55 هزار رأس دام سبک و سنگین در شهرستان تایباد هویت گذاری شدند

چاپارطوس خراسان رضوی، رییس اداره تولیدات دامی جهادکشاورزی تایباد گفت : در اجرای طرح هویت گذاری و بیمه اجباری دام در این شهرستان تا کنون بیش از ۵۵ هزار رأس دام پلاک گذاری و بیش از ۵۰ هزار رأس از این دام‌ها بیمه شدند.

رضا نظری نیا با بیان اینکه درحال حاضر ارائه هرگونه خدمات به دامداران سبک و سنگین مشروط به هویت گذاری و بیمه دام می‌باشد اظهار کرد: تخصیص و توزیع نهاده‌های دامی با قیمت یارانه‌ای در چند بخش شامل ، طیور گوشتی و تخمگذار ، دام سنگین صنعتی ، تولید کنسانتره دام سبک و سنگین در شهرستان درحال انجام است و از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا کنون حدود ۱۲ هزار تن نهاده دامی بین دامداران این شهرستان توزیع شده است.


وی افزود : پلاک کوبی و بیمه دام در شهرستان درحال حاضر توسط پنج کارگزار درحال انجام است.

رییس اداره تولیدات دامی جهادکشاورزی تایباد در پایان تاکید کرد: متقاضیان نوغان داری ، پرورش مرغ بومی اصلاح نژاد شده و بچه‌ ماهی جهت رهاسازی در منابع آبی می‌توانند به اداره امور دامی جهادکشاورزی این شهرستان، مراکز جهاد کشاورزی یا دهیاران محترم روستاها مراجعه نمایند.

انتقال کرونا از ماهی قرمز تایید نشده است

چاپارطوس /خراسان رضوی مسوول بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی با اشاره به مقاله‌های منتشر شده با موضوع انتقال کرونا گفت: احتمال انتقال این ویروس از طریق ماهی قرمز رد شده است.

دکتر محسن نژاد در روز دوشنبه افزود: در سال جاری ۱۰ میلیون و ۴۷۹ هزار و ۸۰۰ قطعه ماهی قرمز و تزئینی در ۸۴ مرکز با پروانه و بدون پروانه شهرهای مشهد، چناران، تربت‌حیدریه، گناباد و سبزوار تولید شده است.  

وی ادامه داد: از این تعداد ۴۷ مرکز تولید در مشهد و مابقی در سایر شهرستان‌های استان مشغول فعالیت هستند.

مسوول بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: بیشتر ماهی قرمز توزیع شده در این استان از استان‌های گیلان و مازندران تامین می‌شود.

وی افزود: کنترل حمل و نقل و صدور گواهی جهت محموله ماهی قرمز پس از بازدید و حصول اطمینان از سلامت آن‌ها و انجام مکاتبات لازم با ارگان‌های ذیربط جهت جلوگیری از حمل و نقل محموله های فاقد گواهی حمل در حال انجام است.

دکتر نژاد ادامه داد: نگهداری انواع دوزیستان، خزندگان و حلزون های آبی مخاطرات بهداشتی جدیدی را به خانواده تحمیل می‌کند و بر همین اساس نگهداری آنها ممنوع اعلام شده است و در صورت مشاهده چنین مواردی در مراکز تکثیر و مزارع پرورش ماهیان قرمز و همچنین مراکز عرضه ماهیان زینتی، با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.  

وی با بیان اینکه برخی از انواع این جانوران از گونه‌های بسیار مهاجم و خطرناک هستند که بوم زیست‌های طبیعی را تهدید می‌کنند گفت: سرآمد این جانوران انواع لاک پشت‌های گوش قرمز و حلزون‌های سیبی هستند.

مسوول بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی افزود: دوزیستان و خزندگان نیز از مخازن بیماری سالمونلا در طبیعت هستند که نه تنها می‌توانند این بیماری‌های بدون علائم ظاهری را به سایر انواع آبزیان آکواریومی منتقل نمایند بلکه ناقل بیماری به انسان نیز هستند.

وی با اشاره به اجرای طرح کنترل بهداشتی مراکز تکثیر و مزارع پرورش ماهیان قرمز و زینتی ادامه داد: در این طرح ضمن افزایش نظارت‌ بر مراکز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی، از این گونه‌ها نمونه برداری شده و آزمایش‌های ویروسی، باکتریایی، انگلی و قارچی انجام می‌شود همچنین مقرر است نسبت به افزایش نظارت‌ در حمل و نقل و صدور گواهی بهداشتی حمل برای محموله های ماهیان زینتی از جمله ماهی قرمز اقدام گردد.

دکتر نژاد در باره نحوه ضد عفونی کردن ظروف و تنگ ماهی قرمز گفت: مردم می‌توانند پس از خرید ظروف، ۳۰ گرم نمک طعام را در یک لیتر آب محلول کرده و به مدت ۱۰ دقیقه ظروف را با آن شست‌وشو دهند تا از نظر انگل جلدی عاری شوند.

وی افزود: در صورتی که مردم بخواهند از این ماهی‌ها نگهداری کنند، باید اکسیژن آب تامین باشد و به همین دلیل ماهی‌ها را در تنُگ کوچک نگهداری نکنند.

مسوول بهداشت و مدیریت بیماری‌های آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با بیان اینکه آب تنگ ماهی باید دستکم یک یا ۲ بار در هفته تعویض شود، ادامه داد: این آب باید فاقد کلر باشد و به همین دلیل مدت چهار ساعت باید آب شیر در ظرف دیگری بماند و سپس به تنگ ماهی منتقل شود.

وی گفت: ماهی قرمز می‌تواند دمای ۱۰ تا ۲۵ درجه بالای صفر را تحمل کند و این در حالی است که نباید تغییر ناگهانی درجه آب رخ دهد.

دکتر نژاد افزود: نباید نان و شیرینی برای تغذیه ماهی استفاده شود بلکه باید از مواد پر کالری و کم پروتئین مانند سبزینه به مقدار کم استفاده شود زیرا در صورت استفاده بیش از حّد، مواد غذایی در تنگ جمع شده و مقدار آمونیاک آب افزایش می‌یابد که برای ماهی خطرساز است.  

وی ادامه داد: این ماهی‌ها نباید در پشت شیشه قرار گیرند زیرا شیشه، مانند ذره بین عمل کرده و صدمات پوستی به آنها وارد می کند و در عین حال شرایط استرس زایی برای ماهی ایجاد می‌شود.

مسوول بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: توصیه می‌شود والدین مراقب کودکان خود باشند تا دست خود را در آب تنگ فرو نکنند زیرا برخی ماهی ها مبتلا به سل پوستی هستند که امکان دارد به انسان منتقل شود.

حدود ۴ ماه نهاده نبود و تغذیه مرغ‌ها هر ۳ روز یکبار صورت می‌گرفت

چاپارطوس ⁄خراسان رضوی سیدی در مورد وضعیت جوجه‌ریزی در این واحد مرغداری اظهار کرد: تا سال گذشته  و قبل از شیوع بیماری کرونا ۱۱۰ هزار جوجه‌ریزی در این فارم صورت می‌گرفت اما به دلیل محدودیت‌های موجود، این آمار کاهش پیدا کرد. حتی حدود چهار ماه نهاده در دسترس نبود و تغذیه مرغ سه روز یکبار صورت می‌گرفت.

این مرغدار افزود: اما اکنون وضعیت نهاده رو به بهبودی است. در حال حاضر این واحد با ۵۵ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت است و  در صورتی که تامین نهاده رونق گیرد پس از عید ۱۴۰۰ دوباره جوجه ریزی‌ها را در سالن ۶۰ هزارتایی شروع خواهد شد.

وی  در مورد علت کمبود مرغ  و گاها گرانی آن در مشهد معتقد است: این کمبودها در حال حاضر بیشتر مربوط به مقطعی است که سیستم بازارگاه ایجاد نشده بود و  ورود دان مرغ با ارز دولتی صورت می‌گرفت که در این میان رانت‌هایی ایجاد شده و نهاده با قیمت بالاتر به دست تولید کننده می‌رسید. طراحی این سامانه ۳ ماه زمان برد در این میان عده‌ای از مرغدارها جوجه ریزی نکرده و یا عده‌ای هم که جوجه‌ریزی کردند با مبلغ بالا نهاده را خریداری می‌کردند.

سیدی خاطرنشان کرد: همچنین کمبود میزان نهاده‌ای که از طریق بازارگاه ارسال می‌شد در این مورد موثر است. در بازارگاه در ابتدا برای هر قطعه مرغ تنها ۴ کیلو دان طیور در نظر گرفته می‌شد که این مقدار برای پرورش مرغ کافی نبود، طی ۱۰ روز اخیر بازارگاه ۹۰۰ گرم به نهاده افزوده است که این مقدار یعنی ۴ کیلو و ۹۰۰گرم که  برای پرورش یک مرغ ۲کیلو و ۵۰۰ گرمی قابل قبول است و پس از تصویب این مصوبه دیگر مشکلی در توزیع مرغ  در مشهد نخواهیم داشت.

در شرایط کرونا بیشترین آسیب به صنعت مرغ گوشتی وارد شد

این کارشناس صنعت طیور ادامه می‌دهد: کرونا به صورت مستقیم نتوانست بر تعطیلی مرغداری‌ها تاثیرگذار باشد، اما در شرایط کرونا بیشترین آسیب‌ها به  صنعت مرغ گوشتی وارد شد و بسیاری از تولیدکنندگان را خانه‌نشین کرد. در این دوران مرغ که به مراحل پایانی تولید رسیده بود  توسط دولت و سازمان نظارت ۸ هزار و ۵۵۰ تومان قیمت‌گذاری شده بود  اما بیش از دو دوره ۵۰۰۰ هزار تومان  فروخته شد. دولت نتوانست ما را حمایت کند. شرکت پشتیبانی هم نتوانتست مرغ را از ما خریداری کند.

وی در ادامه گفت: مشهد از جمله شهرهایی است که تعزیرات با مساله مرغ نسبت به سایر شهرها خیلی جدی‌تر برخورد می‌کند. بیشتر میزان مرغ مشهد از سایر شهرهای استان از جمله سبزوار، تایباد و... تامین می‌شود. این احتمال هم وجود دارد که مرغ از این شهرستان‌ها به سایر نقاط کشور فرستاده شود. با توجه به اینکه وضعیت تولید بهترشده است شاید مشکل مرغ و کمبود آن به زودی حل شود.

 سیدی همچنین با اشاره به موانع و محدودیت‌های حاضر در صنعت تولید مرغ گوشتی بیان کرد: تا حدود هشت ماه گذشته مدیریت صنعت مرغداری در اختیار دو سازمان صمت و سازمان وزارت جهادکشاورزی بود. از انجایی که رسالت و هدف این دو سازمان کاملا مختلف است، کش مکش‌های موجود میان دو سازمان، بزرگترین آسیب‌ها را به تولید کننده بود متحمل می‌کرد، به عقیده شخصی من سازمان جهاد کشاورزی از جنس تولیدکننده است و درد تولیدکننده را می‌فهمد اما سازمان صمت حامی مصرف کننده‌ است. خوشبختانه مدتی است که تمام اختیارات صنعت مرغداری به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده و اکنون شرایط رو به بهبود است.


چرا فقط هنگام گرانی مرغ نظارت‌ها را افزایش می‌دهند؟

این کارشناس صنعت  طیور تصریح کرد: برای من جالب است که چرا وقتی عرضه مرغ با کمبود مواجه می شود یا قیمت مرغ بالا می رود نظارت ها و بازرسی‌ها افزایش پیدا می کند اما هنگامی که قیمت مرغ کاهش پیدا می کند هیچ مسئولی سراغی از مرغداری‌ها نمی‌گیرد. این مسئله هم جالب است که نظارت ها فقط و فقط بر مرغ گوشتی است و هیچ بازدید و نظارتی نسبت به مرغ تخمگذار صورت نمی‌گیرد. این یک جانبه‌نگری نسبت به مرغ‌ها آسیب بسیار بدی به صاحبان مرغداری‌ها وارد کرد و باعث ورشکستگی تعداد زیادی از آن‌ها شد. 

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با رویه‌ای که سازمان جهاد کشاورزی در پیش گرفته است شرایط ساماندهی شود. اکنون تولید و توزیع جوجه و توزیع نهاده نیز سیستماتیک انجام می‌شود. برای تولید و توزیع جوجه سامانه "سماصط"  و سامانه توزیع نهاده نیز "بازارگاه" نام دارد. وجود سامانه بازارگاه دست دلالان را تا حدودی کوتاه کرده و امید را برای تولید کننده ایجاد کرده، البته این مساله زمانبر است.وی  با اشاره به اینکه به عقیده شخصی من، ما برای تنظیم و کنترل بازار مرغ احتیاج به سامانه‌ای مختص به جمع آوری و خرید مرغ زنده نیاز داریم، ادامه داد: اگر چنین سامانه‌ای تشکیل شود کار از دست افراد و اشخاص جدا شده و دست خیلی‌ها از سود آوری و بعضا دزدی کوتاه می‌شود. به طور کلی وقتی اداره امور به اختیار سیستم گذاشته می شود روند کار بسیار بهتر و مدیریت شده جلوخواهد رفت.

این در حالی است که سعادت علی‌نیا، مدیرکل پشتیبانی امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی  ۱۳ اسفند ماه از توزیع ۸۰۰ تن گوشت مرغ منجمد در استان خبر داده و همچنین دلیل کمبود مرغ را خروج مرغ از استان اعلام کرده بود.

علی غفوری مقدم، معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در ۱۱ اسفند سال جاری از توزیع ۸۰ تن گوشت مرغ در روز در شهر مشهد و تلاش برای توزیع ۲۰۰ تن مرغ به صورت روزانه برای رسیدن مشهد به روال عادی سخن گفته بود.

با این وجود مشکلات حل نشد و محمود بنانژاد، رئیس اتاق اصناف مشهد نیز اخیرا در نشستی خبری اعلام کرد: در تلاش هستیم که مرغ را به صورت الکترونیکی و در سامانه توزیع کنیم چرا که فروش مرغ به این صورت باعث دسترسی عادلانه‌تر مردم به آن می‌شود. این سامانه می‌تواند نظارت و بازرسی را انجام دهد و قابل گزارش و کنترل است.

با وجود این وعده‌ها اما سوال اساسی همچنان پابرجاست، چرا تولید کننده و مصرف‌کننده گوشت مرغ در سیکل نابسامانی‌ها  قرار دارند و بار این مشکلات را مردم باید با ساعت‌ها ایستادن در صف‌ برای خرید مرغ بر دوش بکشند؟

نگاهی به فراز و فرود وضعیت گوشت مرغ در بازار خراسان رضوی

چاپارطوس/خراسان رضوی فراز و نشیب قیمت گوشت مرغ ظرف ۲ ماه اخیر به کمبود آن در خراسان رضوی به عنوان یکی از استانهای تولیدکننده این محصول انجامیده است، مشکلی که گرچه به گفته مسوولان اقتصادی و متولیان تولید محصولات دامی در دست پیگیری قرار دارد اما هنوز به سرانجام نرسیده است.

التهاب در بازار عرضه مواد پروتئینی خراسان رضوی که قطب تولید و صدور گوشت مرغ است در حالی ادامه یافته که روزانه افزون بر ۲۰۰ تن گوشت گرم مرغ از کشتارگاههای این استان خارج می‌شود ولی علت وضعیت جاری در قیمت و عرضه آن بقدری نامعلوم است که صرفا یک سری حدس و گمان از جمله "خروج مرغ از خراسان رضوی به دیگر استانهای کشور بخاطر بالاتر بودن قیمت یا واقعی نبودن آمار تولید استان" پیرامون آن گفته می‌شود.

باید توجه داشت که مرغ گوشتی در کنار محصولاتی همچون تخم مرغ و گوشت قرمز از مواد مهم غذایی و در ارتباط مستقیم با امنیت غذایی است که شاخصی مهم در توسعه پایدار نیز محسوب می‌شود و در صورت عدم مدیریت وضعیت موجود تولید، تامین و توزیع مرغ در بازار، سایر اقلام و کالاهای اساسی را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.

چالش تامین نهاده‌های دامی که چندی پیش موجب تاثیر منفی در تولید و قیمت‌گذاری گوشت مرغ شده بود با تامین ۱۰۰ درصدی نهاده در این بخش از ابتدای آذر ماه رفع شد و پس از حل این مشکل خالی بودن بازار از مرغ گوشتی در شرایطی رقم می‌خورد که گوشت قطعه بندی شده مرغ به وفور و با قیمت‌های گزاف در بازار موجود است و تمامی رستورانها و هتلهای خراسان رضوی و مشهد انواع غذاهای آماده‌ شده با گوشت مرغ را در لیست خود ارائه می‌دهند.

درحالی که قیمت مصوب گوشت مرغ به ازای هر کیلوگرم ۲۰۴ هزار ریال است در حال حاضر با نرخ ۲۸۰ هزار ریال در بازار عرضه می‌شود.

قیمت اغلب اقلام و کالاهای مصرفی در خراسان رضوی در حوزه کشاورزی و پروتئینی به دلیل کنترل و مدیریت مطلوب همیشه کمتر از میانگین کشوری بوده است و همین امر بخصوص در زمینه اقلام پروتئینی مانند مرغ موجب شده برخی تولیدکنندگان با استفاده از امکانات تولید در خراسان رضوی، محصول نهایی خود را با هدف کسب سود بیشتر از استان خارج نمایند.

ساماندهی و مدیریت این مسئله به گفته معاون اقتصادی استاندار خراسان رضوی با برگزاری روز در میان جلسات ستاد تنظیم بازار در حال انجام است که البته تا کنون هم به نتیجه روشن و نمود آن در بازار مرغ این استان منجر نشده است.

استان ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی دارای هزار و ۴۰۰ واحد تولیدکننده مرغ گوشتی با ظرفیت تولید هر دوره ۲۶ میلیون قطعه است. روزانه ۴۲۰ تن گوشت مرغ در خراسان رضوی مصرف می‌شود.

تلاش برای ساماندهی بازار مرغ با قوت

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی در این زمینه با اشاره به اوضاع اقتصادی استان و وجود مشکلاتی در حوزه توزیع مرغ و روغن گفت: به دستور استاندار خراسان رضوی کارگروه تنظیم بازار به صورت روز درمیان و با هدف بررسی دقیق وضعیت و اوضاع اقتصادی برگزار می‌شود.

مرتضی اشرفی مهمترین علت کمبود مرغ در بازار خراسان رضوی را متوجه مشکلات ملی دانست و افزود: تلاش شده با توزیع کالاهای تنظیم بازار و اخذ سهمیه بالاتر از میزان تعیین شده باری از دوش مشکلات مردم برداشته شود.

وی با بیان اینکه با توجه به جوجه‌ریزی بیش از ۹ میلیون قطعه در بهمن ماه امسال باید نیاز بازار استان به گوشت مرغ تامین شود ادامه داد: با همکاری دستگاههای متولی و دستگاههای امنیتی موضوع در حال بررسی است و خروج مرغ کشتار روز از کشتارگاهها پیگیری می‌شود.

مرغ کشتار شده به بازار نمی‌رسد

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در تامین مرغ گوشتی برای استان هیچ مشکلی نداریم و هر شب به صورت میانگین ۲۰۰ هزار مرغ کشتار می‌شود.

حسن جعفری از نبود مرغ در بازار ابراز شگفتی کرد و افزود: این درحالی است که گوشت قطعه بندی شده مرغ با توجه به اینکه نرخ مصوب ندارد به وفور در بازار و با قیمتهای بالا عرضه می‌شود.

وی ادامه داد: مشکل در تامین مرغ و کشتار نیست بلکه مشکل از مرحله کشتار به بعد و عرضه در بازار است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه توقف قطعه بندی گوشت مرغ و جلوگیری از خروج مرغ کشتار شده به استانهای دیگر از مسائلی است که درستاد تنظیم بازار مورد تاکید و تصویب قرار گرفته است، گفت: مرغ برای خروج از استان باید مجور از اداره کل دامپزشکی بگیرد اما گاهی در این زمینه قاچاق انجام می‌شود.

وی افزود: آمار مشخصی از میزان قاچاق و خروج مرغ از استان چه به صورت زنده و چه کشتار شده نداریم.

"کشتارکن"ها مقصر اصلی اما پنهان

جعفری با بیان اینکه ساماندهی و نظارت بر کشتار مرغ به منظور حل مشکل آن در بازار این استان ضروری است، ادامه داد: با توجه به تولید روزانه ۲۲۰ تن گوشت مرغ در استان مشکلی در تامین و تولید آن نداریم و معضل اصلی در مرحله بعد از کشتار است.

وی گفت: کنترل و مدیریت فرایند تولید مرغ از ابتدا تا زمان رسیدن مرغ به کشتارگاه بر عهده سازمان جهاد کشاورزی است و از این مرحله به بعد با توجه به ورود به مرحله توزیع، مدیریت و کنترل بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت استان می‌باشد.

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: با توجه به اینکه مرغداران دارای امکانات حمل و نقل نیستند در مرحله انتقال مرغ به کشتارگاه افرادی با عنوان "کشتارکن" وارد می‌شوند که شبکه حمل و نقل مرغ را در اختیار دارند و از مرغداری مرغ را خریده و به کشتارگاه انتقال می‌دهند.

وی ادامه داد: گاهی حتی با توجه به نیاز مرغدار پیش خرید مرغ زنده توسط کشتارکن‌ها انجام می‌شود.

جعفری با بیان اینکه تامین و تولید مرغ زنده تا زمان رسیدن به کشتارگاه بر عهده جهاد کشاورزی و تحت نظارت ما انجام می‌شود گفت: مرحله تحویل مرغ به کشتارکن‌ها و پس از کشتار نیازمند کنترل و نظارت است که باید از سوی متولی اصلی یعنی سازمان صنعت، معدن و تجارت انجام شود و مشخص گردد مرغ کشتار روز توسط این افراد به کجا برده می‌شود و چرا به بازار انتقال نمی‌یابد.

وی افزود: در شرایطی که وظیفه سازمان جهاد کشاورزی نیست اما با هدف تامین نیاز مردم به شکل مطلوب در هماهنگی انجام شده با سه زنجیره تولید مرغ در استان قرار شده است روزانه ۱۵۰ تن گوشت گرم مرغ توسط ۱۵۰ واحد صنفی معرفی شده توزیع شود.

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: تاکنون ۸۰ واحد صنفی برای این منظور به جهاد کشاورزی اعلام شده و همکاری اتاق اصناف نیز در این زمینه مطلوب است.

وی گفت: با توجه به ضرورت نظارت بر فعالیت کشتارگاه ها و توزیع مرغ کشتار شده در بازار، گروههای نظارتی جهاد کشاورزی در ۱۰ شهرستان این استان فعال هستند و وضعیت ۱۴ کشتارگاه استان را رصد می‌کنند.

جعفری افزود: با تقویت این نظارت‌ها تلاش می‌شود مرغ کشتار روز به بازار استان هدایت شده و از انتقال و فروش آن در بازارهای دیگر و به قیمت بالاتر جلوگیری شود.

وی ادامه داد: علاوه بر این با رسیدن سن کشتار در مرغداری ها اخطار لازم برای هدایت طیور به کشتارگاه برای مرغداران صادر می شود و به این ترتیب نگرانی بابت کشتار و توزیع در بازار نخواهیم داشت.

توزیع روزانه ۷۰ تن مرغ منجمد در مشهد

معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز گفت:با هدف تنظیم بازار، توزیع سهمیه ۸۰۰ تن گوشت منجمد مرغ با افزایش ۵۰۰ تن دیگر هم اکنون در بازار استان در حال انجام است.

علی غفوری مقدم افزود: روزانه ۵۰ تا ۷۰ تن مرغ منجمد در مشهد و از امروز نیز در شهرستانهای استان توزیع می‌شود.

وی سهمیه گوشت منجمد گوساله برای استان را نیز ۲۱۰ تن و سهمیه برنج هندی را هزار و ۸۰۰ تن اعلام کرد و ادامه داد: هزار و ۵۰۰ تن سهمیه مازاد برنج هندی و چهار هزار و ۴۰۰ تن شکر برای توزیع در بازار استان اخذ شده است.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به فعالیت پنج کارخانه روغن در استان گفت: ۲ هزار و ۴۰۰ تن سهمیه روغن استان با پیگیری‌های انجام شده به سه هزار و ۵۰۰ تن افزایش یافته است.

وی افزود: نظارت بر بازار به خصوص با توجه به شرایط موجود و ورود به آغاز سال نو با قوت و قدرت در حال برنامه‌ریزی و اجراست.

چرا چرخ توزیع مرغ همچنان می‌لنگد؟

چاپارطوس⁄خراسان رضوی    کارشناس صنعت طیور با بیان اینکه بیش از ۷ مرتبه برای هر جوجه ویتامین مصرف می‌شود، ادامه داد: هر  قطعه جوجه بین ۱۲۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان هزینه درمان و ویتامین دارد و در هردوره  ۳ الی ۴ بار از دامپزشکی به واحدها  مراجعه می‌کنند.

با هم به سراغ سالن بزرگ این فارم با ظرفیت ۶۰ هزارتایی می‌رویم، به گفته او حدود یک سال است که این سالن تعطیل شده و از دلایلش هم محدودیت‌های کرونا و گران شدن ارز و ناتوانی در خرید خوراک مرغ‌ها با قیمت بالا است و در پی تعطیلی این سالن ۶ کارگر نیز بیکار شدند.

حدود ۴ ماه نهاده نبود و تغذیه مرغ‌ها هر ۳ روز یکبار صورت می‌گرفت

سیدی در مورد وضعیت جوجه‌ریزی در این واحد مرغداری اظهار کرد: تا سال گذشته  و قبل از شیوع بیماری کرونا ۱۱۰ هزار جوجه‌ریزی در این فارم صورت می‌گرفت اما به دلیل محدودیت‌های موجود، این آمار کاهش پیدا کرد. حتی حدود چهار ماه نهاده در دسترس نبود و تغذیه مرغ سه روز یکبار صورت می‌گرفت.

این مرغدار افزود: اما اکنون وضعیت نهاده رو به بهبودی است. در حال حاضر این واحد با ۵۵ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت است و  در صورتی که تامین نهاده رونق گیرد پس از عید ۱۴۰۰ دوباره جوجه ریزی‌ها را در سالن ۶۰ هزارتایی شروع خواهد شد.

وی  در مورد علت کمبود مرغ  و گاها گرانی آن در مشهد معتقد است: این کمبودها در حال حاضر بیشتر مربوط به مقطعی است که سیستم بازارگاه ایجاد نشده بود و  ورود دان مرغ با ارز دولتی صورت می‌گرفت که در این میان رانت‌هایی ایجاد شده و نهاده با قیمت بالاتر به دست تولید کننده می‌رسید. طراحی این سامانه ۳ ماه زمان برد در این میان عده‌ای از مرغدارها جوجه ریزی نکرده و یا عده‌ای هم که جوجه‌ریزی کردند با مبلغ بالا نهاده را خریداری می‌کردند.

سیدی خاطرنشان کرد: همچنین کمبود میزان نهاده‌ای که از طریق بازارگاه ارسال می‌شد در این مورد موثر است. در بازارگاه در ابتدا برای هر قطعه مرغ تنها ۴ کیلو دان طیور در نظر گرفته می‌شد که این مقدار برای پرورش مرغ کافی نبود، طی ۱۰ روز اخیر بازارگاه ۹۰۰ گرم به نهاده افزوده است که این مقدار یعنی ۴ کیلو و ۹۰۰گرم که  برای پرورش یک مرغ ۲کیلو و ۵۰۰ گرمی قابل قبول است و پس از تصویب این مصوبه دیگر مشکلی در توزیع مرغ  در مشهد نخواهیم داشت.