استاندار خراسان رضوی گفت: مانند روزهای ابتدایی شیوع موج اول کرونا در استان، در کنار کادر درمان هستیم و در همین راستا آمادگی داریم تمام ظرفیت استان را پای کار بیاوریم.
به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، علیرضا رزمحسینی در جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا استان که با حضور دیگر اعضای این ستاد در محل سالن شهید باهنر استانداری خراسان رضوی برگزار شد، با اشاره به افزایش استفاده مردم استان از ماسک اظهار کرد: این رویه باعث خواهد شد که در هفتههای آینده درصد افرادی که به بیمارستان مراجعه میکنند کاهش پیدا کند.
وی گفت: همه دستگاههای استان مانند روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا در کنار کادر درمان خواهند بود و در همین راستا آمادگی داریم تمام ظرفیت استان را برای حمایت کادر درمان پای کار بیاوریم.
استاندار خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط ناشی از کرونا در برخی از کشورها مشکلات جدی بوجود آمده است اما در ایران علیرغم شرایط تحریم، در کنار تامین اقلام اساسی مشکلی از نظر ماسک و مواد بهداشتی و ضد عفونی وجود ندارد.
رزمحسینی ضمن قدردانی صمیمانه از کادر بهداشت و درمان استان متذکر شد: واقعا باید از کادر درمان که در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا قرار دارند تشکر کرده و روحیه آنها را تقویت کنیم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه این جلسه با تاکید بر اینکه وضعیت رو به افزایش شدیدی در تعداد مبتلایان و بستریها در مشهد وجود دارد، افزود: در حال حاضر در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد نزدیک به 1200 نفر بستری شدهاند که حدود 230 نفر از این تعداد در بخش مراقبتهای ویژه تحت مراقبت هستند که نشان دهنده بدحال بودن این بیماران است.
شاپور بدیعی افزود: مردم باید در کنار رعایت فاصلهگذاری اجتماعی از ماسک استفاده کنند تا میزان انتقال کاهش پیدا کند و این را لازم است مردم بدانند این بیماری هیچ گونه محدودیت سنی ندارد و در همین راستا افراد جوان بدون هیچ گونه بیماری زمینهای به صورت بدحال در بیمارستانها بستری هستند.
وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که بیمار وجود داشته باشند بیمارستانها پذیرا خواهند بود اما هر چه فشار کار بیشتر شود کیفیت خدمات هم پایین خواهد آمد لذا مردم باید به صورت جدیتر پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: در حال حاضر بیمارستان شریعتی با 110 تخت، بیمارستان امام رضای 2 با 600 تخت و آیسییوهای بیمارستان قائم و بیمارستانهای پراکنده درگیر این بیماری هستند و عملا به سمت این میرویم که یک تا دو بیمارستان دیگر نیز فعال شوند.
در ادامه این جلسه رئیس بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی بیان کرد: تقریبا تعداد بالایی از بیماران بدحال به بیمارستان مراجعه نمیکنند، لذا میطلبد یک برنامهریزی جدی در حوزه مراقبت در منزل و مراقبت از بیماران سرپایی وجود داشته باشد.
محسن ذاکریان اضافه کرد: امروز بحران ماسک و مواد ضدعفونی کننده وجود ندارد بلکه بحران در حوزه نیروی انسانی و خستگی کادر درمان است که باید برای آن فکری بشود.
وی با تاکید بر اینکه در حوزه مقابله با بیماری کرونا به یک مدیریت واحد نیازمندیم، گفت: به این صورت که یک نفر فرمانده مدیریت بحران کادر پزشکی در همه بخشها از جمله بخش خصوصی ودولتی را در اختیار داشته باشد.
جانشین رئیس ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونای خراسان رضوی در حاشیه پنجاه و سومین جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا استان گفت: متاسفانه استان همچنان در وضعیت قرمز قرار دارد و در روز گذشته شاهد افزایش قابل توجه آمار بستری و فوتیها بودیم که زنگ خطری برای استان محسوب میشود لذا میطلبد که مردم مراقبتهای فردی و خانوادگی و رعایت پروتکلهای بهداشتی را جدیتر بگیرند.
حسن جعفری با اشاره به شهادت و ابتلاء تعدادی از پرسنل کادر درمان استان به دلیل کرونا بیان کرد: کادر درمان در شرایط بسیار سختی هستند بنابراین هر چه مردم بیشتر رعایت کنند، این قشر خدمات با کیفیت بهتر و موثرتری را میتوانند به مبتلایان ارائه دهند.
وی با اشاره به راهاندازی طرح «مردم یاران» در خصوص کمک داوطلبانه افراد به بیماران کرونایی افزود: بر این اساس در مرحله اول ۱۵۰ نفر قرار شد در بیمارستانها حضور پیدا کنند و برای مراحل بعدی هم داوطلبان میتوانند به کمیته پیشگیری ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا استان مراجعه کرده و ثبت نام کنند تا از آنها در این حوزه هم استفاده شود.
جعفری اضافه کرد: طرح افزایش نظارت بر اجرای پروتکلها با قوت در حال اجراست و از این به بعد قرار شد با افرادی که به صورت سهوی یا عمدی پروتکلها را بویژه در مشاغل و اماکن رعایت نمیکنند برخوردهای شدیدتری صورت بگیرد.
جانشین رئیس ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونای خراسان رضوی ادامه داد: امروز اولین نقاهتگاه بیماران کرونایی بعد از موج اول کرونا در استان راهاندازی شد و تعدادی از بیماران به این نقاهاتگاه منتقل میشوند.
وی در انتها اعلام کرد: تاکنون 38 هزار بازدید از اماکن صورت گرفته است که ۴ هزار و 600 اخطار صادر و برای 152 مورد هم پلمپ صورت گرفته است همچنین مصوب شد که این نظارتها تشدید شده و بدون اغماض با افرادی که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند، برخورد شود.
گفتنی است، ارائه طرح استفاده از ظرفیت پزشکی و درمانی بخش خصوصی توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دبیرخانه ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا، استفاد از ظرفیت درمانی دانشگاه آزاد استان با نظارت و مدیریت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پذیرش بیمارستانهای ارگانهای نظامی با اولویت کارکنان این ارگانها، تاکید بر مراقبتهای فردی و تقویت نظارت بر آنها از جمله مصوبات پنجاه و سومین جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای استان بود.
در دنياي امروز که سرعت پيشرفت تکنولوژي به نحو چشمگيري افزايش پيدا کرده است و زيستن در دنياي امروز، دركي نوين نسبت به مفاهيمي نوين را مي طلبد.
مفهوم توسعه و شهرنشيني ديگر همانند گذشته فقط در ساخت و ساز هاي مدرن شهري خلاصه نمي شود. يکي از فاکتور هاي مهم توسعه در همه ي جوامع دستاوردهايي است که فناوري باعث ايجادش شده است. در اين ميان نبايد از نقش ابزار قدرتمندي مانند اينترنت غافل بود.
اگر بخواهيم مفهوم شهر الکترونيک را به زباني ساده بيان کنيم، عبارست از شهري که زير ساخت هاي قوي چه سخت افزاري و چه نرم افزاري را به کار بگيرد، تا به صورت شبانه روزي و بي وقفه خدمات زيادي را در حوزه ها و نهاد هاي مختلف خصوصي،دولتي، شرکت ها، فروشگاه ها و ساير بخش هاي مورد نياز را به صورت ايمن و به روز در اختيار شهروندان قرار دهد.
شهر الکترونيک شهري است که اداره امور شهروندان شامل خدمات و سرويسهاي دولتي و سازمانهاي بخش خصوصي بصورت برخط (online) و بطور شبانهروزي، در هفت روز هفته با کيفيت و ضريب ايمني بالا با استفاده از ابزار فناوري اطلاعات و ارتباطات و کاربردهاي آن انجام ميشود، يا به عبارت ديگر ميتوان گفت در شهر الکترونيکي خدمات مورد نياز ساکنان از طريق شبکههاي اطلاعرساني تأمين شود.به اين ترتيب ديگر نيازي به حرکت فيزيکي شهروندان براي دسترسي به خدمات دولت و نهادهاي خصوصي نيست.
از مزاياي اقتصادي پيادهسازي شهر الکترونيکي ميتوان به کاهش هزينههاى تردد شهرى، افزايش سرمايهگذارى در نتيجه گسترش ارتباطات جهانى، صرفه جويى در مصرف سوختهاى محدود، تسهيل انجام امور اقتصادى به خاطر 24 ساعته بودن ارائه خدمات و... اشاره کرد و اين مسأله با ايجاد بحران هاي ناگزيري چون همه گيري بحران بيماري كوويد-19 و مواردي از اين دست اهميت خود را بيشتر نمايان مي سازد.
شهرداري شانديز بنا به رسالتي كه براي خود در نظر گرفته است گام هايي به سوي دستيابي به شهر الكترونيك با ارائه خدماتي نوين به شهروندان برداشته است و اين مسير را آغازي براي رسيدن به دروازه پرشكوه شهر هوشمند مي داند.
در همين راستا طي ماه هاي گذشته خدماتي چون سرويس خدمات شهروندي مانند شهرنما، پيگيري الكترونيكي درخواست هاي شهرسازي، تصديق گواهي الكترونيك، پنل ارتباطات مردمي 137 شهرداري و... ارائه شده و اين خدمات در بستر هاي ارتباطي چون اينفوكيوسك هاي شهرداري، پورتال شهرداري شانديز و زير پورتال شانديز من؛ در اختيار عموم شهروندان قرارگرفته است.
اين خدمات كه عموماً مورد اقبال شهروندان محترم قرار گرفته است در آينده تداوم خواهد يافت و دستاوردهاي جديد و به روز آن به اطلاع خواهد رسيد.
خبرنگار : شراره جمشیدیان
امروزه ترکیبات با منشأ طبیعی(گیاهی، حیوانی و معدنی)، به علت فراوانی، عوارض جانبی و تداخلات دارویی کمتر، ارزان بودن و...، کانون توجه داروسازان و پزشکان به منظور سنتز داروهای نوین و درمان بیماریها است.
به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، محققان کشورمان در پژوهشی با عنوان «بررسی اثر سمیت سلولی عصاره گیاه Lagenaria siceraria بر روی رده سلول سرطانی ریه (A549)» آوردهاند: در سالهای اخیر سرطانهای گوناگون عامل مرگ و میر انسانهای زیادی در سراسر جهان هستند. روشهای درمان متفاوتی برای سرطانها وجود دارد که میتوان به جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی، هورمون درمانی، ایمنوتراپی و... اشاره کرد. در خصوص سرطان ریه نیز از روشهای متفاوتی استفاده میشود که شیمی درمانی سیستمیک یکی از این روشها است، اما فقدان سمیت انتخابی اغلب منجر به بروز عوارض جانبی غیرقابل تحمل میشود. غیر از روشهای رایج ذکر شده امروزه استفاده از گیاهان دارویی (به خصوص گیاهان بومی) در درمان سرطان از اهمیت زیادی برخوردار است.
در این پژوهش که توسط محمد شکرزاده، عاطفه پرورش، سمیه شاهانی، عمران حبیبی و زاوش زال زر در دانشکده داروسازی مجتمع دانشگاهی پیامبراعظم (ص) انجام شده، آمده است: «گیاه دارویی کدو قلیانی با نام علمی Lagenaria siceraria متعلق به خانواده Cucurbitaceae است. این خانواده تقریباً دارای 118جنس و 825 گونه است، این جنس یک گونه گیاه یک ساله رونده دارد که معمولاً در مناطق گرمسیری پراکنده است و بیشتر به خاطرزینتی بودن کاشته میشود. این گیاه در زبان فارسی به نام کدو قلیانی شهرت دارد، اما در زبان انگلیسی به نام Bottle Gourd و در زبان هندی و اردو به نام Lauki شناخته میشود. گیاه کدو قلیانی، در اصل بومی هند و آفریقا است.
میوه گیاه کدو قلیانی منبعی از ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامینهای گروه B، پکتین، سطوح بالای کولین به عنوان فاکتور لیپوتروپیک، ساپونین، روغنهای ثابت ضروری و نیز شامل کوکوربیتاسین B،D، G و H است. کوکوربیتاسینها دستهای از تری ترپنوئیدهای چهار حلقهای هستند که به علت دارا بودن خواص سایتوتوکسیک و ضد توموری مورد توجه قرار گرفتهاند، کوکوربیتاسینها به طور قراردادی به 12 گروه شامل T-A تقسیم شدهاند، خصوصاً کوکوربیتاسین E دارای اثرات سایتوتوکسیک است. اثرات عصاره میوه کدو قلیانی علاوه بر موارد مذکور ناشی از فلاونوئیدها، تاننها، استروئیدهایی مانند فوکوسترول و کامپسترول، فنول و گلیکوزید هم است.
این گیاه دارای اثرات آنتی اکسیدانت، کاردیوپروتکتیو، هپاتوپروتکتیو، ضد درد، ضد التهاب، ضد هایپرلیپیدمی، ضد هایپرگلیسمی، دیورتیک و تنظیم کننده سیستم ایمنی است. در مطالعهای که سال 2011 انجام شد، اثر آنتی توموری عصاره متانولی اندامهای هوایی گیاه کدو قلیانی بر موشهای صحرایی مورد بررسی قرار گرفت، اثرات آن با داروی FU-5 مقایسه شد و در نهایت اثر آنتیتوموری آن با سنجش طول مدت زندگی موشها و سنجش پارامترهای هماتولوژیکی، بیوشیمیایی بافت کبد موشها اثبات شد.
در این آزمایش در مرحله اول میوه گیاه کدو قلیانی از استان مازندران روستای دنگسرک شهرستان نکاء در اوایل فصل پاییز جمع آوری شد و با نمونه هرباریومی موجود در دانشکده داروسازی تهران مطابقت ونام علمی گیاه توسط متخصص مربوطه تأیید شد. در مرحله بعد خشک کردن میوه گیاه مورد نظر بود که این امر زیر هود و در دمای اتاق انجام گرفت تا گیاه کاملاً خشک شد. سپس گیاه خشک شده به کمک هاون شکسته و دانههایش از پوسته گوشتی جدا و پوسته میوه را که مورد نیاز بود به کمک آسیاب دستی خرد و ریز شد. در مرحله بعد 500 گرم از پوسته خشک شده به روش پرکولاسیون و با حلال متانول 80 درصد عصاره گیری شد.
عمل عصارهگیری 3 بار و با فاصله زمانی 48 ساعت انجام شد، عصاره با استفاده از دستگاه تقطیر در خلاء دوار تغلیظ و به کمک دستگاه فریزدرایر (dryer Freeze) در دمای 45- درجه سانتی گراد به مدت 3 روز، کاملاً خشک شد و به شکل پودر در آمد. در نهایت پودر خشک در ظرف شیشهای در بسته و درون یخچال به دور از گرما و نور نگه داری شد و در مراحل بعد به منظور بررسی اثرعصاره کدو قلیانی بر رشد و تکثیر سلولهای سرطانی از روش رنگ سنجی ام تی تی استفاده شد».
در این پژوهش آمده است: «یکی از مهمترین کاندیداهای سنتز داروهای ضد سرطان به منظور مصرف در شیمی درمانی سرطانها، ترکیبات دارای اثرات سمی و به خصوص سمیت سلولی هستند که امروزه سمیت سلولی آنها با استفاده ازروشهای سنجش سمیت برروی کشت سلولی و بافتی قابل اندازه گیری است. از سوی دیگر، امروزه ترکیبات با منشأ طبیعی (گیاهی، حیوانی و معدنی)، به علت فراوانی، عوارض جانبی و تداخلات دارویی کمتر، ارزان بودن و...، کانون توجه داروسازان و پزشکان به منظور سنتزداروهای نوین و درمان بیماریها (به خصوص بیماریهایی که درمان و رژیم دارویی قطعی یا دارای اثربخشی کافی آنها وجود ندارد) است».
نتایج این پژوهش با توجه به جداول، نمودارها و مطالب ارائه شده نشان داده است که اگرچه تفاوت معنی داری میان مقدار IC50 عصاره گیاه Lagenaria siceraria درمقایسه با داروی ضد سرطان سیس پلاتین وجود دارد، اما میتوان ادعا کرد که عصاره این گیاه دارای اثر مهارکنندگی رشد قابل توجهی بر روی رده سلولی سرطانی ریه(A549) بوده است.
با توجه مطالعات صورت گرفته بر روی اجزاء این گیاه (دانه، گل و...)، مشخص شد که گیاه کدو قلیانی به دلیل دارا بودن ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامینهای گروه B ، پکتین، سطوح بالای کولین به عنوان فاکتور لیپوتروپیک، ساپونین، کوکوربیتاسین B، فلاونوئیدها، تاننها، استروئیدهایی مانند فوکوسترول و کامپسترول، فنول، گلیکوزید، یک پروتئین مهارکننده فعالیت ریبوزومی به نام Lagenin و پلی ساکاریدی محلول در آب سمیت بر روی ردههای سلول سرطانی EAC, HepG2 و 7MCF- دارد و از جمله گیاهان دارویی با ارزشی به شمار میرود که مشخص شد عصاره میوه این گیاه اثر مهارکنندگی قابل ملاحظهای بر این رده سلولی سرطانی داشته است.
این پژوهش در شماره 97 مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران منتشر شده است.
انتهای پیام
خبرنگار نگار نقیبی
منبع/ ایسنا
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در چند سال اخیر به جهت رقابتهای اشتباه استانی در سطح کشور، ارائه مجوزهای اقامتگاههای بومگردی افزایش بیرویه پیدا کرد و به نظر میرسد ارائه این مجوزهای بیش از اندازه فرصت کارآفرینانه حوزه گردشگری روستایی و به اصطلاح «کارآفرینی بومی» را تبدیل به تهدید کرد.
به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، دکتر حمدالله سجاسی قیداری در خصوص آسیبشناسی افزایش اقامتگاههای بومگردی اظهار کرد: در حال حاضر صدور بیرویه و لجامگسیخته مجوزها در حوزه اقامتگاههای بومگردی، تبدیل به آسیب جدی در حوزه گردشگری شده و فرصتهای ناشی از ایجاد و راهاندازی اقامتگاههای بومگردی را تبدیل به تهدید میکند، چرا که اقامتگاههای بومگردی روستایی به عنوان محل اسکان سنتی در محیطهای روستایی هستند که از آنها به عنوان یک راهبرد برای جذب و نگهداشت گردشگر در مقصدهای روستایی با قابلیت گردشگری، استفاده میشود.
وی ادامه داد: اقامتگاههای بومگردی روستایی به دلیل کارکردهای چندوجهی از تفاوت قابل توجهی نسبت به هتلها برخوردار هستند، زیرا در یک اقامتگاه بومگردی علاوه بر اسکان و پذیرایی، میتوان به عنوان یک موزه محلی، بنای سنتی با معماری اصیل، نمایش شیوه زندگی روستایی و... را به گردشگران ارائه داد.
عضو پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد افزود: به همین دلیل در همان زمان شیوهنامه اولیه و استانداردهایی برای راهاندازی اقامتگاههای بومگردی در سطوح مختلف درجه یک، درجه دو، درجه سه و ممتاز تهیه و بر اساس آن مجوزهای اقامتگاههای بومگردی به متقاضیان ارائه شد.
سجاسی ابراز عقیده کرد: به اعتقاد من ایده راهاندازی اقامتگاههای بومگردی در حوزه گردشگری روستایی، ایده بسیار خوبی بود و این فرصت از سمت مسئولان به خوبی شناسایی شده بود که چگونه از ظرفیت گردشگری روستاها استفاده کنند تا روستاییان را به سرمایهگذاری در روستا تشویق کرده و از طریق آن به ایجاد اشتغال و فرصت در محیطهای روستایی کمک کنند. همچنین اجرای این ایده افزایش ماندگاری گردشگر در روستا و مقصدهای گردشگری، زمینهسازی احیاء معماری بومی روستا مخصوصا خانههای روستایی و احیاء فرهنگ محلی را به دنبال دارد.
وی عنوان کرد: در سالهای اولیه ارائه مجوزها به اقامتگاههای بومگردی هم به لحاظ سرعت و هم به لحاظ تعداد مجوزهای ارائه شده بسیار خوب و مناسب بود؛ اما در چند سال اخیر به جهت آمارسازی و حتی رقابتهای اشتباه استانی در سطح کشور، ارائه مجوزهای اقامتگاههای بومگردی افزایش بیرویه پیدا کرد و به صورت لجامگسیخته مجوزهایی برای تاسیس اقامتگاههای بومگردی ارائه شد که به نظر میرسد این لجام گسیختگی و مجوزهای بیش از اندازه فرصت کارآفرینانه حوزه گردشگری روستایی و به اصطلاح «کارآفرینی بومی» را تبدیل به تهدید کرد.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد تشریح کرد: در حال حاضر چیزی حدود دو هزار اقامتگاه بومگردی در کشور مجوز گرفتهاند و در برخی از روستاهای کوچک شاهد تاسیس سه تا چهار اقامتگاه بومگردی هستیم که این کار یک تهدید و آسیب بسیار بزرگ برای روستاها به شمار میآید.
سجاسی گفت: همانطور که اشاره شد، میراث فرهنگی و گردشگری شیوهنامه و استانداردهای نسبتا خوبی برای راهاندازی اقامتگاههای بومگردی ارائه کرده که اگر به همان اصول به خوبی توجه میشد و برخی به دنبال افزایش آمار و آمارسازی و رقابتهای غلط نمیرفتند، کافی بود.
توجه به اصل کیفیت اقامتگاهها مهمتر از کمیت آنها است
وی ابراز عقیده کرد: به نظر من در اعطای مجوز برای تاسیس اقامتگاههای بومگردی، توجه به اصل کیفیت خود اقامتگاه و کیفیت ارائه خدمات آن بسیار مهمتر از اصل کمیت یا تعداد اقامتگاهها است؛ پس بهتر است به این بیندیشیم که اقامتگاههای خوب و استاندارد در محیطهای روستایی داشته باشیم تا اقامتگاههای بیشتر.
عضو پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص افزایش تعداد مجوزهای اقامتگاههای بومگردی با بیان این که به چند اصل مهم در برنامهریزی آنها توجه نشده است، گفت: اصل اول «آمایش فضایی اقامتگاهها در عرصه فضایی و پراکنش و تراکم این اقامتگاهها در عرصه سرزمین است» و باید به این نکته توجه شود که چه تعداد اقامتگاه میتواند بر اساس نیازها در یک منطقه روستایی احداث شود؟
سجاسی ادامه داد: اصل دومی که به فراموشی سپرده شده است، اصل «ظرفیت تحمل محیطی به لحاظ جذب گردشگر است»، زمانی که مجوزهای بیرویه برای تاسیس اقامتگاههای بومگردی به یک روستا داده میشود، گردشگران بیشتری برای بازدید از این مکان تشویق میشوند و این خود با ماهیت اصلی اقامتگاههای بومگردی که حفظ پایداری و محیط زیست روستا بوده، در تضاد است؛ بنابراین باید به ظرفیت تحمل محیط توجه شود.
وی در بیان اصل سوم تصریح کرد: این اصل که باید رعایت شود، اصل «آستانه صرفه اقتصادی برای یک اقامتگاه بومگردی با در نظر گرفتن محدودیتهای درآمدی اقامتگاهها است»، برای مثال اگر یک اقامتگاه بومگردی در یک روستا بسیار خوب فعالیت میکند و موفق است، ارائه مجوز زیاد از حد باعث میشود که درآمدهای مکان قبلی کاهش پیدا کرده و درآمد بین دو یا چند اقامتگاه توزیع شود؛ چراکه گردشگر نیز بین آنها توزیع میشود، به مرور زمان با کاهش درآمد اقامتگاهها و همچنین عدم توانایی پوشش هزینهها توسط صاحبان آنها، شاهد ورشکستگی اقامتگاهها خواهیم بود.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: این سه اصل از اصولی است که باید در ارائه مجوز اقامتگاههای بومگردی به آنها توجه شود، به همین دلیل میتوان گفت در صدور مجوز برای راهاندازی اقامتگاههای بومگردی توجه به اصل «آمایش سرزمین بر حسب نیاز و توان روستاها و مقصدهای گردشگری» با در نظر گرفتن توازن اقتصادی بین اقامتگاههای بومگردی یک ضرورت انکار ناپذیر است.
سجاسی افزود: از طرف دیگر اعطاء مجوز اقامتگاههای بومگردی برای هر متقاضی در محیط روستایی بدون در نظر داشتن مهارتهای مهمانپذیری، نحوه تبلیغات و بازاریابی، نحوه ارائه خدمات و عدم توجه به تجربه فعالیت فرد در حوزه گردشگری میتواند تهدیدی برای آینده اقامتگاههای بومگردی روستایی باشد. برای مثال فردی که تا امروز تجربهای در حوزه گردشگری نداشته، نمیتواند مجوز تاسیس اقامتگاه بومگردی در روستا را داشته باشد؛ اگر فردی قصد تاسیس اقامتگاه بومگردی را دارد، باید در حوزه گردشگری فعال بوده و حداقل آموزشهای لازم در این زمینه را گذرانده باشد.
تمرکز بیش از حد صاحبان اقامتگاههای بومگردی صرفا بر اسکان و درآمدزایی، یک تهدید است.
منبع/ ایسنا
وی ادامه داد: نکته بعدی که تهدیدی جدی در راهاندازی اقامتگاههای بومگردی به حساب میآید، تمرکز بیش از حد صاحبان اقامتگاههای بومگردی صرفا بر اسکان و درآمدزایی است؛ این کار منجر به فاصله گرفتن اقامتگاه بومگردی از فلسفه اصلی و وجودیشان که معرفی فرهنگ روستا، کمک به حفظ و پایداری روستا، کمک به حفظ محیط زیست و آثار ملموس و ناملموس میراثی در روستا بوده، خواهد شد.
عضو پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص وضع فعلی اقامتگاههای بومگردی در محیط روستایی بیان کرد: در حال حاضر فلسفه اقامتگاه بومگردی بر اساس شیوهنامه تدوین شده توسط میراث فرهنگی متفاوت از وضع امروزی است و راهاندازی اقامتگاههای روستایی در ایران عمدتا با عجله و بیشتر بدون مطالعههای پشتیبان صورت میگیرد.
صدور مجوزهای فلهای باعث مشکلات متعددی در حوزه اقامتگاههای بومگردی شده است
سجاسی عنوان کرد: در حال حاضر صدور مجوزها به صورت فلهای دلیل خارج از کنترل شدن اقامتگاههای بومگردی و حتی ایجاد مشکلات متعددی در این حوزه شده و میتوان گفت که به تدریج نشانههایی از فاصله گرفتن اقامتگاههای بومگردی از فلسفه اصلی خودشان را نیز شاهد هستیم.
وی در مورد آموزشهای لازم در این زمینه تصریح کرد: میراث فرهنگی دورههای بسیار خوبی در حوزههای مهمانپذیری، راهنمای تور، راهنمای گردشگری و محلی، اکوتوریسم، ژئوتوریسم منطبق با منطقه و ارائه خدمات دارد که افراد متقاضی برای کسب مجوز باید این دورهها را سپری و اکثر مجوزهای این دورهها را اخذ کرده تا پس از آن بتوانند مجوز تاسیس اقامتگاهبومگردی را از میراث دریافت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: پس از سپری کردن دورههای مختلف باید سنجیده شود که روستای مورد نظر میتواند اقامتگاه بومگردی داشته باشد. حال اگر این امکان را دارد، ظرفیت تاسیس چند اقامتگاه در یک روستا وجود دارد، اگر امکان تاسیس اقامتگاه بومگردی در این روستا فراهم شده است و تنها یک ظرفیت بیشتر ندارد، مجوزهای بعدی به هیچ عنوان نباید به افرادی که حتی آموزشهای لازم را دیدهاند، داده شود؛ چرا که اصل آمایش سرزمین اجازه چنین کاری را نمیدهد.
سجاسی اظهار کرد: بنا بر آنچه گفته شد، در اعطاء مجوز برای راهاندازی اقامتگاههای بومگردی به چند مساله باید توجه شود؛ آستانه سودمندی یا سودآوری اقتصادی و اشتغالزایی برای اقامتگاههای بومگردی یکی از مواردی است که باید تعریف شود، در این مورد باید بتوان بررسی کرد، راهاندازی یک اقامتگاه بومگردی تا چه میزان باید درآمد کسب کند. چرا که اگر اقامتگاه بومگردی مورد نظر کمتر از حد مشخص شده درآمد کسب کند دچار ورشکستگی میشود.
وی اضافه کرد: نکته بعد توجه به ظرفیتهای روستایی در اعطاء مجوز اقامتگاههای بومگردی است، ابتدا باید روستاهایی که پتانسیل گردشگری دارند شناسایی شده و سپس باید به آن روستاها مجوز تاسیس اقامتگاههای بومگردی داده شود، پس از این موارد باید دید این روستا ظرفیت تاسیس چند اقامتگاه بومگردی را دارد، به این دلیل که اگر بیشتر از ظرفیت به روستای مربوطه مجوز تاسیس اقامتگاه بومگردی داده شود اثرات منفی، آسیبها و تهدیدهای آن بیشتر از اثرات مثبت میشود.
پنج اثر منفی مجوزهای بیرویه در راهاندازی اقامتگاههای بومگردی
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص اثرات منفی ارائه مجوزهای بیرویه در این زمینه خاطرنشان کرد: اثرات منفی ارائه مجوزهای بیرویه برای تاسیس اقامتگاههای بومگردی در محیطهای روستایی در پنج مورد خلاصه میشود؛ مورد اول مجوزهای زیاد و تشویق بیرویه ورود گردشگر به محیطهای روستایی است که متناسب با ظرفیت برد گردشگری روستاها نیست و اثرات منفی متعددی مانند اثرات منفی اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی را به همراه دارد. در مورد دوم، ارائه مجوزهای بیرویه باعث شکلگیری رقابت منفی میان صاحبان اقامتگاههای بومگردی در یک روستا برای جذب گردشگر بیشتر میشود که این مورد میتواند زمینهساز عدول از استانداردهای تعریف شده برای ارائه خدمات گردشگری توسط صاحبان اقامتگاههای بومگردی شود.
سجاسی ادامه داد: مورد سوم این که اثرات منفی در مورد ارائه مجوزهای بیرویه باعث خالی ماندن بخش قابل توجهی از ظرفیت اقامتگاههای بومگردی در طول سال به جهت بالا بودن تعداد آنها در یک روستا میشود. مورد چهارم به اعلام ورشکستگی مالی و حتی لغو مجوز برخی از اقامتگاههای بومگردی روستایی که با ارائه مجوزهای بیرویه شکل خواهد گرفت اشاره دارد که در بلندمدت میتواند منجر به بد نام شدن طرح اقامتگاههای بومگردی کشور منجر شده و همچنین به سرمایهگذاری انجام شده در حوزه اقامتگاههای بومگردی آسیب وارد کند، در مورد پنجم نیز باید گفت اعطاء مجوزهای بیرویه سبب ورود سرمایهداران شهری در راهاندازی اقامتگاههای بومگردی میشود و فلسفه اصلی این اقامتگاهها که راهاندازی و مدیریت توسط روستاییها است زیر سوال میرود.
انتهای پیام
تولیت آستان قدس رضوی گفت: فراهم آوردن شرایط اسکان ارزان قیمت برای زائران کمبضاعت از دغدغههای جدی آستان قدس رضوی است.
به گزارش چاپارطوس خراسان رضوی، حجتالاسلام و المسلمین احمد مروی در جلسه بنیاد مرکزی زائر امام رضا (ع) افزود: گرچه با احداث زائرشهر و زائرسرای رضوی تلاش کردیم بخشی از شرایط اسکان ارزان قیمت را فراهم سازیم، اما هنوز مشهد تا شرایط ایدهآل برای اسکان زائران فاصله بسیار دارد.
وی ادامه داد: آستان قدس رضوی به میزان توان و مقدورات برای فراهم آوردن شرایط اسکان ارزان و مناسب برای زائران با نهادهای ذیربط همکاری خواهد کرد.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: هماکنون طرحهای مختلفی را برای فراهم آوردن شرایط اسکان مناسب و ارزان زائران در دست بررسی داریم.
وی افزود: از دستگاههای اجرایی مرتبط با امر زیارت خواستهایم برای تکمیل پروژههای نیمهتمام زائرسراهای استانی در مشهد، از حداکثر ظرفیت خود استفاده کنند.
تشرف آسان اقشار کم بضاعت، هدف بنیاد زائر امام رضا (ع) است
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی نیز در این جلسه گفت: زائرسراها متعلق به اقشار کم برخوردار است و سند آنها نیز وقف زائران کم برخوردار خواهد شد.
آیت الله سید احمد علم الهدی افزود: با توجه به اینکه برخی از استانها نتوانستهاند نسبت به جلب مشارکت مردمی برای احداث بنا در این زمینه اقدام نمایند، لذا در حال مذاکره برای مشارکت بنیاد مستضعفان برای اجرای این پروژهها هستیم.
وی با اشاره به تاریخچه تشکیل بنیاد زائر امام رضا (ع) ادامه داد: این بنیاد به منظور تحقق فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر احداث زائرسراهای استانی در مشهد مقدس برای استفاده زائران کم درآمد و محرومین جامعه با هدف فراهم آوردن زمینه تشرف آسان آنان به حرم مطهر رضوی تأسیس شده است.
امام جمعه مشهد گفت: با هدف ایجاد شرایط اسکان مناسب و ارزان برای زائران کم درآمد، بنیاد زائر امامرضا (ع) در تمام استانهای کشور با ریاست نمایندگان ولی فقیه هر استان تشکیل شد و پس از طی مراحل اداری یک قطعه زمین رایگان و همچنین پروانه ساخت رایگان در شهر مشهد به هر استان داده شد تا خود برای محرومان آن استان زائرسرا احداث کنند.
آمادگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه برای همکاری با بنیاد زائر امام رضا (ع)
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه نیز ضمن اعلام آمادگی برای هرگونه همکاری و حتیالمقدور شرکت در جلسات هیات امنای بنیاد زائر امام رضا (ع)، از پیگیری و مذاکره با نمایندگان ولیفقیه در استانها برای تکمیل زائرسراهای استانی نیمه تمام در مشهد خبر داد.
حجتالاسلام و المسلمین محمدجواد حاج علیاکبری گزارشی از پیشرفت فیزیکی زائرسراها و همچنین حسینیه زائرسراها و مشکلات آنها و پیگیریهای انجام شده در ارتباط با تأسیس بنیاد زائر پاکستانیها به منظور ایجاد زائرسرا برای زائرین پاکستانی توسط مدیرعامل بنیاد مرکزی زائر امام رضا (ع) ارائه کرد و دیگر اعضا نیز نظرات خود را در ارتباط با مسائل جاری این بنیاد اعلام کردند.