه شما جهت گذار از شرايط کنوني و رسيدن به شرايط ثبات در حوزه اقتصادي چيست؟
قبل از هر چيزخداوند متعال را سپاسگزارم که بار ديگر مردم متدين و سرافراز ايران اسلامي شکوه و اقتدار خود را در لبيک به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامي در عرصه انتخابات يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي به نمايش گذاردند.
اميد است با توکل به خداوند متعال و به پشتوانه راي اعتماد شما مردم مومن و متعهد بتوانم در عرصه مسائل ملي و منطقه اي، همچنان موجب سربلندي و سرافرازي مردم حوزه انتخابيه باشم.
در پاسخ بايد عرض کنم همانطورکه مستحضريد، رهبر معظم انقلاب هم فرمودند: مشکلات عمده کشور در دو حوزه فرهنگ و اقتصاد است.اين واقعيتي است انکار ناپذير و صاحب نظران، نخبگان و مسئولين بايد به اين دو مقوله نگاه و اهتمام ويژه داشته باشند.
امروزه قاطبه مردم از فشارهاي اقتصادي، معيشتي، تورّم، گراني و... رنج مي برند و مجلس آينده بايد رفع دغدغه مردم در حوزه اقتصادي و معيشتي را در اولويت هاي کاريش قرار دهد.
بخشي از اين مشکلات، ناشي از سوء مديريت هاست، بخشي به فساد مالي برخي مسئولين و قسمتي هم به عدم نظارت بر اجراي بعضي از قوانين برميگردد.
اقتصاد کشور ما، از لحاظ ساختاري دچار مشکل است؛ نظام بانکي ما، نه تنها اسلامي نيست، بلکه بيمار است و نياز به جرّاحي و پالايش دارد، افزايش و تزريق نقدينگي، يکي از بلاياي اقتصادي است که بايد کنترل شود و....
راه برون رفت از مشکلات اقتصادي، در کنار اصلاح ساختاري اقتصادي، يکي نگاه به درون و مراودات اقتصادي با کشورهاي همسايه است، ديگري، جلوگيري از خام فروشي و سوق دادن موادّ خام به بازار توليد است.
حمايت از توليدات ملّي نيز، مي تواند به اقتصاد کشور کمک نمايد.
اقتصاد مقاومتي نيز، در اين زمينه، نسخه اي است شفابخش.
مبارزه با فساد مالي، که متاسفانه فساد، دامنگير برخي از مسئولين شده و خسارت ناشي از آن، هم موجبات نارضايتي و بدبيني مردم را فراهم آورده، هم منجر به ايجاد شکاف و فاصله طبقاتي بين مردم و مسئولين شده است، نيز بايدبا قاطعيّت در مجلس پيگيري شود. و در نهايت در کنار همه موارد مطروحه، پيگيري عملياتي شدن اصل49 قانون اساسي که موضوع آن " اعاده اموال نامشروع مسئولين به صاحبان حق و يا بيت المال " نيز مي تواند روحيه اميد را در مردم، زنده، و به مقوله اقتصاد کمک نمايد.
* برگرديم به سوال پيشين، به اعتقاد بسياري از کارشناسان و انديشمندان ريشه اصلي مشکلات موجود، ناکارآمدي و ضعف مديريت در مجلس و قوه مجريه است ،فکر ميکنيد مجلس يازدهم اين توانمندي و ظرفيت را داشته باشد تا درجهت رفع مشکلات چاره انديشي و اقدام نمايد؟
اگر مجلسي ها تعامل با دولت ها داشته باشند ولي نوکري دولت ها را نکنند و در کنار اين تعامل، وظيفه اصلي شان را که همان نظارت بر اجراي قوانين و کار قوه مجريّه است، به شايستگي، انجام دهند و نيز، تهديد و تطميع در آن ها، کارگر نباشد، قطعا اين توفيق حاصل مي شود. اميدوارم مجلس يازدهم همين طور باشد.
* ارزيابي شما از وضعيت جريانهاي سياسي و نمايندگان مجلس يازدهم چگونه است؟
ظاهرا از ترکيب مجلس دهم، 7 نفر از فراکسيون اميد و اعتدال و 41 نفر از فراکسيون ولايي، مورد اعتماد مجدّد مردم قرار گرفته اند.
اکثريت منتخبين جديد هم از نيروهاي مورد حمايت ائتلاف نيروهاي انقلاب هستند، البته با گرايش هاي درون جرياني خود.
ان شاءالله، اين مجلس، با تفکر انقلابي، روحيه جهادي، حمايت از محرومين و عمل به توصيه هاي مقام معظّم رهبري، بتواند در پيشبرد اهداف نظام و کاهش مشکلات کشور، سربلند باشد.
* آيا به نظر شما يکدست بودن مجلس مي تواند به رفع مشکلات کمک نمايد، يا صرفا در حوزه سياسي مي تواند ديدگاههاي يک گروه سياسي خاص را تعقيب نمايد وبه پيشبرد اهداف طيف خاص منتهي شود؟
به نظر من يکدست بودن مجلس، هم فرصت است و هم تهديد. در ضمن، چاره رفع مشکلات، به دست مجلس تنها نيست، بلکه، با تعاملات و ارتباطات ساير قوا محقّق مي شود. در عين حال تاثير مجلس هم کم نيست و بايد نظارت بر اجراي قوانين را با قاطعيّت پيگيري و از دولت مطالبه نمايد.
با توجه به اينکه، جريان هاي سياسي، در درون خود، دسته بندي ها و گرايش هايي مختلف و در بعصي مسائل، اختلاف ديدگاه هايي هم دارند، طبيعي است اگر آن اختلافات و حواشي جزئي را کنار بگذارند، قطعا يکدست بودن مجلس مي تواند در رفع مشکلات هم تاثيرگذار باشد.
* برخي معتقدند امروز پاسخ به بعضي مسائل و مشکلات سياسي کشور اولويت اول کشور نيست ،چرا که در شرايط تحريم نمي توان به اين مسائل پرداخت و اولويت هاي مهمي ديگري همچون تامين آب و نان و معشيت مردم را بايد در دستور کار قرار داد نظر جنابعالي در اين زمينه چيست؟
اگر منظورتان پاسخ به مسائل سياسي است، بايد گفت آن ها هم در جاي خود اهميّت دارند و رها کردن آن ها به بهانه شرايط تحريم، کار درستي نيست. مواضع عزّتمندانه در سياست داخلي و بويژه سياست خارجي بايد محفوظ بماند. در عين حال، با تدبير درست، راهکارهاي عاقلانه و شدني براي رفع موانع اقتصادي و... مي توان دغدغه هاي معيشتي مردم را نيز، کاهش داد.
* با تحريم چه بايد کرد و اصولا چه مي توان کرد؟
مقوله تحريم در کشور ما، پديده جديدي نيست، بلکه مسبوق به سابقه است و از ابتداي انقلاب وجود داشته، از جهتي، اينکه همه مشکلات اقتصادي و... را به تحريم ها گره بزنيم، اين هم حرف درستي نيست. درصدي از اين مشکلات، بسته به تحريم هاست وگرنه، خود تحريمي ها، سوء مديريت ها، نارسايي هاي قانوني و...بيشتر به مشکلات ما، در حوزه اقتصادي و معيشتي دامن زده است. با رفع موانع فوق و همچنين نهادينه کردن اقتصاد مقاومتي، نگاه اقتصادي درون منطقه اي و نرفتن زير بار برخي قراردادهاي استعماري جديد مي توان تحريم ها را به راحتي دور زد.
* بدون تعارف يکي از رموز موفقيت جنابعالي در انتخابات اخير انتساب شما به جناب آقاي دکتر دهقان است ،ديدگاه جنابعالي در خصوص عملکرد آقاي دهقان در 16 سال نمايندگي در حوزه منطقه اي و عرصه ملي چيست ؟
در ابتدا لازم است از زحمات خالصانه ايشان در طول چهار دوره نمايندگي ايشان تشکر ويژه داشته باشم. بنده افتخار داشتم که از آغازين روزهاي حضور ايشان در چناران در سال82 قبل از کانديداتوريشان در اين حوزه، در کنارشان بودم و در طي اين نزديک به 16سال، در کنار مسئوليت دفاتر، مشاور ايشان نيز بودم.
جناب دکتر دهقان، تعهّد و تخصّص را توامان داشتند؛ رياست فراکسيون توسعه روستايي( که برکات فراواني براي توسعه روستاهاي منطقه و کل کشور داشت)، عضويت در کميسيون حقوقي و قضايي و مُخبري آن در دوره اول، حضور مستمر در کميسيون تلفيق بودجه، انتخاب ايشان در ترکيب هيات رييسه مجلس براي 7 سال پياپي، نايب رييسي فراکسيون ولايي مجلس و...داشتن طرح و برنامه و ارائه طرح هاي مختلف در صحن مجلس که بسياري از آن ها تبديل به قانون شد از جمله : تحقيق و تفحّص از قوه قضاييه و قرائت آن در صحن توسط خود ايشان، که در پالايش قوه قضاييه تاثير فراواني داشت، طرح اعاده اموال نامشروع مسئولين و قانون از کجا آورده اي؟ و ده ها طرح ديگر، نشان از لياقت، شايستگي و تاثير ايشان در حوزه ملّي بود.
قطعا، هرکس با الفباي سياست آشنا باشد، مي فهمد نماينده اي که در عرصه ملّي، چهره باشد، آن ظرفيّت و جايگاه ملّي، در منطقه و حوزه انتخابيه اش نيز، تاثيرگذار است.
در کنار اقدامات بزرگي از جمله: تبديل به شهرستان و شهر شدن طرقبه-شانديز و گلمکان، پيگيري ارتقاء گلبهار، قاطعيّت در جلوگيري از الحاق 5000 هکتار از اراضي طرقبه به مشهد و...به دو اقدام ويژه ايشان در حوزه انتخابيه بسنده مي کنم:
1. بکارگيري از ظرفيّت و توان نيروهاي بومي در مسئوليّت هاي اداري حوزه انتخابيه
2. اختصاص رديف بودجه ملّي به چند پروژه در حوزه انتخابيه
* يکي از مطالبات عمده مردم شانديز رفع مشکلات پيش آمده جهت شرکت پديده است ،به اعتقاد شما راه برون رفت از شرايط موجود در رسيدن به شرايط ثبات و عاقبت به خيري آن چيست ؟ و اصولا برنامه جنابعالي جهت رفع مشکلات پديده که مسئله کمي نبوده و در سطح ملي مطرح است چه مي باشد ؟
پديده و موضوع پديده، مساله مهمّي است که حتما بايد فکري اساسي براي آن برداشت. هم پديده ظرفيتّي است ويژه براي منطقه و استان، هم سهامداران عزيز پديده، چشم اميدشان به کمک مسئولين است تا خود و سرمايه شان از بلاتکليفي درآيند.
با توجه به اينکه موضوع پديده يک موضوع قضايي است و براي آن حکم صادر شده، بنده از کليّت آن اطلاعاتي دارم، ولي مستلزم اين است که جزئيات و آخرين وضعيت را بررسي کنم و بدانم و وظيفه خود مي دانم که وقتي مبسوط و ويژه بگذارم و با مسئولين استانداري و مسئولين قضايي که حکم صادر فرموده اند، رايزني کنم، چون از شهرهاي مختلف کشور در پديده سهامدار وجود دارد و با توجه به اينکه بخشي از سهامداران محترم، مشهدي هستند، حتما بايد از ظرفيت هاي مختلف از جمله نمايندگان محترم مشهد، بويژه حجت الاسلام والمسلمين حاج آقاي دکتر حسين زاده بحريني، که موضوع پديده را بصورت تخصّصي پيگيري نموده اند، استفاده کنيم، تا ان شاءالله نتيجه اي مطلوب حاصل شود.
شهروندان و سهامداران محترم، مطمئن باشند در اين راستا، و براي اينکه حقوق از دست رفته مردم را برگردانيم، هر کاري که از دست اينجانب برآيد، دريغ نخواهم کرد.
خبرنگار : حمیدرضا بارانی